04.10.23

Reis Rootsimaale 4 - Visby

Nüüd jõuan lõpuks Visby juurde. Õieti küll külastasime seda kohe teisel päeval, aga kuna meil tekkis bussiga sekeldusi, siis anti meile veel kolmandal päeval vaba aega, et seal ringi kolada. Eriti veel arvestades, et neil käimas keskaja päevad. Küll on lahe, et ma nägin ära Tallinna omad ning siis juba sattusin hoopis Gotlandile. Keegi oli kiitnud just seal saarel toimuvat. Ja ma pean ütlema, et Visby annab siin küll Tallinnale kõvasti silmad ette. Terve linnarahvas (või vähemalt just nõnda tundus meile) kandis keskaegseid rõivaid. Nii vanad kui noored kui päris pisikesed tegelased. Samas sain aru, et tegelikult toob see festival inimesi kokku mujalt Rootsist, ning lisaks veel Euroopast. Nii mõnigi oma käsitöö müüja teatas, et on näiteks Saksamaalt või Taanist või ei tea veel kust. Muidugi tähendab see seda, et rahvast on palju, ning söögikohtades ja peatuspaikades raske vabu kohti leida.

Söömise osas läks meil samas nii hästi, et saime iidsete müüride vahele muistse toidu sarnast rooga maitsma. Ning selle valmistaja ja korraldaja oli lausa eestlane, kes oli pisikese põngerjana oma perega Rootsi elama tulnud. Eesti keelt ta igal juhul mõikas, kuigi ta töötajad ei tahtnud meie keelest aru saada :D

Lisaks väiksematele keskaegsete üritustega seotud paikadele, oli neil ka terve plats pühendatud keskajale. Sinna tuli küll nüüd pilet lunastada. Ilmselt oleks võinud terve päeva seal veeta, sest midagi oli kogu aeg käimas. Ainult meile ei jäänud enam õhtutundidel eriti midagi silma. Kõige selle juures võiks vabalt ka keskaegsed rüüd selga tõmmata. Et veelgi rohkem osa saada ja olla. Sest nõnda jääd igal pool sinust pilti teha tahtvate turistide jalgu :-)

Visby ise linnana on muidugi vanu maju äärest ääreni täis. Muistsed müüridki osaliselt alles. Aga ma pean ütlema, et Tallinn on ilusam. Ma ei teagi, miks ma nõnda mõtlesin. Kas sellepärast, et olen oma linnaga rohkem harjunud. Või ongi nii ;-) Isegi Stockholmi vanalinn on rohkem minu maitsele.

Kes Visbyst eriti ei tea, siis kõige tähtsam fakt on kindlasti kunagi 12-14 sajandil Hansaliidu keskuseks olemine. Siit käis ikka kõvasti kaubandust läbi, kuni lõpuks tuli katk pahandust tegema, ja taanlased tulid relvadega, ja mereröövlid segasid laevade liikumist, ja nii edasi. Kuni Lübeck võttis juhtiva rolli tagasi, ja lõpuks kogu asi muidugi kokku kukkus. Aga just siit tegutsedes pandi alus teistele Hansaliidu linnadele, nagu näiteks Tallinn, Riia, Gdansk, Tartu. Sakslastel oli ikka täielik monopol.

Gotland on üldiselt rootslaste jaoks üks hea suvitamise paik, aga miks ka mitte eestlastele ;-) Seal on tõesti kena ja rahulik olla.

Siin video Visby linnast:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)