23.01.10

Kus olid sina, kui...

Tiia koputas minu uksele ning saatis meemi... Minu meelest hästi tore, mis võtab mõnusalt aja maha, et mälusoppides otsingut teha :)

See meem on ajaloohetkede välja selgitamiseks.

Kus olid Sina kui toimus küsitud sündmus.
Lähiaegadelt ja kaugemalt minevikust. Vasta küsimustele ja anna teatepulk meemi näol edasi neljale ( 4 ) inimesele. On soovitav neile, kellele meemi edasi annad, blogisse teatada. Kopeeri küsimused ja vasta oma blogis. Meemi võib ka ilma teatepulgata teha, kopeeri julgesti ja räägi kõik ära :). Mäleta ainult lingitada algallikas!

Kirjuta, kus olid Sina kui...
( kust selle uudise kuulsid, mida tegid, kui ...)

1. esimene inimene astus kuule 21.7. 1969
2. John Lennon mõrvati 8.12.1980

3. Tshernobõli aatomielekrtijaamas plahvatus 26.4.1986

4. Balti kett 23.8. 1989
5. Estonia uppus 28.9.1994

6. Diana suri 31.8. 1997

7. saabus aasta 2000

8. toimus terroriakt World Trade Centerile 11.9.2001

9. Michael Jackson suri 25.6. 2009

10. milline uudis jäi meelde elisest päevast või mida tegid eile?


1. esimene inimene astus kuule 21.7. 1969

Olin kuuene ja mäletan hästi, kuidas me ninad vastu telerit istusime, et Soome TVst nii tähtsat sündmust jälgida. Tegelikult ei tundunud asi sugugi väga tähtis pisikesele tüdrukule, kuid isa tegi asjast nii suure sündmuse, et hakkasingi teda uskuma :)

2. John Lennon mõrvati 8.12.1980
Millegipärast läks see sündmus minust kuidagi täiesti mööda, sest ma polnud eriti tema muusika kuulaja. Jõulud olid tulemas ja tegelesin väga usinalt õppimisega. Kevadel oli koolilõpetamine ees ning otsuste tegemine, mida edasi teha... Teadsin juba kindlalt, et tahan õpetajaks saada ja olin otustanud, et jään ilmselt Tallinna ja lähen Pedasse. Kevadel kirjutas klassijuhataja iseloomustusse, et tahan Tartu Ulikoolis edasi õppida. Ma olin kuulekas õpilane ja sattusingi Tartusse :)

3. Tshernobõli aatomielekrtijaamas plahvatus 26.4.1986
Juttu mäletan, kuid olin ilmselt sel ajal rohkem sisse võetud suurest armastusest :) Sain kuu aega varem kokku oma tulevase kaasaga ühes jahimajakeses, millest olen pikemalt kirjutanud siin. See oleks ju meil peaaegu et ära jäänud ja ei tea, mis pidi siis mu elurada kulgenuks.
Aga plahvatusega seoses... suvel põlesid mu jalad rannas nii halvasti ära, et nende peale tulid suured villid (ei tea, kas ikka selle õnnetuse pärast). Pidin oma pioneerilaagri praktika spordiinstruktorina läbi tegema terve suve pikki pükse kandes.

4. Balti kett 23.8. 1989
Balti keti ettevalmistused olid täies hoos, kui meie pakkisime kohvreid ja selle toimumise ajal olin ma esimest korda elus Nõukogude Liidu piiridest väljaspool, imetledes/imestades vaba maailma elu üle Rootsis, mida siiani vaid Soome TVst nähtud oli.

5. Estonia uppus 28.9.1994
Tom istus teleri ees, kui ta äkki teatas, et Estonia on uppunud. Ma ei uskunud teda... kuid kõik uudistekanalid ainult sellest rääkisidki. Järgmisel päeval oli Toronto Eesti Majagi leinameeleolus ning inimesed mures oma lähedaste pärast, kes võisid laeval samal ajal viibida. Olime selle aasta suvel esimest korda peale 1989. aastat Eestis ja kuigi ainult Helsingist laevaga üle tulnud, siis tekitas mõte uuesti laeva peale minekust külmavärinaid. Millegipärast on uppumise hirm minus vist kõige tugevamalt sees...

6. Diana suri 31.8. 1997
Minu kõige noorem laps oli vaid paarinädalane ja hoidis mind pidevalt öösiti üleval. Kolisingi temaga suurde tuppa lahtikäivale diivanile, et teistel magada lasta. Laps rinna otsas vaatasin uudiseid... ja taas kord ei suutnud ma uskuda, et midagi sellist võis juhtuda! Lahistasin nutta, kuigi ma polnud eriti Dianast ei ühte ega teistpidi arvanud. Aga ilmselt aitas kaasa minu magamatus ja väsimus ja "beebiaju". Kuna minu magamiserutiin oli täiesti sassis, siis polnud mul mingit probleemi öösel otseülekandes Diana matuseid jälgida.

7. saabus aasta 2000
Pidasime meie juures oma heade sõpradega uhket pidu, kuni migreen mind pikali tõmbas... Ajasin end siiski voodist vähemalt kella kaheteistkümneks ülesse :)

8. toimus terroriakt World Trade Centerile 11.9.2001
Jõudsin tööle, kui esimene inimene, kes vastu tuli, teatas, et lennuk on sõitnud pilvelõhkujasse sisse. Arvasin alguses, et see oli õnnetus... kuulasime siis pidevalt kõrvad kikkis, mis toimumas oli. Tunnistan, mul oli hirm! Kanada kartis rünnakut ka Toronto CN-tornile ning kõik all-linnas kõrghoonetes asuvad kontorid suleti. Mina oleks tahtnud Eesti Majastki igaks juhuks koju oma laste juurde minna, kuid muidugi ei tulnud see kõne alla, eriti kui veel pikk päev ees oli. Saime alles poole üheksa ajal õhtul lahti ning sõitsime sõbrannaga ajalehte otsima. Tema abikaasa on muide sündinud 11.septembril... nii ei lähe see kunagi meelest.

9. Michael Jackson suri 25.6. 2009
Mul olid vabad päevad ja niipea kui lapsed koolist koju jõudsid hüppasime autosse ning sõitsime oma uue pereliikme - kutsu Koko järele! Nii jäid muud uudised kuidagi kõrvaliseks...

10. milline uudis jäi meelde elisest päevast või mida tegid eile?
Istusin pikalt üleval, mis mulle tegelikult üldse enam ei meeldi... Vaatasin veel kord fotosid üle, mis peaksid raamatusse minema. Nüüd alles tekib tunne, et "Minu Kanadast" saab asja :)

Koputan meemiga nüüd järgmiste uste pihta: kiilike, danzumees, Siiri, Sille.

3 kommentaari:

  1. aitäh meemi tegemast. samad hetked veerevad meist läbi, ka praegu. täitsa huvitav on lugeda :)

    VastaKustuta
  2. Tänud "koputuse" eesti! Ma mõtlen natuke nende "hetkede" peale ja ehk siis panen kunagi midagi kirja ka :) Seniks aga saadan Sulle ühe e-maili...

    VastaKustuta
  3. Aitah meemi eest! Vaga huvitav ja motlemapanev. Ma pean selle meemi kull esmaspaeval alles kasile votma.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)