30.03.20

Lehitsedes Toronto uudiseid

Kuna olen endiselt majas kinni ja minu enda olukord on natuke kehvemaks keeranud, hoolimata sellest, et ma arvasin end paranemise teel olevat, siis mis mul muud teha, kui usinalt uudiseid jälgida. Millegipärast ei istu mulle isegi raamatute lugemine. Kui... siis vaatan pigem mingeid positiivseid sarju (kuigi ma ei tea, kas The Good Place, mis räägib väljamõeldud paradiisist ja põrgust kõige positiivsema taustaga on. Aga vähemalt on seeria üsna naljakas võtmes loodud). Viimased kaks päeva kipun samas neid vaadates magama jääma. Sest kehas on neljapäevast saati mingi imelik uus nõrkus, kurk on valus ja ülemine rindkere selline natuke imelik. Õnneks pole mingeid suuri hingamise raskusi, kuigi kui sisse hingan, siis jääb justkui natuke puudu, et kopsud lõpuni "täis saaksid". Haigutamine siiski veel aitab ;-) Ma võtan tegelikult seda üsna positiivselt, usuga, et saan kohe varsti terveks, ilma et peaksin arstiabi otsima. Kardan, et pingutasin haigena kodus töötades natuke üle. Tundub imelik seda öelda, aga... võib ka tõsi olla. Ning mu keha ütles, et aitab... Tänan kõiki murelike ja toetavate teadete eest! Ei, ma ei saa nii kergelt testima minna, nii nagu see mujal maailmaski paigas, sest ei jõuta viimase kui ühe mureliku tegelasega tegeleda (mitte et ma väga murelik veel oleks). Ja ma loodan väga, et ma ei peagi minema, sest see tähendaks, et mu olukord on palju halvemaks läinud. Kui tulevikus on mingi test, mis kontrollib antikehasid, siis võiks ju seda teha. Aga... ma ei tea, mida seegi teadmine annab. Nii et olen hoopis siruli voodis ja lasen end tüdrukutel sooja kakaoga hellitada :-)  Oh... ja lõpuks, enne kui unustan, natuke uudiseid, mida ma lubasin suure suuga jagada.

Toronto ja Ontario on nüüd viis päeva "lukus" olnud (for obvious reasons). Ainult hädavajalikud töötajad teevad tööd. Siin on nimekiri, mida lugedes tekkis mul hetkeks mõte, et kes siis õieti kodus on. Suurima paugu on saanud kõigi arvestuste alusel restoranid, baarid ja muud valmistoitu pakkuvad kohad. Mõned vist ikka tegutsevad mingil määral suletud uste taga, et täita kojutoomise tellimusi, aga enamus on tööta. Nüüd on veel ees ootamas kuu esimene päev, kui on vaja oma elamise eest üüri maksta. Aga kui pole tööd, siis pole ka sissetulekut. Ning suur osa inimestest elavad siiski palgapäevast palgapäevani... Sain aru, et ringi käivad üleskutsed, üüri mitte maksta. Mis paneb tegelikult kinnisvarade omanikud plindrisse. Sest nad ei saa oma laenumakseid pangale teha (ei... nad ei ole vereimejad, neil on ka maksekohustused, majanduses on ju kõik ringluses). Pangad omakorda teevad enamasti keeruliste valemite alusel otsuse, kas laenumaks andestatakse või mitte (suured pangad on välja toonud valiku, et teenitud intress, mida ei maksta, kantakse laenule otsa... mis tähendab, et lõpuks maksad intressi pealt intressi... millest ma natuke saan aru, sest pank ju "laenab" selle raha võlgnikule, aga arvestades praegust kriisiolukorda oleksin oodanud, et nad tulevad millegi paremaga välja - näiteks lükkavad maksed mõne kuu edasi).

Igal juhul näeme, mis juhtub 1.aprillil. Kes siis lõpuks pika ninaga jääb. Samas muidugi ei ole aus kõiki üles kutsuda mitte oma üüri maksma, sest osadel on siiski see raha olemas. Suuremad korterimajad, mis ongi ainult üürnikele ehitatud, on küll ka oma lahendusi pakkunud. Üks tuntud firma ütles, et inimesed ei pea maksma aprillikuu üüri. Et need rahad, mis on võetud ette viimase kuu eest, kasutatakse ära nüüd. Mis on minu meelest väga kena lüke. Eks siis näe, mida maikuus tehakse, kui kogu asi venima peaks, ja praeguste prognooside alusel pole küll midagi roosilist ees ootamas. 

Toronto linn on samuti natuke vastu tulnud. Maamaksud ja muud kommunaalmaksud on lükatud edasi 60 päeva. Et anda natuke hingamise ruumi. Mis ei tähenda, et sa ikka ühel päeval ei peaks neid rahasid välja käima. Ja elektri hind on viidud kõige madalama peale (muidu olenes kellaajast, päeval oli see kõige kallim). Tants käib ka ühistranspordi ümber. Et eriolukorras peaksid sõidud tasuta olema. Aga... ma ei saa aru hästi loogikast. Need, kes seda kasutavad, käivad ilmselt tööl ja neil on sissetulek. Teised istuvad ju niisama kodus. Olukord pole ju selline, et paaniliselt otsitakse uut töökohta ja vaja ringi liikuda. Lootus on ju, et saad tagasi oma endise koha. Kui väikeärimehed muidugi peale pausi jalad alla saavad.


Neljapäeval ehmatas mind telefonile tulnud prantsuskeelne teade. Hüppab ekraanile kurja heli saatel, isegi kui telefon lukus on. Ning siiani on kasutatud, kui näiteks mõnda varastatud last taga otsitakse (tihtipeale keset kõige magusamat und). Aga muidugi inglise keeles. Hetk hiljem sain ka minule arusaadavas keeles teate. Hoiatus oli kõigile reisijatele, et nad peavad 14 päeva peale Kanadasse tulekut end teistest isoleerima. Huvitav oleks teada, kui paljud tegelikult seda korraldust on ka jälginud. Või arvasid riigimehed, et ei jälgita, ning peaks natuke rahvast raputama. Samas lubas Ontario provintsi juht, et see ei tarvitsenud viimaseks selliseks teateks jääda. Mis tuletas nüüd meelde, et sain ka Eestist emaili eriolukorra kohta. Olen ju ikkagi Eesti nimekirjas ka.

Just tuli ka Ontario kohta teade, et kõige rohkem võib koos olla ainult 5 inimest (varem oli see 50). Samas ei kehti see töökohtadele, mis peavad eriolukorras lahti olema. Ja matustele võib ka rohkem inimesi tulla. Ei ole veelgi rangemaks siiski mindud. Kuigi otsuseid tuleb nagu seeni taevast. Need muutuvad nii kiiresti...

Seoses igat sorti haiguse piirangu pingutustega on Kanadas tekkinud lehekülg, kuhu saad oma andmed lisada koos postikoodiga ning see näitab, kus koroonaviirusesse haigestunud asuvad. See pole muidugi mingi ametlik kaart ja põhineb inimeste poolt sisestatud infol. Pead vastama mõnele küsimusele ning selle põhjal ilmselt tehakse "kindlaks", kas võiksid potentsiaalselt olla viiruse kandja. Mina ju võiks, kuigi samas võib mul olla ka väga tüütu gripp, mis käitub väga imelikult (algas nohu ja palavikuga ja natukese köhaga, nädala lõpuks tundus nagu paremaks minevat, ainult pisut nohune olin veel ning siis teise nädala alguses kurguvalu ja rinnus imelik ja natuke köha... positiivse poole pealt võiks öelda, et nohu on läinud). 

No nüüd sai küll küllaga uudiseid. Lapsed on endiselt terved. Vähemalt väliselt. Olen ka aru saanud, et kell 7 õhtul plaksutatakse tervisehoiutöötajatele. Ühel õhtul isegi kandus mingi heli aknast sisse (kevad on ju, proovin siiski natuke värsekt õhku sisse lasta). Ja veel midagi on kõrvu jäänud, et palju rohkem on kuulda kiirabi või politsei sireene. Ei tea, kas sellepärast et muidu pole nii vaikne. Oh, ja Torontos on ka üks "oma isiklik" ooperilaulja, Teiya Kasahara, kes rõdul väikeseid õhtukontserte annab. Vähemalt naabrid saavad teda järve ääres kesklinnas kuulata. Teised istuvad ju ilusti kodudes kinni :-) Panen ühe video siia, aga tema Youtube kanalil on rohkem esinemisi.

12 kommentaari:

  1. Väga tuttav sümptomikirjeldus - mul on veidrad kopsud juba pea aasta. Ei saa lõpuni õhku täis, midagi jääb puudu, pidevalt on seee va out-of-breath... kui see oleks paari nädala eest tekkinud, oleks süüdlane teada, aga kõik kontrolliti üle - psühholoogiline.
    Eks see praegune aeg tekitab parasjagu ärevust ka, võta siis kinni, kas pea- või kopsuhaigus :)
    Kiiret tervenemist!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ka siin mõtlesin, et olen massipsühhosiga kaasa läinud ning kujutan vist ette, kui haigus ära ei tahtnud minna ja uuesti teistmoodi tagasi tuli. Aga kurguvalu on muidugi raske ettekujutluse süüks ajada :-) Väga võimalik, et üldine väsimus on kerge hapnikupuuduse süü, nagu kaasa arvas. Aga ma korrutan endale endiselt, et saan kohe terveks.

      Kustuta
    2. mul on aeg-ajalt köha, aga kuna see meenutab väga seda köha, mille kohta perearst kunagi ütles, et allergiline astma, siis ma väga ei muretse.

      See üürimaksmise või maksmata jätmise jutt tuletas meelde, et siin Eestis maksis riik tänavu FIEdel esimese kvartali sotsmaksu avansilise makse ise ära, et kriisi mõjusid leevendada. Mina olin see FIE, kes oli selle juba ise ära maksnud ja võimalik, et kriis mulle ka eriti mõju ei avalda (alates eriolukorra algusest on mul juba kaks tellimust tulnud, hõredamalt kui muidu, aga selles võib olla süüdi ka see, et enne kriisi ütlesin põhikliendile, et tahan märtsi lõpus puhata). Et kui lähematel kuudel selgub, et mu elu eriti ei muutugi, tuleb mul tunne, et ma olen ebaõiglaselt raha saanud. siis peaks selle vist kellelegi ära annetama, kuhugi, kus päriselt vaja on.

      Kustuta
    3. Ma kahtlustan, et kui mingi ime ei juhtu, siis enne sügist ei ole õieti teada, mis ja kus me oleme ning millise jälge kogu olukord jätnud on. Ning väga võimalik, et peame palju rohkem üksteisele toeks olema.

      Kustuta
  2. Nädalavahetusel oli ilus ilm, paljud Torontolased vilistasid karantiini ja distantseerumise peale, kevad ju ikkagi :P https://toronto.citynews.ca/2020/03/30/toronto-parks-coronavirus-covid-19/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna ma pole üldse väljas käinud, siis ei saa ka asja üle kontrollida :-) Aga mida see näitab... inimeste rumalust kahjuks...

      Kustuta
  3. Kui variant B tagataskusse panna... siis perearsti nõuandetelefon Eestis, sinna saab ka välismaalt helistada. Kui nõu on vaja ;) Mina helistasin siis, kui poole öö ajal 3 liitrit keeva vett jala peale kallasin.
    Rahustas maha.
    Andis nõu.
    Nüüd on mul kogu aeg spetsiaalne vahend külmkapis. Juhuks, kui jälle kurke hakkan purki panema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin on mul ka ikka võimalus oma perearstiga suhelda. Lisaks on üleüldine number. Mis hetkel muidugi teada põhjustel pidevalt kinni. Ning on olemas isegi netikliinik, kus paned aja kinni ning saad läbi arvuti mõne arstiga "kokku saada". Ma muidugi ei ole väga arsti juurde tormaja, ja siiani pole olemine õnneks siiski nii hulluks läinud, et tunneksin vajadust kohe mõne arstiga rääkida. Arutasime just, et kui poleks kurja viirust, siis oleksime võtnud meie haigusi kui lihtsalt külmetust või grippi, mis ei taha ära minna.

      Kustuta
    2. Jep, igasugu haigustega jama, et visad taanduma :) Tuleb ennast hellitada hea ja paremaga, palju vitamiine ning taimset tarkust (igasugu teed), voodis lebotamist ja mõnusaid mõtteid! Eriti tore, kui leidub neid, kes kakao voodisse toovad ;)

      Kustuta
    3. Seda voodis lebotamist olen nüüd kolm viimast päeva teinud :-) Täna, so esmaspäeval, on mul tehniliselt vaba päev töölt. Alguses mõtlesin, et ikka töötan, aga siis otsustasin, et ei, pean siiski enda peale mõtlema. Eks homme jõuab loodetavasti jälle töötada. Kodust ikka...

      Kustuta
  4. Saadan siit lõuna poolt tervist ja soovin sulle kiiret paranemist.
    Mis isuäratav jook seal tassis on? Vahune õlu? =)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Tassis on aga hoopis kuum kakao vahukoorega, mille tüdrukud haigele emmele valmistasid. Vahel on ikka kasu ka neist ;-)

      Kustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)