03.08.22

Lõpetage selline jama!

Vladas Radvilaviciuse FB lehel on päris toredaid tähelepanekuid ja jutukesi. Hiljutine tore postitus oli pahameel plätude üle, mis söögilauale pandud. Mis aga ilmselt paljudel lugejatel lugemata jäi, sest teadagi... mille üle arvamust hakati kohe avaldama.

LÕPETAGE SELLINE JAMA! Oma kodus palun väga, kui sind keegi ei näe aga selline asi ei sobi kohe kindlasti restorani! Mõne arust on see normaalne aga minu arust on see üks halb komme käituda niimoodi avalikus kohas. Plätusid lihtsalt ei panda laua peale kus teised inimesed söövad!

Ma oskan ainult öelda: APPI! Ma tõesti arvasin, et ühiskond on ikka edasi liikunud, ning ei kergitata isegi kulmu, kui näeb naisi oma lapsi rinnaga toitmas, ükskõik kus see ka siis ei juhtuks. Ma tean, et selleks ajaks, kui minu lapsed väikesed, olid Kanada naised kõvasti vaeva näinud, ning võidelnud välja õiguse rinnaga igal pool ja igal ajal oma last toita. Loomulikult ei lasknud ma endale seda kaks korda öelda. Mitte et ma pidevalt väljas olin ja laps rinna otsas istus, aga kui vaja oli, siis leidsin ka koha, kuhu maha istuda ning talle süüa anda. Sest kumb siis parem on, kas karjuv või rahulik laps ;-) 

Ma tean ka, et mitte kõik mu eakaaslased ei mõelnud samamoodi. Ning isegi meie koosolemistel läksid lapsega näiteks kõrvaltuppa (mis tundus minu meelest nii lõpmatult väga kurb). See õigus ise otsustada, mida ja kuidas soovid talitada, peab olema iga naise enda teha. Näiteks see pilt üleval. Kes ütleb, et tal näiteks kaks tatikat sealsamas laua taga ei ole. Kas ta peaks siis need üksi jätma? Et kusagil tualetis beebile süüa anda. Või nagu üks tark arvas, kui lutipudelit kaasa ei võta ja ei saa lutist anda (nagu Kirke puhul juhtus, sest ta keeldus isegi lutist ja läks kohe tassi peale üle), siis istu aga kasvõi kaks aastat kodus oma imetava lapsega. Mis tähendab, et ka tema teised lapsed peavad seal emmega koos "vangis" olema. Sama nagu keegi mulle ütles, et lastega ei TOHI lennata enne, kui nad pole viiesed. Siis kui nad oskavad ennast korralikult üleval pidada. Sest muidu nad segavad teda ja teisi!!!

Ma imestan alati selle üle, kuidas naised ise on need kõige suuremad kära tekitajad ning näpuga viibutajad asjades, kus me peaks kokku hoidma! Ma ei saa aru, miks me ei võiks üksteisele pigem toeks olla. Samas ma ei tohi üldistada, sest tahan ikka uskuda, et enamus siiski toetavad avalikus kohas rinnaga toitmist (ning lastega lendamist). Ja sellele, kes arvas, et restoranis peab kõik väga eetiline olema, siis kas kirikus peaks ka kõik pildid maha võtma, kus jeesuselaps emme rinna otsas on? Väga ebaeetiline ju. Kuna ma hiljuti nägin ühte naist, kelle nägu oli kaetud suurte ümmarguste moodustistega, mis ausalt ei näinud üldse väga kena välja (põhjus geneetiline, mis lõi alles 20ndates välja), siis kas temasugused peavadki elu lõpuni istuma kodus, sest mingite isendite jaoks on see ebaeetiline. Mis iganes nad siis selle all mõtlevad.

Ma ei saanud jätta juurde lisamata pilti ammusest ajast, kui ma veel pensionär ei olnud ;) Kahjuks avalikus kohas imetamisest mul pilte pole. On ainuke, kus laps mu kõrval voodis magas ja sai tissi just siis, kui tal kõht tühjaks läks :D

Ma ei oskagi kohe mõelda-öelda, mis tüüpi inimene peaks olema, et sellistest asjadest numbrit teha? Kuidas üldse sinna jõutakse? Kas see on kasvatus? Mingid imelikud põhimõtted? Kas tõesti ajab selline pilt öökima? Või tekib mingi imelik "õigluse jaluleseadmise" mõte peas? Nagu Pu praegu mingit oma õiglust jalule seab. Teise rahva arvel... 

8 kommentaari:

  1. Jajah. Minagi olin ema, kes imetas oma lapsi igal pool ja igal ajal. Õnneks ei juhtunud kokku inimestega, kes sellele väga viltu oleks vaadanud.

    Lugesin Postimehest artiklit, mis vist ka Sind on ajendanud ja artikli all oli kommentaar. Härra väitis, et imetamine on tavapärane füsioloogiline vajalik tegevus. Ja et füsioloogilisi vajalikke tegevusi on teisigi, kuid neid ei tehta teiste ees. Kui ma õigesti aru sain, siis härra võrdles söömist sittumisega ning leidis, et söömine teiste inimeste läheduses on ebaeetiline. Meenuvad õnnetud perekoolikad (ma sinna lugema satun harva, aga ammusest ajast on mõni selline teema meelde jäänud), kes kurdavad õnnetult, et päris vetsus ju ei tahaks ka last imetada... Ja mina jälle imestan, kust saab üldse tulla pähe mõte, et meie, täiskasvanud, võime süüa seltskonnas ja laua taga, aga imikut peaks toitma peldikus! Või et imetatava lapsega ei tohiks üldse kodust välja tullagi. Kui, siis ainult kärus magava lapsega väikseks kodulähedaseks jalutuskäiguks.

    Ma olen väga rahumeelne inimene, kuid rinnaga toitmise eest seismiseks olen valmis minema barrikaadidele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on täpselt sama tunne, et olen valmis barrikaadidele minema, kui vaja :-)

      Kustuta
  2. Mina olen sellest põlvkonnast, kus avalik imetamine ei olnud ok.
    Aga hakkasin praegu meenutama, ma poleks ka saanud, kui ka oleks olnud ok. See oli üks rist ja viletsus. Selleks, et laps sööma hakkaks oli vaja rahu ja vaikust, isegi kodus oli see konkreetne rutiin ja protseduur :) Samas ei tahtnud ta kuidagi loobuda, aga kuna ma pidin Tallinna vahet sõitma, et kooli lõpetada siis mäletan järgmist sõda- rinnast võõrutamist.
    Ohh jah. Täna teeks kõik teisiti :)
    aga praegustele emadele soovin jõudu ja enesekindlust. Aeg on harjuda, et 50% elanikkonnast on naised, kellel sünnivad lapsed. Ja mitte pühast vaimust, vaid koostöös meestega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just nõnda, jõudu ja enesekindlust. Ei tarvitse kõigi tarkpeade arvamust kuulata. Ma tegelikult mäletan 90ndate alguses eestlannat, kes üks nendest "võitlejatest" siin Torontos oli. Eks neid kõiketeadjaid rahvuskaaslasi jätkus parasjagu, kes sellele viltu vaatasid. Aga ta ei lasknud end sellest häirida. Minu jaoks olid juba siis need negatiivsed kommentaarid väga vastumeelt.

      Kustuta
  3. Ma olen selles võitluses värskeltsyndinud inimeste poolel. Imiku toitmine pole seksuaalne tegevus, nagu paljud, eriti mehed, arvavad, vaid väikese inimese elu ja tervise jaoks väga oluline.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne8/8/22 05:16

    Mina olen ka see ema, kes imetab oma lapsi igal pool ja igal ajal (kõige väiksemat imetan, vanim on juba 11). Ma isegi ei valinud teadlikult imetamist "avalikult", sest ma isegi ei mõelnud sellele kui küsimusele, kus peaks valikuid tegema.

    Ja siis otsustas lapse isa asjast suure probleemi teha. Küll ta üritas mind keelitada, et ikka nii ei sobi ja ei tohi ja ... Ise ta ütles põhjenduseks midagi stiilis, et "äkki teisi segab". Ma siiamaani ei saa tegelikult aru, mis ja miks temas niimoodi välja lõi. Muidu normaalne inimene, aga ühtäkki üritas mulle seletada, et ma ei tohi last imetada nii, et keegi näeb. See läks tal lõpuks üle, kuna ta oli sunnitud need imetamised ikkagi üle elama ning lõpuks harjus ära, aga siiamaani ei ole ma teada saanud, et miks ta niimoodi reageeris. Tema vanemaid tundes, ma seda kasvatuse süüks ei pane. Soome ühiskond ka nii puritaanlik ei ole. Ainus, mis suudan välja mõelda, et kuna ta on igatpidi väga privaatne inimene, siis üritas ta enda privaatsust kaitsta, sest mingit pidi kuulusid minu rinnad tema privaat-tsooni.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav tõesti, kuidas mõni võib reageerida viisil, mida ei oota. Hea, et sa ikka oma rida ajasid ja ta lõpuks harjus :-) Tegelikult on imelik, et rahvad, kellel tugev saunakultuur üldse millestki sellisest numbrit teevad :-D

      Kustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)