08.01.10

Eeskujulik meeleavaldus

Toronto kesklinna saabudes märkasin tänaval ebatavaliselt palju tumedas riietuses ja musta peakattega mehi, kelle kenasti juutide hulka oskasin paigutada. Kui Ontario Kuningliku Muuseumile lähemale jõudsin, nägin eemalt hulgaliselt Iisraeli lippe lehvimas ja teisel pool tänavat Palestiina esindajaid oma lippudega vehkimas ning ruuporiga midagi rahvale karjumas. Politseinikke ei jõudnud ma isegi varbaid appi võttes kokku lugeda. Neid oli nii ratastel kui ratsudel ja mõni ikka autos ka :)

Pean tunnistama, et ma ei saanudki aru, mis seal täpselt toimus. Kuid mõlemad pooled olid väga rahulikult oma piirde taga ning uudishimulikke jätkus hulgaliselt asja jälgima. Autod andsid signaali, ei tea, kas oma toetuse väljendamiseks või pahameelest, et liiklus teosammuni aeglustunud.

Hiljem proovisin interneti abil selgust saada, milline kana neil nüüd kitkuda oli. Ilmselt ikka need Surnumere pärgamendirullid (muuhulgas iidsed piibli käsikirjad), mis laenuna muuseumis rahvale vaatamiseks pandud ning mida palestiinlased Iisraeli käest tagasi nõuavad. Nii Palestiina kui Jordaania väidavad, et muistsed kirjutised kuuluvad neile ning palestiinlased palusid Kanadal ajaloolised käsikirjad enda kätte jätta, kuni rahvusvaheline kohus otsustab, kelle kätte need tegelikult peaks minema. Kanada muidugi keeldus.

Kõige rohkem jäi mulle ikkagi silma, kui rahulikud kõik olid. Ei mingit kisa ega sõimamist ega kähmlusi ja nõnda edasi. Väga viisakas ja eeskujulik vastuseis, ehtsalt kanadalik :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)