02.01.12

Loetud raamatud 2011


Seekord siis selline kokkuvõte minu lugemisaastast :) Pole seegi kord tagasi läinud mõni aasta tagasi alustatud viisist loetud raamatuid ükshaaval tutvustada, kuigi kange tahtmine on vahel ikka olnud (aga siis olen juba uusi asju lugemas või tegemas). Panen need hoopis kõik järjest kirja lisaks kollazhile, mõne kohta kirjutasin ka oma arvamusi, mõnel on juures link, kus ma võtsin vaevaks pikemalt kirjutada. Seekord ei ole palju eestikeelseid raamatuid, sest muudatus töötundide osas (st 2 tundi nädalas rohkem, mis just rahakoti sama õhukeseks jättis, aga mis teha... üleüldine kehv maailmamajandus mõjutab lõpuks meidki), tähendas seda et mul on keerulisem Tartu College'is asuvas eestikeelses raamatukogus käia. Eestigi jäi sel aastal külastamata. Loetud raamatute arv on minu jaoks päris tavaline, samas umbes kolm korda nii palju loeb mul üks tuttav! Nii et mõne kõrval olen üsna hädine lugeja :) Hea meelega neelaks veelgi rohkem, aga siis jääks vist muu elu seisku.

Donna Andrews "A Murder Hatched"
Kerge huumoriga tore krimilugu. Kui isu on millegi laheda järele :)
Tilly Bagshawe "The Mistress of the Game"
Muriel Barbery "The Elegance of the Hedgehog"
Ei olegi ju midagi kirjutada raamatust, millest nii palju räägitud. Südamlik ja armas...
Maeve Binchy "Minding Frankie"
Ingrid Black "Circle of the Dead" 
Mikhail Bulgakov "The Master and Margarita"
Kindlasti minu jaoks vene kirjanduse parim pala. Kui seda esimest korda lugesin - ülikoolis vene kirjanduse kursus, olin sügavalt üllatunud, kui hea see on! Tahtsin uuest üle lugeda, kui avastasin koha, kus Venemaal tehtud filmiseeriat oli võimalik näha.
Declan Burke "The Big O"
Iiri uus hea tegija krimiromaanide hulgas. Meeldis, aga mitte nii palju, et tema teisi teoseid otsima minna, vähemalt mitte kohe :)
Ellen Degeneres "Seriously... I'm Kidding"
Elleni saade on mulle väga meeldinud, tema vahetu suhtlemise ja laheda olemise pärast. Samas, lugedes tema lookesi, mõtlesin, et suuliselt kõlavad ta naljad palju paremad... Maitseasi :)
Margaret Drabble "The Red Queen" 
Howard Engel "The Suicide Murders"
Kanada kirjanik, kelle stiil meenutab Raymond Chandleri oma. Vanem kirjanik, kelle lugu toob silme ette pildi enne mobiiltelefone ja arvuteid.
Kjell Eriksson "The Hand That Trembles"
Joy Fielding "Now You See Her"
Üks minu kindel lemmikutest autorite hulgas, Kanada juurtega. Loen alati, kui tal midagi uut välja tuleb.
Inger Frimansson "Råttefångerskan"
Elizabeth George "This Body of Death"
Carin Gerhardsen "Pepparkakshuset" - "Mamma, Pappa, Barn"
Valisin tema raamatud lihtsalt proovi pärast. Pease lugemist tahtsin veel lugeda, kuigi eks ta ole jälle tüüpiline rootslane, kes kirjutab tõsistest teemadest, mis pole liialt ilustatud. Kodune vägivald, rasked saatused...
Robert Goddard "Long Time Coming" - "Found Wanting"
Väga huvitav lähenemine erinevatele ajaloolistele sündmustele, miks üks või teine asi just nii toimus nagu me ajaloos õppisime, kas äkki ei olnud seal mõnda teistmoodi mõjutust :)
Shilpi Somay Gowda "Secret Daughter"
Indias sündinud tütar adopteeritakse ameerika pere poolt. Kui laps kasvab üles, tekib tal huvi oma juurte vastu. Kes sa siis oled - indialane või ameeriklane...
Philippa Gregory "A Respectable Trade"
Pilk ajalukku, kui orjakauplemine mõjutas terve maailma majandust... Kaupmees arvestab külmalt, kui mitu püütud neegrist laeva peal sureb, kui palju saab maha müüa, jne. Aafrika ühe hõimu shamaan nabitakse kinni, ta satub Inglismaale, kus muidugi tumedanahalistel hoopis teine saatus kui Ameerikas. Kas just parem, kuid siiski pisut eelistatum.
John Grisham "The Confession" 
Ruth Hayden  "Mrs. Delany. Her Life and her Flowers"
Fantastiline lugu naisest, kes vanemas eas hakkas tegelema paberikunstiga, luues elulähedasi pilte taimedest kasutades paberiükke. Pilk tolleaegsesse ühiskonda ja milline koht oli naisel seal. Oleme ikka olnud maha surutud! Võrreldes muslimimaadega, polnud me sugugi paremad selles suhtes...
David Hewson "A Season for the Dead" - "The Villa of Mysteries" - "The Sacred Cut" - "The Seventh Sacrament" - "The Garden of Evil" - "Dante's Numbers" - "The Blue Demon" - "The Lizard's Bite" - "The Fallen Angel"
Itaalia politsei tööst mitu lugu. Vahel on hea, kui hiljem avastad autori, siis saab korraga tema lood läbi lugeda :)
James Houston "Confessions of an Igloo Dweller"
James Houston oli noor mees, kes pea kogemata sattus Ontario põhjas elavate inuitide hulka elma (kõik toimub peale maailmasõda, kui ta sõjaväest naasis). Lühikesest seal viibimisest sai aastate pikkune elu vaheldumisi "kodus" käikudega. Raamat on täis tema illustratsioone. Tema oli see, kes hakkas propageerima iniutide kunsti, mida nüüd on paljudes kohtades võimalik osta. Fantastiline lugu iniuitide lihtsast elust, kuigi samas ta nägi, kuidas kaasaeg seda hävitamas on...
Arnaldur Indridason "Voices"
Linda Järve "Eestimaa ilu"
Nautisin väga tema lugusid neist, kes Eesti elu ühte või teistpidi mõjutanud on.
Diane Johnson "Le Mariage"
Mari Jungstedt "Unseen"
Nikolai Kultas, Kristi Kultas-Ilinsky "Kultaste saaga"
Mitu asja, mis meelde tuleb. Kõigepeal olin üllatunud, et tegelikult see Kultase kohvik nii lühikest aega püsti oli, kuid nõnda inimeste mällu jäi. Teiseks muidugi Kultase Siberisse saatmine ning tema seal hakkama saamine. Isegi siis, kui tundus, et kõik on läbi... Mõtlesin, kui erinevad on inimesed. Kui oled oma olemuselt allaandja ja täis negatiivsust, siis võimalus kõige raskemast olukorrast välja tulla, on muidugi kehv. Kultases oli nii palju positiivsust ning kiiret mõtlemist, mis teda surmasuustki välja tõi. Huvitav oli ka Kultase tütre kogemuste edasiandmine, kui nad oma venelasest abikaasaga USAsse said. Nii mõneski suhtes tuli asi tuttav ette, kui meie endi NList lahkumise peale mõtlesin.
John le Carre "Our Kind of Traitor"
Camilla Läckberg "The Preacher"- "The Stonecutter" - "Olycksfågeln" - "Tyskungen" - "Sjöungfrun" - "Fyrvaktaren"
Läckberg oli see, kes kutsus oma raamatutega otsima üles rootsikeelsed. See tähendab, ma tellisin Rootsist raamatuid, sest kuigi tõenäoliselt tõlgitakse lõpuks kõik ta lood inglise keelde, siis mul puudus selleks kannatus :)
Henning Mankell "The Faceless Killers"  - "The Dogs of Riga" - "The White Lioness" - "The Man Who Smiled" - "Sidetracked" - "The Fifth Woman"
Rootsi kirjaniku lood uurija Wallanderiga peaosas. Olen neid osaliselt varem lugenud, kuid nüüd võtsin nad uuesti järjest ette. Meeldivad ikka väga :)
Alexander McCall Smith "Corduroy Manisons"
Väga meeldib see kirjanik, kuid pole siiani kõiki ta raamatuid lugenud. Proovin ta nüüd uuesti järjest ette võtta nagu Mankelli
Val McDermid "Trick of the Dark"
Jo Nesbo "Headhunters" - "The Leopard"
Norra kirjaniku krimilood, soovitan, kel meeldib seda sorti kirjandus.
Håkan Nesser "Mind's Eye"
Felix J. Palma "The Map of Time"
Rändamisest ajas, kuidas see meie elu võiks mõjutada... Kolm erinevat liini, mis omavahel põimuvad.
Gwyneth Paltrow "My Father's Daughter"
Kokaraamat ühe minu lemmiknäitleja sulest.
Molly Peacock "The Paper Garden"
Vaata Mrs.Delany lugu. Klõpsa siia lingile.
Justin Petrone "My Estonia 2"
Kwei Quartey "Children of the Street"
Amanda Quick "Slightly Shady"
Roberta Rich "The Midwife of Venice"
Nicholas Rogers "Halloween"
Halloweeni tratitsiooni juurtest. Kõige huvitavam vast see, et algselt oli see üsna riukaid täis komme, mille ajal tehti hulga pahandust, näiteks tõsteti väravad eest, määriti aknaid, krutskeid tehti tänvaval jalutajatele jne jne. Nõnda otsustati pisut reformida kohu seda kommet. Ning hakati rohkem propageerima seda laste pühana ning maiustuste jagamisena. Nii et "trick or treat" oli kunagi tõesti päris tõsine asi :)
George A. Rose "Cod, the Ecological History of the North Atlantic Fisheries"
Tursa ajalugu. Uskumatu, kuidas tegelikult toit on meie elu ja saatust mõjutanud! See kala oli kunagi eluliselt väga oluline Euroopas. Tähtis roog toidulaual. Seda sai soolata ning see pidas kaua vastu, kui liha võis kergesti rikneda. Soolatursk on tänaseni näiteks Kariibimere saartel toidulaual traditsiooniline. Huvitav on ka see, et kunagised esimesed eurooplased Ameerikas, kes olevat üsna kehvad põllumehed ja veel halvemad kalamehed, oleks võinud selle asemel, et indiaanlaste toitu varastamas käia, kala minna püüdma...
Roslund and Hellström "Three Seconds"
Kui ma peaks ainult ühe raamatu läbi lugema aasta jooksul, siis selle :) Mulle meeldivad lood, mis viimase leheküljeni pinget üleval hoiavad.
Rose Savage "Crossing the Atlantic"
Temast olen varem kusagil kirjutanud. Noor naine, kes peale pikki aastaid kontoritööd, mõtles, millise järelhüüdega teda meenutatakse, kui ta sama eluga jätkab ja millist järelhüüet ta ise tahaks. Ta lõi käega oma tööle, võttis aerud kätte ning on nüüdseks üle mitme mere ja ookeani üksi ära käinud. Ikka sooviga maailmale rohkem teadlikkust tuua meie puhtama planeedi nimel.
Sarah Strohmeyer "Sweet Love"
Enn Eric Tamm "The Horse That Leaps Through Clouds"
Eesti juurtega kanadalane, kes läbis sama tee, mis Mannerheim kunagi Vene tsaari spioonina. Läbi kunagiste vennalike lõunavabriikide Hiinasse. Huvitav on see, et ta varjas viisa saamiseks oma "päris" kodakondsust ja esitles end eestlasena :) Lood endistest vennasriikidest tuletasid küll kunagist nõuakaaega meelde... Loodan väga, et see teos saab eesti keelede tõlgitud. Minu meelest tasuks ära küll! Tema enda sõnade järgi olevat paar kirjastust huvi tundnud.
Shania Twain "From This Moment on"
Tuntud laulja enda poolt kirjutatud elulugu. Ta mõtles kõige kollase kirjanduse peale, mis ei väsi tuntud inimeste elu "huvitavamana" esitlemast kui see tegelikult on. Ja keegi kirjtuab lõpuks veel autobiograafia, millel tõega palju pistmist pole. Nõnda otsustas ta oma pojale mõeldes ise raamatu valmis kirjutada. Kellele Shania meeldib võiks lugeda, kellele ei meeldi, võiks ka lugeda, sest väikesest Kanada linnakesest pärit laulja elu pole mitte lillepidu olnud. Samas tunnistab ta, et tal on ka palju õnne olnud ning kokkusattumisi, mis ta karjäärile aluse panid. Tundub, et kõige selle kõrval on ta jäänud iseendaks.
James Twinings "Double Eagle" - "The Black Sun"
Vello Vikerkaar "Pikk jutt, sitt jutt"
Minu meelest hästi kirjutatud lood eestlastest ja Eestist. Tunnistan, et meeldivad rohkem kui mõned teised raamatud samal teemal :)
Michelle Wan "Deadly Slipper"

7 kommentaari:

  1. No nii, nüüd ma siis tean kuhu see aeg kaob. Ja ütle kuhu oled sa teenija ja koka peitnud, kes koristavad ja süüa teevad. Sellise hulga raamatute lugemise juures pole ju võimalik miskit muud teha, no kui sa just tööl neid ei loe:)))

    VastaKustuta
  2. Küll Sa ikka jõuad palju lugeda. Mul läheb üks raamat ikka mitu nädalat (kui mitte rohkem). :)

    VastaKustuta
  3. Mönus vaadata, mida Sa seal kapi peal peidad ;-) Sellepärast TT nendest neljast naisest räägibki, et siis oma naine, kes loeb, kokk, koristaja ja aednik ;-)

    Aga muidu on nii, et mina leidsin siit nimekirjast ka paar oma loetut: Ayaan Hirsi Ali "Infidel"
    Jo Nesbo "Leopard"
    Kultaste Saaga
    Justin Petrone
    Henning Mankell, aga mitte need raamatud...
    No ja siis terve posu muid.

    VastaKustuta
  4. Tore joru :) Leidsin mitu head ideed, mida lugeda. Head uut lugemisaastat!

    VastaKustuta
  5. Arvestades, et ma sõidan metrooga tööle, siis on mul iga päev vähemalt tund või rohkem - oleneb, kui kiiresti kõik liigub - aega raamatuga veeta. Ja kui veel enne magamaminekut ja teleri ees istumise asemel lugeda, siis polegi vaja kaugelt otsida, kust see aeg tuleb ;)
    Head lugemist kõigile :D

    VastaKustuta
  6. No seda sa juba tead et mulle hirmsasti selline raamatute 'mosaiik' meeldib :) Kohe kindlasti on plaan järgmise aasta lõpus midagi samalaadset kokkupanna.
    SAmuti on mul plaan teha loetud raamatute jaoks eraldi blogi kuhu küll palju juttu ei tule aja puuduse tõttu aga järjest loetavate raamatute nimed küll.

    Kas sa Isabel Allende raamatuid oled lugenud?
    Ma just lõpetasin 'Island Beneath the Sea' ja mulle väga meeldis. Vaatasin et samal autoril on palju teisigi raamatuid aga ma ei tea kas need same head on kui see loetud. Äkki oled legend ja oskad mõnda soovitada.

    VastaKustuta
  7. Allendet pole lugenud, aga meelitasid mind uurima :)
    Mõtlesin ka kunagi, et teen eraldi blogi raamatute kohta, siis aga otsustasin, et ei taha mitmega jännata. Ja nõnda tegin hoois eraldi lehekülje. Alguses lihtsalt kokkuvõtteks, aga nüüd jõudsin järeldusele, et lihtsam on seda järjest täiendada, ehk ka kohe mõne lause kirja panna:
    loetud raamatud.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)