14.03.14

Ootamatud avastused


Selle asemel, et vastata paar postitust tagasi jäetud kommentaarile, teen eraldi postituse, sest plaanis oli seda niikuinii teha. Olen Geni teenust, kus saad oma sugupuu jälgi ajada, mitu aastat kasutanud. Esimesed kaks aastat isegi maksulise teenusena (sest siis oli hind palju odavam). Kaugemalt sugulane Hiiumaal juhatas mind sinna, sest tema ema on väga kaua juba minu emapoolset sugupuud uurinud (esimesed nimed on 17.sajandist). Meil oli ka üks lähem sugulane, kes 80ndatel asja väga tõsiselt võttis ning kõigile ema vanavanemate sugulastele isegi piltidega albumid valmis tegi. Käisime mitu aastat Kassaril suviti kokku saamas. Nüüd on muidugi Geni abil kõik palju lihtsamaks tehtud. Aastatega on kasutajaid Eestist juurde tulnud, mis laiendab muidugi veelgi sugulaste ja hõimlaste arvu.
 

Kõige vähem oli mul infot emapoolse vanaisa sugulaste kohta (Julius Toffer, pärit Hiiumaalt Nurstest, kuigi Toffrid on ilmselgelt ikka Tohvri külast alguse saanud :D), olin ise nii palju kirja pannud, kui meil endil olemas oli, kuigi nüüd avastasin, et minu ja teiste omad on kenasti kokku sulanud ja viinud sellegi puu päris kaugele välja. Minu isapoolne suguvõsa oli ka alguses üsna hõre. Loomulikult tean oma tädi ja onusid ning nende lapsi, aga sellega kõik piirduski. 

Tunnistan, et pole ammu Genit uurimas käinud, kuigi saan pidevalt emaile. Mõne jaoks on see tüütu, kui need tulevad, aga tänu just ühele sellistest läksin jälle kohale. Sest üles kerkis minu neiupõlvenimi - Reinberg, kuna keegi on olnud nii kena ja seda liini uurinud. Ning mis ma avastasin...! Kõigepealt seda, et minu vanaisa ja kõik enne teda pole mitte Valgamaalt pärit (kus mu isa sündinud on), vaid hoopis Põltsamaa lähedalt Kamari külast (umbes 10km linnast lõuna pool). Lisaks tuleb välja, et millalgi 19.sajandil, kui eestlased kippusid oma nimesid saksastama (jah, tuleb välja, et selline aeg on ka olnud, kui äkki bergid ja mannid eestlaste hulgas rohkem ringi hakkasid käima), siis minu esiisa (täpsemalt vanaisa vanaisa) Rein muutis oma nime Reinbergiks. Kena ehteestilik Rein Mänd oli ta nimi ning temast sai (pisut fantaasiavaeselt) Rein Reinberg.

Aga huvitavaid kokkusattumisi on veelgi. Nimelt sellesama Reinu tütar Kai (ehk minu isa vanatädi) abiellus kellegi Juhan Jürman(n)iga, kelle järeltulijatest mõned elavad suurel Ameerikamaal (naise foto on Kai tütrest Elisabeth Ellinor Kangrost, kes suri Chicagos). See fakt polegi just eriti oluline (peale selle, et mul ikka ka kaugeid sugulasi siin mandril on), palju põnevam on hoopis see, et Tomi vanaema neiupõlvenimi on Jürman(n)! Tomi isa on ju pärit Põltsamaa kandist! Ma ei ole veel suutnud välja selgitada, kuidas need "minu" Jürmannid Tomi omadega seotud on, aga eks nad kuidagi kindlasti ole :)

Kui ma kõike seda põnevusega oma lastele rääkisin, vaatasid nad mulle otsa, nagu oleks mul väike kiiks külge karanud :D  Aga saan väga hästi aru. Olen avastanud, et mida vanemaks saan, seda huvitavam on teada, kust ma täpselt pärit olen! Nooremana ei tundu need asjad üldsegi olulised.

Ülemine foto on minu hõimupuu piltide hulgast, millel puudub täpsem info, kust need pärit on, alumine on kirikuraamatu väljavõte. Ja tegelikult on mul päris lähedalt sugulane veel Ameerikamaal Floridas, minu onupoeg perega, kes sinna umbes 10 aastat tagasi kolisid (nimeks ikka Reinberg). Meil ei ole palju kontakti olnud temaga, aga eelmisel aastal hakkasime tihedamalt helistama. Ta on minust kümme aastat vanem ja mäletab hulga lugusid, kui ma väiksem olin. Nii tore!



2 kommentaari:

  1. See Geni on huvitav jah. Alguses olin kohe üsna huvitatud sellest, nüüd, viimastel aastatel, enam eriti ei viitsi tegeleda. :)

    Aga tänu Genile avastasime ka mehega, et oleme kaugelt sugulased. Või pigem hõimlased on vist see õigem sõna. :)

    VastaKustuta
  2. Vanaema Malle kommentaar: Leidsime Jürmannide sugupuu üles ja selgus huvitavaid fakte.Selle on koostanud Madise isa Ülo Jürima..Eks loed ise suvel,kui tuled,aga mõned väljavõtted kirjutan siia.
    Jürmannide suguvõsa kroonika(1792-1960)
    Rudi Reinu sugupuu,sünd.1792. J-d on põlised Põltsamaa kihelk. inimesed,1. märge kirikuraamatus 1669,pärit kamari külast Rudi talust, arvukad järglased 7 põlvkonnas ja ligi 200 elus,töökad,ausad,edasipüüdlikud.
    Rudi talu asub Põltsamaa kihelk. vastu Umbusit,põline talukoht,mis nõudis kõvasti tööd.
    Rudi Reinul oli 3 poega: Jüri,Mihkel,Rein. Vanema poja järglased hajusid väljaspoole kodukihelk. Keskmise poja Mihkli ja noorema poja Reinu järglased jäid lähemasse ümbrusse(põllumehed ja kaupmehed)
    Nimevariandid.Jürmann,Jürman,Jürima ,ka Jürma(nimede eestistamine 1936)
    Vanemal pojal Jüril oli 4 last: Jüri,Juhan,Mihkel ja Triinu. Juhan81835-1892) oli lustivere vallas Kaliküla mõisa rentnikuks,abielus Kamari kooliõpetaja tütre Kai Reinbergiga,kes suri 1923.a. 83 aastasena.Neil oli 7 last:Anne,Karl,Aliede,Elinor,Johannes,Hugo ja Elmar

    Jaani ema on pärit keskmise venna Mihkli poja Hansu 6 lapse hulgast (Amanda),Amandal oli 4 poega,noorim Jaan ja Toomas on Jaani poeg. Näete ,kui väike on Eestimaa!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)