27.06.10

"See ei ole Toronto!"


Nii ütles Toronto linnapea David Miller laupäeval toimunud rahutuste kohta. Ja ma peaks täpselt sama ütlema... Uskumatu on neid pilte näha, telerist näidatakse pidevalt juhtuvat (siin on videosid CTV lehel). Muidugi oodati proteste, paljud grupid olid need juba välja kuulutanud. Ja eile juba alustati nendega. Oldi rõõmsalt üllatunud, kui rahulikult (kanadalikult) kõik läks. "Ainult üks karjuja," nagu reporter ütles mehe kohta, kes ülekande ajal äkki tagaplaanile ilmus ning hüples ja hõikas kõva häälega midagi kaamera poole.

Kuid laupäevane demonstratsioon muutus poole pealt väikeseks märuliks, kui üks musta riietunud grupp eraldus, mustad maskid ja rätikud ette tõmbas ja pesapallikurikate, haamrite ning koha peal maha murtud liiklusmärkide või ajalehe- ja postkastidega hakkas kaupluste aknaid lõhkuma. Välja ilmusid golfipallid ning poodidesse visati ekskrementi! Kes seda endaga kaasas kannaks!?! Mitu politseiautot pandi põlema, kusjuures politseist polnud jälgegi, kui see juhtus. Üks reporter arvas, et need olid politsei poolt meelega keset teed jäetud, et protestijaid hirmutada.

Kogu selle jama käigus pandi kinni metrooliinid ja Eatoni ostukeskuse ning haiglate uksed suleti igaks juhuks. Enamus inimesi kõndisid tegelikult päris rahulikult. Mõni pahandas märatsejatega. Ning juba olen kuulnud arvamusi, et raha oleks pidanud veelgi rohkem kulutama linnatänavate kaitseks. Ja loomulikult on need, kes tahtsid edasi anda oma ideesid, mis neile südamelähedased ja olulised, solvunud ja pahased. Lisaks on selline laamendamine tunnistuseks, et kõik raha, mis kulutati linna turvamiseks, oli väga vajalik ja üks lausa nimetas, et ilmselt oleks pidanud veelgi rohkem kulutama...

Paljudel rongkäigus osalejatel olid kaamerad käes. Pilte võeti ka mobiilidega. Selline tunne, et tänavatele oli hulgaliselt lihtsalt uudishimulikke ilmunud.

Kurja juureks peetakse Black Bloci liikumise esindajaid, kes ilmselgelt pole kohalikud, vaid võivad olla pärit igast maailma nurgast. Linnapea ei tahtnud küll näpuga näidata, kuid intervjueerija vihjas, et need võiks olla pigem piiri tagant pärit (ma ju arvasin, et kanadalased on hirmviisakad :)! Paistab, et neid teati-oodati. Mulle tundub ka, et nende eesmärk on haarata kaasa rahulikke demonstrante, põhjustada rüüstamist ja lõhkumist, kuid seda tegelikult ei juhtunud, kui aknad purunesid! Nad olevat seekord päris hästi organiseeritud, oma koodidega, mis aitavad neil kiiresti taktikat muuta või veelgi kiiremini kaduda, sulades tagasi rongkäiku, vahetades mustad riided tavaliste vastu.

Siin on pisut rahulikum video reedesest demonstratsioonist ja politseist. David Miller rõhutab oma kõnes, kuidas Torontos toimuvad pidevalt sarnased kogunemised, kuid isegi 15 aastat tagasi pisut tõsisemaks konfliktiks kujunenud vastuseis ei viinud sarnase lõhkumiseni. Praegu jääb ka kogu G20 kohtumine ning arutlused täiesti kõrvale kogu selle märuli kõrval...



Veel üks pilt all-linnast, taustaks vana raekoja maailmas suuruselt kolmas kell. Selline tunne nagu oleks kaadrid mõnest filmist... Linn on politseist kubisemas, kokku peaks neid olema üle 10 tuhande!

4 kommentaari:

  1. Anonüümne27/6/10 02:24

    Piisab sellest, kui sinu blogisse mõnda aega mitte pilku visata, ja teil seal koha action [loe: äkšõn] lahti. Poleks ise ka ealeski arvanud, et Kanadas selist pilti(e) näha saab.
    Meil siin tuletatakse ikka veel pronksiööd meelde, ilmselt jätkub ka kanadalastel pikemaks ajaks meenutusi G20 kohtumisest ja palavatest sündmustest.
    Kui meie pronksiöö organiseerijad said juhiseid "sõbralikust" naabervabariigist, siis kus on see "iga maailma nurk", kust sellised laamendajad ja vägivallatlejad tulevad? -K-

    VastaKustuta
  2. Anonüümne27/6/10 05:57

    See on ju teada, et nende tippkohtumistega anarhistide mäss kaasas käib. Ei saa aru, miks neid keset suurlinnu korraldatakse, tehku oma kohtumised kuskil Texase kõrbes või Siberi taigas, vaevalt neid siis keegi segama kipub.

    VastaKustuta
  3. Mulle meenus kohe pronksiöö ja see jube tunne, mis sellega kaasnes. Täpselt seesama: see ei saa juhtuda ju siin!

    VastaKustuta
  4. Ilmselt ongi kõige raskem uskuda, et midagi sellist oma rahulikus tuttavas linnas juhtuks. Ja kes need anarhistid on... täna hommikul oli intervjuu ühega, kes Ameerikast kohale sõitnud protestima. Quebecist olevat suur hulk ilmunud platsi. Kindlasti on siingi neid, kelle jaoks ainult vägivallaga midagi ära tehakse, kuid nagu üks kesklinna elanik ütles: me ei ole sugugi paremad, kui inimesed 400 või 4000 aastat tagasi, kui nõnda käitume!

    Minu meelest võik kohtumisi teha virtuaalselt, kuigi ilmselt tahetakse seda ikka silmast silma edaspidigi teha, sest lisaks ideede jagamisele, on suur osa ka "small talkil", kus niisama juttu aetakse. Näiteks arutatakse jalgpalli üle ning kui ikka oled sama meeskonna poolt, läehvad muud tõsisemad jutud ju palju paremini :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)