27.12.09

Avatar

Jõulupäeval läksime Mariga kinno "Avatari" vaatama. Filmist on praegu palju juttu, seda on nimetatud ainulaadseks ning filmitegemise tulevikuks. Filmi taga on James Cameron - Kanadas sündinud ja üles kasvanud, 17 aastasena perega Kaliforniasse kolinud ning seal filmiasjandusega tegelema hakanud. Titanic, Aliens, True Lies, Terminator, Rambo - kõik on tema filmid! Titanic on üle aegade kõige rohkem raha sisse toonud film ning võitnud 11 Oscarit! Cameron ise on saanud 3 Oscarit.



Avatar jättis meile väga sügava mulje! Vaatasime seda 3Dna ning kuigi ilmselt ei ole see just oluline, siis kõigi loodusvaadete pärast tasus see kindlasti ära. Kinno minnes tasub ka varuda kannatust, sest film on peaaegu 3 tundi pikk! Kuigi ma ei tundud kordagi, et asi oleks liiga venima hakanud ja võinuks kiiremini lõppeda. Kinosaalist lahkudes ei tekkinud sellist tühja tunnet, nagu oleks ma aja ilmaaegu maha visanud. Kõiki neid muljeid kannan siiani kaasas :)

Muidugi on lugu omamoodi muinasjutt. Inimesed lähevad 22.sajandil planeedile Pandoras, mille asukad - na'vi - elavad loodusega väga lähestikku. Nende sabad on justkui USB-ühendused, mille kaudu nad saavad nii puude kui loomade/lindudega suhelda või üheks muutuda. Na'vid on kolme meetri pikkused, sinised olendid, kelle planeedil on mineraal, mis inimestele väga väärtuslik. Loomulikult ei hooli osa inimestest, mis saab kohaliku rahvaga, kui oma huvide eest väljas ollakse; kuid samas on teisi - teadlasi, kes tahavad na'visid tundma õppida ning leida parem viis, kuidas kõrvuti elada. Selleks luuakse inim- ja na'vi DNA põhjal avatarid - kuid selleks et avatar ellu ärkaks, peab inimese 'hing/teadvus' ümber kolima.

Mis aga juhtub, kui üks avataridest, mille sees halvatud alakehaga endine ameerika sõjaväelane; ja kes võetakse Pandorase rahva poolt omaks. Kumma poolt olla, kas inimeste või kohalike...

Muidugi tekkis mul paramatamult paralleel Ameerika indiaanlastega ning kuidas valge mees hoolimatult oma huve taga ajades vanad kultuurid purustas. Teisalt mõtlesin ka eestlaste peale, kes ristiusu toojate ees kunagi murdus. Nii indiaanlaste kui eestlaste puhul oli peamiseks probleemiks see, et nad ei ühinenud. Oli ikka neid, kes oma huvid kõrgemale seadsid. Näiteks indiaanlaste puhul uskusin jutte, kui paha valge mees oli, (ka neegrite puhul, kes orjaks püüti ja müüdi) kuni kätte sattusid ajalooraamatud, milles valgustati ka nende endi rahva hulgas inimesi/hõimusid, kes valge mehega käsikäes töötasid ja kelle abita kõik nii kergelt poleks läinudki...

Mina soovitan filmi kõigile, kellele meeldib ulme... või ka mitte, sest mina ei ole just suur ulmekummardaja :) Filmiefektid ning terve film on lihtsalt omaette nähtus, mida tasub oma silmaga üle vaadata.

Veel mõned lingid: CNN intervjuu Cameroniga, 60 minutes intervjuu I osa ja II osa.

5 kommentaari:

  1. Lähme seda IMAXisse vaatama, piletihind on sama, aga effekt kindlasti parem kui tavalise kino 3D. Huvitav, et teil kinod 25-l töötavad, siin riigis on see vist ainus päev aastas, mil kõik on totaalselt suletud.

    VastaKustuta
  2. Tegelikult imestasin ise ka, kuidas kino lahti on! Kõik muu oli ju kinni! Siin võib pood suure trahvi kaela saada, kui riiklikul tähtpäeval uksed lahti hoida.
    Kinos ei olnud esialgu palju rahvast, läksime kella 12 seansile, hiljem oli küll parkimisplats tihedalt autosid täis. Isegi ühe tuttava eestlasega sain kokku :)
    Kinosaalis aga kuulasin, kuidas üleval ja allpool istuvad venelased omavahel jutustasid. Nagu sünnimaal oleks lausa ;)

    VastaKustuta
  3. :-) Ma plaanin ka Talllinnas tütrega koos seda vaatama minna. Aitäh, et kirjutasid oma muljetest.

    VastaKustuta
  4. Me jäime esimene kord pika ninaga. Pole muidugi eriti tihedad kinos käijad, aga sellist asja nägime küll esimest korda, et lihtsalt kohale minnes pole võimalik enam piletit saada - mõlemad õhtused seansid olid välja müüdud. Jooksime kiiresti teise kinno ja seal oli sama lugu. Järgmisel päeval olime targemad ja ostsime piletid juba hommikul ära.

    Aga filmist... ma olin skeptiline, sest mulle üldiselt ulme ei meeldi, aga üllatusin meeldivalt. Sellist ulmet võiks vaadata küll. Teostus oli sellel filmil lihtsalt super. Täiesti kindlasti pole see teleka film vaid just kino ja kindlasti 3D.

    Samas oli asju, mis jäid natuke häirima. (Kes pole näinud, ärge edasi lugege, eks :)) Ma oleks lootnud, et loodusrahvas astub tavaliste inimeste vastu mingite nutikamate võtetega kui tavaline vägivald. Näiteks seda puude võrgustikku ja omavahelist sidet ära kasutades. Kui nad oleks kuidagi mentaalset tasandit kasutades neid mõjutada saanud ja jobukakud mõistma pannud (mitte lihtsalt maha nottinud), siis oleks mulle ilmselt veel rohkem meeldinud.

    No ja kui veel norida, siis ühendus oleks võinud "juhtmevaba" olla nagu juba praegu on. Ja armastus oli ka kuidagi "maine".

    Kõigest hoolimata mulle siiski väga meeldis :)

    VastaKustuta
  5. Ilmselt on Avatar väga populaarne igal pool :) Eks me sellepärast valisimegi jõulupäeva lootuses, et rahvast vähem!
    Ma olen nõus, et oleks võinud kuidagi teistmoodi lahendada seda konflikti. Aga-aga... see on ju Hollywood :) Seal peab olema midagi igale, natuke ka paugutamist! Onneks siiski vähem, kui oleks võinud oodata! Kui ma midagi video pealt vaatan, siis tavaliselt lasen kiiresti edasi need kohad :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)