04.03.14

Vastlapäev


Vastlapäev muidugi koos kuklitega, traditsiooniliselt Eesti Maja kohviku toode, mida Toronto Eesti Ühispank terve päeva jooksul pakub :)  Ja kelgutama võib Torontosse vabalt tulla, sest lund jätkub meil hulgim!
Mõnel pool aga tähistatakse seda pannkoogipäevana, nii et siia kõlbab ka järgmine lugu.


Tunnistan, et enamasti ei vaja ma pannkookide jaoks retsepti, aga see tähendab ka iga kord erinevaid kooke. Mis iseenesest pole ju sugugi paha, eriti kui ma tuju järgi vahel riivitud porgandit või õuna või muud huvitavat lisan. Tegelikult meeldib aga meie naisperele, kui pannkook on mõnusalt õhuke. Pisut surfamist ja leitud retseptide pisukest (tervislikumaks) muutmist on minu retseptiks kujunenud järgmine:

1 dl täistera nisujahu
1 dl kaerajahu
1 dl rukkijahu
1 dl odrajahu
0.5 tl soola
1 tl kaneeli
5 dl piima
4 muna

Segan erinevad jahud soola ja kaneeliga, lisan detsiliitrihaaval piima, iga kord segades, nii ei jää tükke sisse. Lõpuks lisan munad. Teen kõik valmis õhtul ja jätan ööseks külmkappi seisma. Hommikul segan juurde umbes pool dl vett, vahel rohkem. Minu pann on päris suur. Saan umbes 10 pannkooki. Parasjagu, et kõik saavad kõhud täis. Sööme neid vahtrasiirupiga, nutellaga, kaneelisuhkruga või viimase aja lemmikuga - värskete maasikatega (kas jäätise või nutellaga), variante on erinevaid.
Kuna Tomile õhukesed koogid väga ei meeldi, siis viimane kord küpsetasin meile kõik valmis ja lisasin taignale jahu ja soodat. Nii sai temagi pannkooki, kuigi kurvastuseks oli ta juba kõhu muudest asjadest täis söönud :)

2 kommentaari:

  1. rannarahvas teeb pannkooke tuhkapäeval st päev pärast vastlapäeva. mida suuremad ja paksemad pannkoogid, seda suuremad ja priskemad kalad võrku jäävad :)

    VastaKustuta
  2. oh, kui huvitav fakt! Ma peaks ema käest küsima, kas nad ka seda tegid, ta on pärit Emmastest :)
    Muide vastlapäeva saan siinse kalendri alusel just tuhkapäeva järgi üles leida. Millegipärast on see alati kenasti kirjas (Ash Wednesday), kuigi ma ei tea, et seda eriti tähistataks.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)