24.10.08

Raamaturiiul

Krol Torsten „Callisto"
Kõigepealt autorist, kelle nimi püüdis mu pilku, kui raamatukogus riiulite vahel kõndisin. Temast on teada, et ta elab Austraalias, kuid keegi pole teda näinud-kuulnud. Arvatakse, et selle nime taha on peitnud end mõni tuntud kirjanik. Ehk kardab ta, et nii mõnedki võivad tema lugude peale viltu vaatama hakata.

„Callisto" on satiir tänapäeva Ameerikast. See lahkab suhtumist rassismi ja muu-usulistesse (muslimitesse). Tegelastest on saanud karakterid, keda tavaelus oleks ilmselt väga raske leida, kuid samas on nad ootamatult huvitavad. Raamatut on raske käest panna, sest jutustus teeb mitmeid ootamatuid käänakuid, mille lahendusi põnevusega jälgid.

Lugu on esitatud minavormis. Odeel Deefus on noor mees, kes kõigepealt pidi taluma märkusi tema neegriliku nime üle, kes ei hiilanud väga koolis ega arukuses ning kes viimaks otsustas sõjaväkke minna, sest nii saaks ta võidelda nende pahade muslimitega, kes tahavad tervet maailma vallutada (viimane pani tõsiselt mõtlema selle üle, kui palju sarnaseid teisi noori mehi sõjaväes võiks olla...).

Tema tee väikesest linnakesest sõjaväepunkti jääb katki, kui ta auto üles ütleb ning ta ühelt umbes samavanuselt noorelt mehelt abi saab. Järgnevad peatükid jutustavad juba kahest mõrvast, vandenõust presidendikandidaati tappa, luurest, sõjaväevanglast, piinamisest. Ma loodan väga, et terve Ameerika süsteem nii ei tööta nagu raamatus seda kujutatakse, kus paranoia terroristide suhtes võtab terve mõistuse ning inimelu muutub tühiseks. Kas ühe inimese tapnu on parem või halvem sellest, kes on elu võtnud mitmelt...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)