04.01.18

Mina ka oma sõna vahele ütlemas...

Nüüd on juba mõni päev uuest aastast vaikselt õhtule saadetud. Või peaaegu vaikselt. Olen vaadanud seda hümni üle vaidlemist ja ei suuda ära imestada, kas tõesti on see teema, millest peab nii suure numbri tegema. Et mitmed asjaosalised, eesotsas presidendiga, peavad õigeks lausa vabandada. Ausalt ei saa aru... Kui isegi siin kauges Torontos tuli üks mu tuttav samuti suure jutuga, kuidas ikka nii, et hümni ei mängitud... siis tuli mul ei tea kust ette mälupilt Kremli kelladest ja hümnist, mida aastavahetusel lasti. Ja ei, sel hetkel polnud veel keegi seda fakti kõvasti välja hüüdnud või vähemalt polnud ma sellest lugenud. Küsisin pisut irooniliselt, kas tõesti tasub nutta tagasi nõuka ajast kaasa toodud kommet. Siinsetele eestlastele on muidugi nõuka-aja mainimine nagu punase lehvitamine kurja pulli ees 😜 Huvitav, et ta ei osanud ei musta ega valget öelda, kui imestasime, miks ta küll ei pahanda ei Kanada ega USA üle, kus telest uue aasta algul hümni ei kuule 😄 (Küll aga laulavad koolilapsed vähemalt Kanadas hümni iga päeva alguses! Kas see poleks hoopis toredam komme, sest siis jäävad juba kooliajast sõnad meelde.)

Ma pole kunagi olnud aastavahetusel vabas Eestis. Ma pole olnud Vabaduse platsil sel ajal. Kuigi üks sõbranna teadis rääkida, et ma ei tahakski seal olla. Sest pidi olema paras "segasummasuvila". Seda siis pehmelt öeldes. Tema hoidvat igal juhul eemale. Ma ei tea, kuidas seal täpselt see varem käinud on. Nii palju tean, et president on ka kõik need aastad eemale hoidnud. Ja igaks juhuks juba varem oma jutud rahulikult linti lugenud. Oleme siin kaugel truilt enne kella viit interneti vahendusel sellest osa saanud. Ja pidulikult/pühalikult ka hümni ajal seisnud. Aga samas hõiskab juba hing: Tere uus aasta!​ Selgi aastal olime klaasid käes valmis Eesti südaööl üksteisele head uut aastat soovima. Ja, ausalt, ma ei märganud, et hümni polnud! Meist keegi ei märganud! Kõik ETVst tulnu oli meie meelest viimse peal. Eriti veel president oma kõnega. Lisaks nägi ta superkena välja (tal oli minu lemmikvärvi mantel seljas, vist aitas see kaasa 😄) Ta oli minu meelest nii rahulik ja sõbralik.

Minu küsimus on, kas varem on seal platsil hümni mängitud, seal, kus peomeeleolu "üle ääre", ja mõned usinad juba enne kella kahtteist rakette taeva poole lasevad (vist mitte otse platsil, aga ümbruses). Sest aastavahetus on ju rõõmuPIDU. Oskan võrrelda seda Toronto uusaastaga. Oleme küll vaid korra suurel platsil koos teiste torontolastega uut aastat vastu võtnud. Kuid ausalt, ma ei kujutaks üldse ette, et seda rahvamassi saaks ülevast meeleolust maa peale tuua ning pühalikult hümni laulma panna. Neil on hoopis komme laulda oma "Auld Lang Syne". Miks ei võiks eestlastel ollagi eestlaseks olemise laul aastavahetusel kõigi suul. Et me ei unustaks, et me oleme eestlased, ja et me jääme eestlasteks. Mis sest et muu maailm peale surub oma kommete ning keelega ja paljusid eemale meelitab. Üldse ei ole mõtet vaielda nii tühiste asjade üle! Ausõna!
 

2 kommentaari:

  1. Anonüümne5/1/18 02:47

    Mina ausalt öeldes ei teadnudki, et siis hümni mängitakse/lauldakse... oleme alati sel ajal õues olnud ja pole ju aega televiisorist/telefonist veel ETV-d vaadata. Ka pean tunnistama et ei saa sellest poleemikast aru. Nojah, 100 aasta sünnipäeva puhul EHK tõesti oleks võinud, aga niisama...?

    Isiklikult mulle aga mõte igal koolipäeval hümni laulda ei meeldi. Sarnaneb liiga palju selle ameerikaliku lipuvandega, mida õpilased igal hommikul, käed südamel USAs ütlema peavad ja omandab liiga tugevad kujundid minu jaoks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega meil ka polnud sellest hümni laulmisest aimugi. Sest internet oli alles lapsekingades 90ndatel. Lihtsalt tervitasime kell 5 Eestit. Helistasime koju jne. Viimastel aastatel oleme muidugi võimalusel vaadanud ETV ülekannet. Üks tark teadis rääkida, et see on hoopis Euroopa komme. Mispeale läksin uurisin Soome ja Rootsi saateid. Seal polnud isegi mingi tähtsa tegelase kõnetki. Huvitav, millal täpselt see peetakse? Päeva jooksul? Sest Soome presidendil on kõne küll olemas...
      Õnneks ei pea lipuvannet koolis andma. Hümni laulmine on kuidagi "pehmem". Nad laulavad seda aegajalt ka prantsuse keeles. Mäletan, kuidas alguses polnud mu tüdrukutel keelest aimugi, ja nad laulsid lihtsalt kuulmise järgi :-D Ja ma pole kindel, et nad seda ka gümnaasiumis ikka laulavad. Põhikoolis küll kindlasti.

      Kustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)