23.04.19

Toronto uudiseid


Teeks väikese ülevaate Toronto ja Kanada viimase aja uudistest.

Kui juhtumisi satute Torontosse, siis ettevaatust! Kanada lagled võivad teid rünnata. Nad on nii julged, et ründavad ka autosid. Kui lind arvab, et auto segab neid. Mul tuleb meelde Kirke võrdlus peale ta Londonis käiku (ikka Inglismaa Londonit pean silmas, sest Ontarios on ka London olemas :-) Nimelt olevat Euroopa lagled palju sõbralikumad. Ning pigem liiguvad eest ära. Samas on lagled siin lausa föderaalse kaitse all, st terves Kanadas. Nii et parem on, kui nad rahule jätta ning eemale hoida. Samas, ega ma väga ligi ei kipu, sest nad võivad tõesti päris agressiivseks muutuda. Ning mul pole mingit soovi nende poolt näpistatud saada.
Aga uuema nähtusena on tänavatele ilmunud metsikud kalkunid. Ma pole veel neid märganud ;-) Küll aga avastasime, et tagaaias on jänesed endale elukoha leidnud. Viimastel aastatel on meiegi linnaossa neid rohkem tekkinud.


Toronto Eesti Ühispank pidas oma aasta peakoosoleku, mis natuke pidulikum kui tavaliselt, koos tordi ja kringli ja shampusega. Tähistatakse ju sel aastal 65. aastapäeva. 
Hästi lahe on vaadata originaalset dokumenti (fotol küll koopia), millele panga loojad on alla kirjutanud. Kõik muidugi puha eesti nimed, aga kui vaadata nende ameteid, siis nende hulgas pole ühtegi nn uhket elukutset. Seal on õmbleja, ehitaja, nahatöötleja, ettekandja, fotograaf, toimetaja, laboritöötaja, pastor, (liht)tööline, radioloog jne. Enamus tegid Eestis teist tööd... 
Vahel ma mõtlen, kuidas nad panga tulevikku nägid. Või oli neile tähtsam luua midagi, mis aitas ümberasujatel jalad alla saada, kui teised pangad uustulnukatel järjest laenud ära ütlesid. Ei mingit laenu auto või maja ostmiseks...
Praegune tegevjuht on viimase viie aasta jooksul hästi palju teinud panga heaks. Hoolimata sellest, et ühispankade arv (ehk siis hoiu-laenuühistud, mis pakuvad siiski kõiki pangandusteenuseid) on aastatega järjest vähenenud ühinemiste kaudu, siis on eestlaste pank kogu aeg päris tugevalt ja aina kasvavas suunas edasi sammunud. 
Viimaks foto kahest vanemast töötajast. Vasakpoolne olevat olnud esimene teenindaja. Aga ta lõpetas töö, kui abiellus. Sest ega tol ajal polnud kombeks naisel tööd teha,. Pidid ju kodus majapidamise ja laste kasvatamisega tegelema. Olime seekord proovinud nii palju kui võimalik endisi töötajaid ja nõukogu liikmeid kokku kutsuda.
Koosoleku kohta võiks veel öelda seda, et esindaja kindlustuskompaniist, mis kindlustab iga isiku hoiused kuni 250 tuhat dollarit, nimetas, et kõik ühispangad võiksid meie moodi koosolekut pidada. Konkreetne, ilma üleliigsete sõnavõttudeta ja väljavenitatud valimisteta. Lõpuks natuke rõõmsam osa, kui jagame välja panga looja nimelist - Ekbaumi stipendiumi. Huvitav, et seekord oli meil kaks neiut, kes mehaanikainseneriks õpivad. Oleme vähemalt viiele tüdrukule nüüd neid jaganud.
Fotod kõik siit.


Toronto Ülikooli ja Centennial Kolledzhi eestvõtmisel kerkib Torontosse varsti farm, mis on loodud terrassidele. Loomulikult pannakse kõik oskused käiku, et see võimalikult loodusesõbralik. Ma mõtlesin, et päris huvitav ettevõtmine.


Ja viimaks... Kanada on saanud uue 1-dollarise mündi, mis tähistab 50 aastat edusamme LGBT osas, st nii kaua ei ole teoreetiliselt neid diskrimineeritud (pildil värviline eriväljaanne 10 dollarit). Jah, Kanadas võib perre kuuluda kaks ema või kaks isa. Nad võivad isegi täiesti ametlikult abielluda. Kas see on kuidagi mu elu halvemaks muutnud? Selle peale oskan ainult suure häälega naerda. Mis ei tähenda, et siin nende vastaseid ei oleks. Sellist paika, kus kõik ühe mütsi all oleks, vaevalt et terves ilmas leiduks. Ükskõik kui palju räägitakse Kanada sõbralikkuse kohta. Hiljuti võeti Torontos kinni ju aednik-mõrvar, kes järjest gei-mehi sihikule võttis ja siis nende kehaosasid oma klientide lillepottidesse näiteks peitis. Meil on pangas üks liige, kellele muide meeldib väga vandemeheks (või pigem naiseks) käia. Või kui ta ei saa selle ameti peale, siis läheb kasvõi kohtuistungit jälgima. Käis ka vaatas tema üle. Jah... mulle meeldivad krimilood, kui ma neid raamatust loen või telekast vaatan, aga päriselt kohtus ei tahaks olla. Mul oli ju peaaegu et võimalus ühe mõrvari kohtuasjas vandemeheks olla, aga õnneks vabastati mind isegi kandideerimisest.

TFUKCUDN

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)