12.06.11

FogScreen ehk uduekraan

Märtsis kirjutasin muuseumikäigust, kus on kuni sügiseni väljapanek veest. Meie naispere eriliseks lemmikuks oli sealt FogScreen ehk minu tõlgituna "uduekraan" (ma ei leidnud ühtegi eestikeelset vastet, kuigi mitu aastat tagasi ikka sellest mõnes lehes kirjutati). Lapsed käisid sellest mitu-mitu korda läbi
 (fotosid ei lubatud teha, sellepärast kasutan laenatud pilti lehelt, kus on kirjutatud vee-näitusest pikemalt).

Tegelikult ei osanud ma tol hetkel suurt mõelda, mis ja kuidas. Oleme vist oma aja lapsed, kes iga leiutist üsna tavalisena võtavad :) Nüüd aga sattusin lugema "Discover" ajakirja märtsinumbrit, milles üks autor mõtiskleb filmi- ja arvutielamuste tulevikust ning nimetab just seda udukraani. Tema mõte liigub radadel, mil me ei ole enam kinni füüsilises ekraanis vaid pildid hõljuvad meie ees (õhk ei peegelda midagi, aga veeaur küll). Kuid muidugi on veel pikk maa minna, et see meile igapäevaseks saaks saaks, eriti arvutiekraanide asendamine.


FogScreen ise on aga Tampere ülikooli teadlase, Ismo Rakkolainen, leiutis! Hetkel kasutatakse seda ekraani muusumites, kontsertidel, klubides. Nende kodulehel on hulgaliselt infot erinevate mudelite ja kasutuse kohta. Nii et kui järgmine kord midagi suuremat toimub, võib nende käest sellise uhke masina osta või üürida :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)