17.05.09

Lapsehoidja

Mari tegi eelmisel aastal läbi lapsehoidja kursused, kus minu üllatuseks päris mitu poissigi kohale olid tulnud. Nüüd võttis ta asja tõsiselt kätte ning jagas meie lähedal elavate väikeste laste emadele-isadele oma infot välja. Eile oli tal siis esimene kord, kus ta kahte tüdrukut hoidma läks. Ta oli päris põnevil ning ei jõudnud õhtut ära oodata :)

Kohale oli kutsutud kuueks, kuid Mari küsis, kas võib veerand tundi varem tulla, et täita küsimustik olulise infoga. Nagu näiteks, kus asuvad elektrikorgid, kui ootamatult on vaja elekter välja lülitada
(lapse näpud on elektrivõrgus). Hiljuti ühe sõbrannaga rääkides tuli sama asi kõna alla ning ta tunnistas, tal endal pole aimugi, kus tema majas need asuvad...

Lisaks olid küsimused kontaktide, igat sorti majareeglite (telefonikasutamine, elektroonika, millistesse tubadesse ei tohi minna, toit, magamaminemise kombed, mähkmete vahetamine, koduloomade indo) ja esmaabi kohta (kas on mingeid meditsiinilisi näidustusi, millega tuleb arvestada, majas olevad väljapääsud, taskulamp, esmaabi tarbed). Pean tunnistama, et pole ise kunagi taoliste asjade peale tulnud. Nii et kursustest on ikka kasu olnud :)

Minu laps toodi enne ühtteist kõrvaltänavast autoga lausa koju. Mari oli rahul oma õhtuga. Neil oli tore olnud ning ta ei suutnud uskuda, et saab makstud millegi eest, mis talle rõõmu pakub! Tunnihinnaks sai ta $7 (EEKides 10x). Muide maksustamine oli samuti üks teemadest kursustel. Ei tasu kunagi ise midagi välja pakkuda. Peab ootama ära, mis öeldakse ning siis vastupakkumise tegema, kui see liiga madal tundub. Muidu ütled äkki vähem, kui nad valmis maksma on.

4 kommentaari:

  1. Kas need on mingid spets teismeliste kursused või nö üld? Kõlab muidugi intrigeerivalt, ses mõttes, et egas meil kodus ka ei teata vajalike asjade kohta eriti palju, hakka või kättpidi õpetama, kust käib kinni vesi, kust elekter.
    Meil ka lapsehoidja-töötegija majas, aga pole huvi tundnud, kuidas teda peres selliste asjadega kurssi on viidud või kas üldse. Eestis ei ole taoline töö muidugi noortel niiväga levinud üldse, et kasvõi paariks tunniks lastele järelvaataja kutsuda. Enamasti leidub mõni vanaema-tädi-naabrinaine kuskil. Kui on vaja minna kinno-teatrisse, muul puhul ei peeta vist eriti vajalikuks üldse lapsehoidjat kutsuda.
    Kas Kanadas üldse võib teismeline ilma sellise kursuseta tegeleda laste hoidmisega?

    VastaKustuta
  2. Kursused on teismelistele alates 11ndast eluaastast väljaspool kooli. Keegi ei kohusta neid võtma, kuid eks see ole nagu mõne muu tööga, et paber annab eeliseid :) Kui vaja ja lapsevanem usaldab, siis võib 12 aastane ilma kursuseta vabalt laste järele vaadata. Keegi reguleeri seda.

    Eks siingi ole vanavanemaid ja muid tegelasi, kes teoreetiliselt võiks vajadusel silma peal hoida, kuid olen aru saanud, et päris suur osa elavad ise nõnda aktiivset elu, ei neil ole aega päriselt oma lastelaste sabas joosta. Kuna kuni 12neni on laste heaolu kõvasti lapsevanema õlgadel, see tähendab, kui üksi jäetud lapsega midagi juhtub, siis lapsed võetakse kiiresti su käest ära ning alles siis hakatakse pikalt arutama, kas oled ikka korralik ema-isa ja kas tohib neid tagasi anda, siis on levinud üldteadmine, et kuni selle eani ei tohi neid üksi jätta (uurisin natuke seadustikku ja päriselt pole kusagilt konkreetselt midagi sarnast leidnud, ainult on öeldud: kui arvad, et laps on võimeline enda järele vaatama, siis tee mis tahad, aga kui siis midagi juhtub...)

    Nii et teisemliste seas (kaasa arvatud ka poisid!) on päris tavaline lapsehoidjana õhtutundidel või nädalavahetusel raha teenida. Eks oma rolli mängi ka kaugused, kui vanavanemad või muud tuttavad isegi nõus oleks appi tulema, siis elatakse tihtipeale nõnda kaugel, et asjal ei ole mõtet. Palju lihtsam on mõneks tunniks teismelisest naaber palgata.

    Nagu aru olen saanud, siis head lapsehoidjad (ei peagi ainult teismelised olema, ka üliõpilased teenivad vahel sellega raha) on väga hinnas ning vahel juhtub seda, kus lapsevanemad pakuvad lausa üksteisest üle kõrgemat tunnihinda, et seda parimat endale saada :)

    VastaKustuta
  3. See lapse üksi jätmine on teema muidugi. Mõtlen näiteks oma lapse koolitee algusele (ta käis õhtupoole koolis), kes hommikul mitte ei olnud omapead kodus vaid pidi ka ise vaatama, et oleks kõht täis ja kõik asjad kaasas. Ja sõitis ise omal käel bussiga muusikakoolis, käis trennis. Selliste standardite järgi oleks kindlasti leitud, et ma olen halb, mittehoolitsev ema. Samas ei olnud mul endal kooliealise lapsena mingit vanema valvet enam, ehk siis kasvatuse värk?
    Kas see "juhtub" on näiteks, kui laps kukub kogemata ja endale viga teeb või näiteks paneb naabritel kuuri põlema? Olgem ausad, nii ühte kui teist juhtub ka siis, kui vanemad ja naabrid on kodus.
    Ma ise isiklikult arvan, et seda "võtame lapsed ära" rakendatakse heaoluühiskonnas ikka liiga tihti liiga vale koha peal. Mitte et lapsed peaksid ula peal olema tingimata. Aga sellised 12-aastased, kes on kogu aeg silma all olnud, kui iseseisvad ja õigesti käitujad nad "kuupäeva kukkudes" siis on?

    Eestis muidugi on üldse karm lugu, sest kriminaalvastutus algab siin ka juba 14-aastaselt, nii et...

    VastaKustuta
  4. Tosi on see, et Eestis on lapsed palju iseseisvamad. Võtab muigama, kui arvestad, kuidas 12-aastane on äkki valmis lapsi hoidma ja päev enne pidi ise lapsehoidja käe all olema (tegelikult muidugi mitte nii äärmuslikult...) Kunagi lugesin artiklit, kuidas lapsed on nõnda ära hoitud, et kui iseseisvuse tund kätte jõuab, siis tehakse proovikäik üksi ümber majadeploki.
    Tunnistan, et ma ei ole vast nõnda hullusti oma lapsi ära hoidnud ning üksi on nad mul kodus varem olnud, kuid ikkagi on samavanused Eestis palju iseseisvamad.

    (Ja juhtub ikka midagi lapsega, ja saan aru, et ema-isa kodusviibimine ei hoia koike ära, aga kes selle peale mõtleb).

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)