26.03.11

Earth Hour - laupäeval, 26.märtsil, kell 8.30 õhtul

Osale sinagi (ega sa pole kehvem soomlastestlätlastestrootslastest    või leedulastest ;) ja klõpsa tuleval laupäeval kell 8.30 õhtul kinni kõik tuled, elektrit vajavad vidinad ning süüta küünlad koos tuhandete teistega! Peatu hetkeks ja mõtle, mida saaksime koos ära teha meie ühise kodu - Maa - heaks! Vaata videot!

5 kommentaari:

  1. Küll oleks tore näha suurlinna taevas tähti säramas. Kas selline aeg üldse tulebki? Paljud kontorid ei lülita tulesid kunagi välja, samuti poed, kaubamajad ja nn dekoratiivvalgustust tekib aina juurde.

    VastaKustuta
  2. Minul on see kogemus olemas, kui pea tervel idarannikul ühel suvepäeval kadus elekter! Olin üksi kodus ja pisut kõhe oli välja minna ning tähistaeva all seista :) Näed, mis juhtub, kui oled pideva valgusega harjunud.
    Earth Hour on midagi, millest Toronto on algusest peale osa võtnud (mina ka), kuid see ei tähenda, et kõik tuled kustuvad ja tähed jäävad ikkagi nägemata :(

    VastaKustuta
  3. Kuigi mulle endale meeldiks vaga et inimesed ja toostused oleks elektri suhtes saastlikumad siis Earth hour meie osa ei vota. Meil oli telekas saade kus naidati millist kahju teeb selline akiline elektri langus lyhikeseks ajaks. Minu arvates tasuks suuremat kampaaniat teha et elektrit peab kogu aeg kokkuhoidma...voib olla Kanadas seda juba tehakse aga ma ise ei ole otseselt marganud et meil sellest palju juttu oleks voi mingeid suuri reklaame. Aga voib olla ka selleparast et me nagu nii ei jata tulesid motetult polema ja me ei vaja selleks eraldi reklaami.
    Samas aga kindlasti selline ylemaailmne tulede vahendamine tunniks hoiab suure hunniku elektrit kokku ja see on hea asi.

    VastaKustuta
  4. Ma arvan, et küsimus ei ole nii palju selles, kui palju sa elektrit tunni jooksul kokku hoiad, vaid kogu kampaania on alguse saanud inimestele teadvustamiseks, et meie oleme ise need, kes peavad/suudavad midagi ühise kodu, st planeedi jaoks ära teha! Ma ei oska seda seletada, kuid iga kord kui oleme osa võtnud, siis tekib mingi "ühine" tunne terve maailmaga ja saad aru, et kuigi oled üks sipelgatest, siis kõik koos oleme suur jõud :D

    Huvitav, kes selle saate taga on :) Meie elektrijaamad siin on esimesed, kes propageerivad Earth Hour'it ja on üsna uhked, kui madalale võib kasutus langeda. Nende kodulehel lausa antakse edasi, mis juthub. Muidugi oleneb, kuidas kogu elektrisüsteem üles ehitatud on. Sest siin jagatakse seda kuidagi USAga, et ühtlustada vajadusel kasutust (ma ei tea, kas seletasin õieti, aga mingi süsteem neil on).

    VastaKustuta
  5. Tead ma proovisin siia seda saates seletavat naidet kirjutada aga ma olen ikka nii lootusetult vohik sel ajal et juba 3 korda olen kogu teksti ara kustutanud kuna see tuli nii segane jutt.
    Ma parem uurin oma mehe kaest kui ta koju tuleb tapselt milles oli asi kuna ta juhtus minuga samal ajal seda saadet vaatama.
    Minu teada ei olnud see nii kahjulik et elekter valja lylitati vaid see et see siis parast suure mahuga uuesti tagasi sisse lylitatakse ja kuna tous on nii jarsk siis et seda voimaldada lylitatakse automaatselt sisse mingi backup seade. Kui aga vaga jarsk elektri koikumine toimub siis ei aita sellest backup seadmest ja voib hoopis toimuda elektrikatkestus ja veel mingi jama mida ma enam ei maleta.
    Saates naidati kuidas kohe peale siinset vaga populaarset seebiseriaali inimesed tormavad kooki teekannu sisse lylitama ja kuidas siis juba peab see lisaseade seda jarsku elektritousu toetama (veel hullem on lugu naiteks X Factori reklaami vaheaegade ajal). Nii et kui toesti enamus inimesi tunniks oma elektri valjalylitaks ja parast uuesti jarsult sisse siis oleks metsikult suur koikumine....

    Ok aga ma saan taitsa aru et enamus inimesi ei teagi midagi sellest Earth Hour-sit nii et vaevalt sellist koikumist tuleks ja need kes sellest osa votavad saastaksid toesti hea hulga elektrit.
    Meil tavaliselt ohtuti sel kella ajal ongi vaid telekas ja yks vaike lamp polemas. Me ju voisime ka need valja lylitada ja vaid laptopi taga istuda aga noh ma ei tea kas see on seda ikka vaart. Me pigem hoiame elektrit iga paevaselt moistlikult kokku. Meil kodus ka eraldi elektri kulude naitaja kus on kohe naha palju su elektri kasutus touseb kui mingi masina sisse vajutad ja kui palju see sulle maksab. Paeva lopus naitab palju paevane elektri kasutus sulle on maksma lainud (ka eelmise paeva ja nadalane reading on olemas). Igati vinge masin :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)