21.06.24

Jaanipäeva eel

Jaanipäev ongi kohe-kohe ukse ees! Eesti peab seegi kord ilma minuta kuidagi toime tulema ;-) Selle eest on vähemalt üks esindaja meie hulgast kohal. Ma ei saa öelda, et olen mingi suur jaanipäeva sõber. Jah, ma proovin ikka mingi tule süüdata, aga kui jään peost ilma, ning sõpradega koos ei ole, siis pole sugugi hullu. Ongi tore lõkketule mängu omapäi imetleda. Ilma, et mingit pressi peal oleks, seda või teist asja teha. Üleüldse olen vanemaks saades palju rahulikumalt elu hakanud võtma. Või on kogu asja taga hoopis kõik mu elukogemused ja konarused, mis oma mõju avaldanud. 

Hetkel elame siin Torontos suure soojakupli all. Õieti ulatub see suurelt ka lõunanaabriteni. Mingi seletus oli, kuidas õhumolekulid ei pääse kupli alt välja, kuigi kangesti püüavad, aga näed ei saa. Ja nõnda nad seal kiiresti liikudes tekitavad veelgi rohkem soojust. Ei mäletagi, et kraadiklaasil olev 30 ja pluss soojakraadi tegelikult pani niiskusega tundma, nagu oleks õues 40+. Ning nagu ikka, ei mingit kergendust värske õhu näol öisel ajal või isegi kui äikesevihm üle käib. Loodetavasti on järgmisel nädalal natuke rohkem hingamisruumi.

Muidu on mu elu üsna igavalt läinud. Töö ja kodu, või õieti töö kodus :-) Taimed (st tomatid) said maha, mis mul aknalaual valmis kasvatatud. Jõudsin isegi idanema panna hiljuti poest ostetud tomatilt saadud seemned. Sellise tumepruuni omad, millel mahe maitse. Juba oleme punased sõstrad ära korjanud. Sai parasjagu umbes nelja koogi jagu. Murelid punetavad. Nüüd peab silma peal hoidma, et linnud enne kallale ei saaks. 

Külas käis Sveta, ukrainlanna, kes aegajalt tööga seoses Torontosse satub, ning nüüd alati korraks meie poolt läbi astub. Olevat oma sõpradele ja vanematele öelnud, et oleme küll temast palju vanemad (tema vanemate vanused), aga meiega olevat nii tore ja kerge rääkida. Mu keelesõbrast ukrainlanna on õieti sama mulle öelnud. Mul on lõpmatult hea meel, et vanus pole sundinud mind vastavalt vanusele käituma, ja pannud näiteks targutama, kuidas noored on hukas ja ei pühenda aega ega tähelepanu asjadele, mis tegelikult pole üldse tähtsad. Ma arvan, et noored on palju rohkem õppinud hindama kogemusi ja lihtsalt elu üldiselt. Asjad ja kas laualina-on-laual-probleemid on teisejärgulised. Mõtlen ikka vahel ühe 90se vanaproua peale, kes peaaegu et kurvalt tõdes, kuidas liiga palju aega sai iga viimase kui toanurga küürimise ja igapäevase tolmuvõtmise peale kulutatud. Olevat alles nüüd aru saanud, et selle kõrval on nii palju rohkemat, millega tegeleda. Nüüd vaatavat tolmurulli nurgas ja mõtlevat, las ta siis olla veel mõni päev seal edasi. Kuni tal aega sellega tegeleda :D 
Nõnda ma siis rõõmustan, et mul on kodus robot, mis aegajalt põrandad üle vaatab. Riiulid on juba harjunud, et mingid lapid neid liiga tihedalt segamas ei käi. Selle asemel saan näiteks õmmelda. Mispeale mõni küll ütleb, milleks!? Tänapäeval pole ju vajadust. Ei ole tõesti, aga kuhu jääb siis loomisrõõm? Lisaks saad midagi, mis oma äranägemist järgi teinud. Ja näed rõõmu oma lapse silmis. Sest Kirkele ma tõesti jälle õmblesin. Tal tuleb hambatehnikute pidu, kus kõik valget peaks kandma. Lubasin talle kleidi teha, ning ta leidis lõike, mis meeldis. Poest oleks võinud isegi vast odavamalt midagi hankida, sest kui paned lisaks riidekulule juurde ajakuju ja muud pisipudi, mis vajalik, siis ega see kleit väga odav ei saa. Igal juhul oli ta nii õnnelik oma kleidi üle, muudkui keerutas sellega siin nagu väike tüdruk. Taaskasutuses nägin ka imeliselt säravaid kõrge terava kontsaga kingi, mida neiule pakkusin. Aga ta ainult naeris nende üle :-) Ei oska nad ka hinnata... ebamugavust.

Meie Sushi sai suvisel pööripäeval 9 aastaseks! Lihtsalt uskumatu, kuidas aeg lendab. Oma vanuse poolest võiks juba pensioni peale mõtlema hakata, aga jookseb aastase kiisuga vabalt kaasa (kiisu tähistas ka just oma esimest sünnipäeva), ning mängib temaga. Kass Ukko puhul on huvitav näha, kuidas tal oma päevakava tekkinud. Hommikul ja õhtul kindlal ajal mingi eriline jooksutuju. Eks ma siis proovin teda lõbustada. Muidu käib mul jalgu näksimas. Hästi kergelt. Et ma talle tähelepanu pööraks :-) Imearmas kass on ta meil, võiks öelda. Hästi vedanud.

2 kommentaari:

  1. Õmblemine on midagi enamat kui lihtsalt kehakatte valmistamine. :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)