20.03.11

Superkuu Toronto kohal


Eile õhtul oli kuu maakerale üle pika aja (18 aastat ootasime seda hetke) tükk maad lähemal kui muidu, nii umbes 30 tuhat kilomeetrit! Mis tähendas, et kuu oli pisut suurem (vähemalt teoreetiliselt, sest palja silmaga oli raske midagi öelda) ja heledam (seda kohe kindlasti! öösel paistis mulle kardinata aknast otse silma ja viis une ära :)

 

Teisi fotosid Torontost
(hulga paremaid kui minu omad) võib imetleda siit. Parim hetk tõelise efekti kogemiseks oleks olnud siis, kui kuu üle horisondijoone tõuseb (esimene pilt lingi all). Meie ei läinud horisonti otsima, astusime ainult uksest välja, siis kui kuu pisut kõrgemal oli :)  Kas sina käisid kuud imetlemas?

Ilm.ee kirjutab: 19. märtsil särab taevas tavalisest 14% suurem ning 30% eredam täiskuu, nn. "superkuu".
Kuu tiirleb ümber Maa ellipsikujulisel orbiidil, mille lähim punkt, perigee, asub Maast homme 365,577 kilomeetri kaugusel. 19. märtsil asub täiskuu vaid ühe tunni kaugusel perigeest - viimati oli selline juhus 18 aastat tagasi, märtsis 1993.

1 kommentaar:

  1. Meie vaatasime kuud veidi parast kella 8 ohtul, kui see veel vaga korgel taevas ei olnud. Ning oli kull vaga suur. Lapsed olid vaimustatud ning alles hiljem lugesin, et kuu oli maakerale lahemal kui tavaliselt.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)