17.08.22

Tiktok - hea või paha?

Ilmselt on sellel teemal juba sada ja tuhat korda sõna võetud, kuid millegipärast kipuvad jääma pinnale need negatiivsed arvamised. Või äkki ma lihtsalt ei näe positiivseid :-) Igal juhul sattusin ma Tiktoki võrku umbes siis kui enamus maailmast. See tähendab, kui pandeemia hakkas meil siin ilma peal laiutama. Esialgu ei tasunud väga igaühega jagada, et üks viisakas vanuses vanaproua sama asjaga tegeleb, mis "mõeldud peamiselt" ainult lastele ja väga noortele (nagu mitmed tiktoklased on postitanud, siis 20pluss oli mõne jaoks ka juba natuke liiga vana). 

Nüüd, mil mul on üle kahe aasta see asjandus telefonis olemas ja ma isegi neli postitust olen suutnud sinna üles panna (lihtsalt tahtsin proovida, mitte, et ma kangesti suunamudijaks kipuksin), siis võin öelda, et minu meelest pole ta halvem ega parem teistest sotsiaalmeedia platvormidest. Kindlasti pole ma sama negatiivne, nagu nii mõnigi suurelt kuulutab. Põhipõhjuseks on muidugi erinevus, mida mina vaatan ja mida üks laps vaatab. Või õieti, mis Tiktoki algorütmid on sinu jaoks välja peilinud. Mis tähendab, et minu ajajoonele ei jookse peaaegu üldse näiteks tantsu- ega meikimisevideosid. Pandeemia alguses jälgisin üsna mitut teadlast ja arsti, kes lükkasid kannatlikult ümber igasuguste uhhuude teooriaid. Meelelahutuseks leidsin inimesi, kes oskavad lugu pidada peenest huumorist ja satiirist. Kuna olen ka usin lugeja, siis leidsin neid, kes rääkisid raamatutest. Või neid, kellele keeled ja ajalugu huvi pakuvad. Ukraina sõjaga seoses olen hakanud jälgima hulgaliselt ukrainlasi, osa neid, kes postitavad niisama Ukraina teemal, aga osa neid, kes ka tõsiselt sõna võtavad (pildil mõned nendest). Ja siis veel neid, kes on Kanadas varjupaiga leidnud. Kõigis neis on nii palju ausat ja vahetut kogemuste jagamist. Tänapäeva sõda on tänu internetile hoopis midagi muud. Selle kõik küljed võivad kergesti sinuni jõuda, kui pilku ära ei pööra...

Kindlasti on Tiktoki plussiks ka see, et ta võib sulle meelelahutust pakkuda (kellele ei meeldiks kassivideod), aga samas hoiab su tähelepanu tõsistel teemadel (kui seda soovid). Mõned kurdavad, kuidas nad justkui mitu tundi hiljem "ärkavad" ning avastavad, et on kogu aja ainult Tiktokile pühendunud. Aga sama võib olla FBga, Instagramiga jne. Kõik oleneb, kui "distsiplineeritud" oled. Ma üldiselt ei peagi eriti distsiplineeritud olema, sest tavaliselt vaatasin Tiktoki videosid enne magama jäämist. Ja kuna olin õhtuks nii väsinud, siis enamasti kippus telefon juba peale 10 minutit nina peale kukkuma. Aegajalt liikusid ka näpud pooluniselt omapäi ning ma jagasin mingeid imelikke asju oma mõne sõbraga :-) Tegelikult jagame me siiani Kirkega videosid, mille puhul arvame, et see puudutab kuidagi meid või võiks ehk meeldida teisele.

Negatiivse poole pealt on muidugi see osa, kus lapsed (aga miks ka mitte vanemad inimesed) satuvad kiusamise alla või lasevad end liigselt mõjutada suunamudijatest või põhimõtteliselt pettusel põhinevatel videotel. Aga eks see käi jälle iga sotsmeedia platvormi kohta.

Küsimus on, kas tasub kõike julmalt keelata, ma mõtlen just lapsevanemaid, sest lapsed leiavad keeldudest hoolimata tee sinna, mis keelatud. Sest nad on lapsed ja nad arenevad ja nad on julged ja lõpuks, nõnda liigubki maailm edasi. Sest on ju vaja katsetada ja proovida jne. Ma jällegi toetun nüüd täiesti oma kogemusele oma lastega, aga ma tean, et olen alati saanud küllalt hästi nendega läbi, et kõike arutada. Ning asjade puhul, mis tunduvad natuke kahtlased, koos neid vaadata ja uurida ja puurida. Õieti pean tänasel päeval tunnistama, et oleme oma tüdrukud isegi kohati liiga kriitiliseks kasvatanud ;) 

Igal juhul soovitan ikkagi vähemalt see asi ära proovida. Eriti nendel, kes on arvanud, et seal leidub ainult tantsu ja muusikat ;) Vanematele prouadele, kes oskavad inglise keelt soovitan näiteks alustuseks sellist kanalit: officerarsenault
Oi, vabandust, tegelikult mõtlesin hoopis seda lõbusat vanaprouat - 
justagram, kuigi kanadalasest rõõmsameelne politseiohvitser on ka vaatamist väärt. Minu meelest ei ole miski asi liiga halb, kui seda osata hästi kasutada, kas pole?!

4 kommentaari:

  1. Anonüümne18/8/22 02:36

    Mõõdukus on see mõõdupuu nii elektroonika, söömise, trenni kui ka kõige muuga siin elus. Olen täitsa sama meelt Sinuga.

    Ainult ühte mõtet tahaksin jagada. Sotsiaalmeedia tundub (eriti meile NSVL's kasvanutele propagandakriitikutele) ohutu, sest enda meelest oskame laveerida selles, mida meile ette söödetakse. Aga sotsiaalmeedia "ohtlikus" ei seisne nii palju informatsioonis kuivõrd selles ärimudelis, mida nad kasutavad. Kaubaks on Sinu aeg ja tähelepanu. Kui Sa veel näinud ei ole, siis julgen soovitada vaadata The Social Dilemma https://www.imdb.com/title/tt11464826/?ref_=nv_sr_srsg_0 Natuke üldistatud ja ameeriklaslikult söödavamaks tehtud, aga sõnum on arvestatav.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi annan endale aru, kuidas maailm on muutunud ja annan ka endale aru, et olen olnud mõjutatud sellest, mis ette söödetakse, ja ilmselt jään tulevikus ka vahele ;) Aga arvan, et olen juba mõned oma õppetunnid saanud. Seda hoolimata sellest, et Kanadasse kolides muutusin väga skeptiliseks teatud asjade suhtes, kui ühe nädala lehest lugesin uurimusest, kuidas porgandid on kahjulikud, ning mõni nädal hiljem jäi silma artikkel teisest uurimusest, mis rääkis porgandite kasulikkusest. Pangatöö on kindlasti õpetanud mind ka rohkem sügavuti aru saama teatud mõjutusvahenditest.
      Mõtlen endast vahel ka kui teadlikust tarbijast, sest kasutan pigem vahel enda kasuks ära seda, mis proovib mind ära kasutada.

      Kustuta
  2. Anonüümne18/8/22 15:47

    Miks see on kahjulik: "TikTok poses an unacceptable national security risk due to its extensive data harvesting being combined with Beijing's apparently unchecked access to that sensitive data."

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii palju kui ma olen aru saanud, siis ei erine Tiktok eriti millegi poolest teistest platvormidest. Kõik ühesugused potensiaalsed suured "augud". USA proovis seda security risk kangesti külge pookida, aga sellelgi on jalad alt ära löödud. Samas on paljud nimetanud, et Tiktoki algorütmid on ühed parimad, sest 9/10 ettesöödetud kraamist vastab inimese huvile. Ja ma nõustun. Niipea, kui ma hakkasin Ukraina teemalisi asju rohkem vaatama ja kõik ülejäänud kiirelt edasi kerisin, siis enamus asju on ka Ukrainast.

      Kustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)