11.09.10

Fotojaht - vastandid

Teema tõi meelde kevadise foto "semi-detached" majast (ehk ühise seinaga kahepereelamust), millel ühel punane ja teisel roheline uks ning ühel punane ja teisel roheline vaher hoone ees. Selliseid maju vaadates meenub alati kohaliku eestlase lugu kellestki, kes kunagi Eestisse sugulastele uhkelt oma maja pildi saatis, ikka sellise uhke kahe sissekäiguga, nagu kuuluks terve maja temale. Age ei kuulu (kui just kinnisvarasse investeerimisega ei tegelda ning siis oleks teine pool välja üüritud). Enamasti on sedasorti majad hinna poolest aste madalamal eraldi seisvatest majadest, isegi kui viimaste vahel vaevalt pool meetrit jääb). Olen ka kuulnud fotodest, mis võetud toitu täistuubitud külmkapi ees ning nõukaaegsesse Eestisse võrdluseks saadetud... kurb või halenaljakas?!


Ja veel midagi, mis täna hommikul silma jäi - maha nuditud puu känd uhke taeva poole sirutava puu taustal....

Teised vastandite jahil

12 kommentaari:

  1. Need kahepereelamud oleks hulga kenamad, kui naabrid sõbralikult kokkuleppele jõuaks ja välisfassaadi sarnaselt värviks...
    Kännust on näha et puu oli juba nõrga tervisega ja ju siis pidi lahkuma parematesse metsadesse. Mis parata, selline on elu.

    VastaKustuta
  2. soomes ei läheks selline isetegeevus eri värvi uste puhul läbi. siin peavad elamukvartalidki sama nägu majadega olema, või siis stiilis.

    puu pilt on hea, kontrast ja pildinurk hästi võetud.

    VastaKustuta
  3. Mõtlemapanev lugu.

    Aga piltidest meeldib rohkem see surnud /elus. Elu paratamatus...

    VastaKustuta
  4. Esimene pilt meeldib: kaks peret ja kaks lahendust :)

    Ti:a kommantaarile vastuseks: ei ole kuulnud, et selline "seadus" Soomes kehtiks. Elan ka ise Soomes ja meie maja on puust ja roheline, kui kõik ülejäänud ümberringi on kollastest tellistest tehtud.

    Meie roheline versus nende kollane- näedsa, läheb teemasse! :)

    VastaKustuta
  5. Maja pilt on lahe. Mind väga ei häiri selline "isetegvus", pigem tekitab sellise lõbusa meeleolu :) Igav kui kõik päris sama moodi oleks..

    VastaKustuta
  6. No see kahepereelamu on tõesti vaatamisväärsus ise. Mulle meeldib selline stiil. ;)

    VastaKustuta
  7. skorpionitydruk.
    on seadus mille linna arhitekt on määranud, millist värvi maja saab olla, kui kõrge, kus asub ja kõik ülejäänu peab olema naabritega kooskõlas. näiteks kuuri ehitamine.
    kui tahad majal värvi vahetada, siis pead seda linna ehitusosakonnas kinnitamas käima. ise seda teha ei tohi.majad saavad olla eri värvi ja erinevad, aga kõike vlvab ja kooskõlastab linna arhitekst.

    VastaKustuta
  8. Torontos on mingid oma seadused, kui kõrge maja võib kus olla, ja kui tahad ridaelamut endise maja asemele, siis peab linnalt luba taotlema ning ootama ära, kas ümberringi elanikud ka nõus on. Ei saa ka pilvelõhkujaid kõrvuti panna, või korrusemaju sama kõrgeid, peavad järjest madalamatena ehitama. Jne. Aga kuidas sa oma maja värvid, on ikka omaniku enda teha ja nõnda siis need kirjud majad tekivadki. Seadustest veel nii palju, et isegi oma maal olevat teatud kõrguses puud ei tohi ilma linna loata maha võtta.

    VastaKustuta
  9. See postutus pani sygavalt mötlema.

    Selline juhus: peale ridamajade grupi erastamist hakkasid elanikud mitte kyll majaosasid eri värvi pintseldama, aga majaesiseid aedu ja piirdeid muutma. Alguses oli pilt kohutav, aga tänaseks olen selleni jöudnud, et, hea, kui ka eri värvid tuleks, siis ei saa enam aru, et seal kunagi yhtne kujundus oli - on vaja löpuni minna, köik tehku mis tahavad. Selline poole vinna värk, nagu praegu, et majad ise oleks nagu yhest ooperist ja yhte värvi, aga köik majaymbruse piirded ja muud kujunduselemendid (tarad, laternad, postkastid, haljastus) vastukäiv ja seinast seina, on tegelikult veel koledam.

    VastaKustuta
  10. Kahepereelamu puhul teeb see erinevus asja pigem huvitavamaks. Negatiivsena meenuvad kortermajad, kus aknad on erinevat värvi vahetatud.

    VastaKustuta
  11. Anonüümne15/9/10 07:12

    Lahe kahepereelamu - vähemalt vihmaveetoru on kahepeale ühine ja ühtmoodi valge :D
    Inglismaal nn. odavates linnaosades on mõlemal pool tänavat meie mõistes ridaelamud st. terve tänavapool on üks piiiiikkkkkkkk maja ja siis on näha, kuidas keegi on oma esiust kaunistanud või siis fassaadi dekoreerinud, et ei oleks samasugune nagu naabril. -K-

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)