20.02.09

Obama ja koprasabad

Obama on nüüd Kanadas ära käinud. Viimati oli Ottawa sama elevil USA presidendi külaskäigust, kui Kennedy siia lendas! Suur vahe on muidugi selles, et Obama oli kõigi eest peidus, ei mingit lootustki teda vilksamisi näha. Ühes lehes olid pildid tema autost, mille uksed mulle kangest meie pangaseifiust meenutasid :) Poliitikast ma ei hakka kirjutama, hoopis millestki muust...

Kõige vahvam oli see, et ta otsustas eirata igatsorti turvameetmeid ning astus läbi kohalikult turult, kus püüdis osta oma tütardele küpsiseid (sai need siiski tasuta, kuigi pakkus kanada dollareid), maitses siinset delikatessi - koprasaba, ning sai mälestuseks põdrapildiga võtmehoidja tütrele ning siidisalli naisele. Muidugi valmistas tema ootamatu külaskäik poodidesse palju elevust seal samal ajal olnud ostjates ja müüjates. Mulle meeldib väga see küpsisepoe pilt, tema naeratus on nii lai ja lahe! Tõeliselt kahe jalaga maa peal seisev mees, kes ei ole oma uuest rollist nina püsti ajanud!

Aga nüüd tagasi koprasabade juurde :). Need pole muidugi päris sabad, vaid umbes 30 aastat tagasi USAst Kanadasse elama asunud mehe ettevõtmine. Koprasabad on tegelikult pikaks venitatud tainas, mis siis õlis praetud. Selle peale võib panna nii magusat kui soolast. Ise sain esimest korda seda küpsetist samuti Ottawas maitsta. Olen neid mitmet erinevat viisi proovinud, kuid suhkru ja kaneeliga maitsevad nad kõige paremad! Toronto linnas polegi ma nende müügikohta leidnud, küll aga loomaaias ja Blue Mountain'i suusamäel (üks pilt sealt).


Siinsed pildid on võetud loomaaiast. Koprasabasid on seostatud inimestega, kes Põhja-Ameerikas lõkke ääres ööbides ilma pannita pidid hakkama saama. Ilmselt oli neil siiski pott kaasas, kuhu õli panna ning siis jahust ja veest moodustis küpsema panna. Ja viimaks üks retsept nende kodus valmistamiseks. Pean ütlema, et maitselt meenutab ta kõige rohkem Eestis tehtavaid sõõrikuid, mis siinsetest doughnut'idest tuhat korda paremad!

3 kommentaari:

  1. Tõesti, väga varviline seltskond:) Minu lapse kool kahvatub selle kõrval:) Vahva video!

    VastaKustuta
  2. Ma pidasin silmas seda eelmist lugu. Aga need koprasabad, need proovime ära:)

    VastaKustuta
  3. Sain aru :)
    Kirju-kirju on see kooli seltskond, kuid Kanadas pole ma kunagi teravalt tunnetanud, et mõnda peetakse halvemaks kui teist. Ehk pole ma "õiges" seltskonnas ringi käinud.
    Ja millegipärast meeldivad minu väiksemale neiule just kõik need meie jaoks eksootiliste maade esindajad :)
    Koprasabad proovi kindlasti ära!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)