20.01.11

Vanaduse filosoofia

Foto on päris hea mitu aastat tagasi võetud Eesti Kodus ühel väga armsal vanaproual külas käies. Eesti Kodu on Torontos eestlaste poolt omatud korteriühistu. Proua tuba ei erine ju sugugi Eesti omadest :). Helma on minu jaoks olnud kindlasti inimene, kes vanemate inimeste musternäidiseks. Mul ei oleks midagi temasuguse vanaema vastu, arvestades, et mul pole õnne olnud oma päris vanaemasid tunda. Ta on mulle eeskujuks, kuidas ise sama vanana olla ja elada! Mõtelsin kohe tema peale, kui sain lausa kahelt inimeselt kena slaidishow vanaduse filosoofia kohta. Nagu tavaliselt, pidin selle tausta uurima. Olin kindel, et kogu asi on tõlgitud, suure tõenäosusega inglise keelest.

Tuleb välja, et need on ameeriklase George Carlini mõned mõtted inimese elu ja vananemise kohta (siin on veel tema ütlemisi). Ta oli tuntud kui satiirik, näitleja ning tema sulest on ilmunud mitu teost. Panen siia Youtubist leitud video, milles ei ole esimese lingi all olevaid imeilusaid fotosid, vaid pildid inimestest, mis minu meelest annavad palju paremini edasi tema mõtteid. Youtubis leidub ka mitmeid põnevaid linke tema esinemiste kohta. Kellel hetk aega, võib neidki piiluda (siin näiteks üks tore jutt).



Kas oled tähele pannud, et ainuke periood meie elus, mil meile meeldib vananeda on, kui oleme veel lapsed? Alla 10 aastasena oled vanemaks saamisest nii vaimustunud, et mõtled murdarvudes.
‘Kui vana sa oled?' ‘Neli- ja pool!'
Mitte ilmaski ei ole sa kolmkümmend kuus- ja pool. Sa oled neli- ja pool ning kohe saad viis! See on tähtis.

Saad teismeliseks ning nüüd ei hoia sind enam miski tagasi. Hüppad järgmise numbri juurde või jätad isegi paar vahele.
Kui vana sa oled?'
‘Ma saan 16!' Võib-olla oled veel 13, aga HEI, loomulikult saad sa 16!
 Ning siis tuleb elu ilusaim päev ...... . Sa saad 21. Isegi need sõnad kõlavad nagu pühitsus. SA SAAD 21... JESSSS!!!

Kuid siis lööb ette 30. Oooohh, Mis nüüd juhtus? Tundub nagu oleks sust või välja pekstud ja sinust saanud petipiim! Tal LÕI ETTE; nüüd peame ta reanimatsiooni viima. Enam pole nalja, sa oled ainult hapuks läinud piimatoode. Mis läks valesti?  Mis muutus?

Sa SAAD 21, sul LÖÖB ETTE 30, Ja siis KÄID SA 40ndat.... Misasja! Pane pidurit! - kõik libiseb korraga minema! Enne kui midagi märkad PEAD sa 50’ndat ning kõik su unistused on hävinud.

Aga oota!!! Sa JÕUAD 60-ni. Ega sa ju ei arvanud, et see juhtub!
Seega sa SAAD 21, Sul LÖÖB ETTE 30, sa KÄID 40-t, PEAD 50-t Ja JÕUAD 60-ni.

Nüüd kimad juba sellise kiirusega, et sa TABAD 70-t! Pärast seda elad päev korraga; Sa TABAD neljapäeva, 13. jaanuari 2011!
Edasi 80‘ndates moodustab iga päev eraldi tsükli; sa TABAD lõunat; JÕUAD 4:30 pärastlõunasse; sa KÜÜNITAD magamaminekuajani. Aga ega siingi veel ei ole asi läbi. Üle 90-selt hakkad arvutama tagurpidi; ‘Ma olin ALLES 92.'

Siis hakkavad toimuma kummalised asjad. Pärast seda, kui sul täitub 100, saab sust uuesti väike laps. ‘Olen 100- ja poole aasta vanune!' Jääge te kõik terveks vähemalt 100- ja poole eluaastani!!

KUIDAS JÄÄDA NOOREKS
1. Viska välja ebavajalikud numbrid, sh. vanus, kaal ja pikkus.  Laske nende pärast muretseda arstidel.  Sellepärast nad ju raha saavadki.
2. Suhtle ainult toredate sõpradega. Virisejad rikuvad su tuju ära.
3. Õpi midagi. Käi arvuti-, käsitöö-, aianduse-, mistahes-kursustel ... Ära lase ajul puhata. ‘Laiskus on kuradi peapadi.' Ja kuradi nimi on Alzheimeri tõbi.
4. Naudi lihtsaid asju!
5. Naera palju, pikalt ja valjult. Naera, kuni pead õhku ahmima.
6. Pisaraidki sajab. Kannata, leina ja liigu edasi. Ainus inimene, kellega saad kogu elu koos veeta, oled sina ise. ELA, kuniks elu antud.
7. Ümbritse end meeldivate asjadega, olgu see siis perekond, lemmikloomad, amuletid, muusika, taimed, hobid või mistahes muud asjad. Sinu kodu on su pelgupaik.
8. Väärtusta tervist: Kui see on hea, siis hoia seda. Kui see on ebakindel, siis paranda seda. Kui see on seisus, mida ise parandada enam ise ei saa, kutsu abi.
9. Ära end vaeva oma süüd meenutades. Mine soppama või turismireisile, aga MITTE sinna paika, kus ärkavad ebameeldivad mälestused.
10. Ütle inimestele, et sa neid armastad, tee seda igal võimalusel!
 
NING PEA MEELES :
Elu ei mõõdeta hingetõmmete arvuga, vaid hetkedega, mis on hingematvalt kaunid.


Do you realize that the only time in our lives when we like to get old is when we’re kids? If you’re less than 10 years old, you’re so excited about aging that you think in fractions.
How old are you? I’m four and a half! You’re never thirty-six and a half. You’re four and a half, going on five! That’s the key!
You get into your teens, now they can’t hold you back. You jump to the next number, or even a few ahead.
How old are you? I’m gonna be 16! You could be 13, but hey, you’re gonna be 16! And then the greatest day of your life … . You become 21. Even the words sound like a ceremony YOU BECOME 21. YESSSS!!!
But then you turn 30. Oooohh, what happened there? Makes you sound like bad milk! He TURNED; we had to throw him out. There’s no fun now, you’re Just a sour-dumpling. What’s wrong? What’s changed?
You BECOME 21, you TURN 30, then you’re PUSHING 40. Whoa! Put on the brakes, it’s all slipping away. Before you know it, you REACH 50 and your dreams are gone.
But wait!!! You MAKE it to 60. You didn’t think you would!
So you BECOME 21, TURN 30, PUSH 40, REACH 50 and MAKE it to 60.
You’ve built up so much speed that you HIT 70! After that it’s a day-by-day thing; you HIT Wednesday!
You get into your 80′s and every day is a complete cycle; you HIT lunch; you TURN 4:30; you REACH bedtime. And it doesn’t end there. Into the 90s, you start going backwards; I Was JUST 92.
Then a strange thing happens. If you make it over 100, you become a little kid again. I’m 100 and a half!
May you all make it to a healthy 100 and a half!!
HOW TO STAY YOUNG
1. Throw out nonessential numbers. This includes age, weight and height. Let the doctors worry about them. That is why you pay them.
2. Keep only cheerful friends. The grouches pull you down.
3. Keep learning. Learn more about the computer, crafts, gardening, whatever. Never let the brain idle. An idle mind is the devil’s workshop. And the devil’s name is Alzheimer’s.
4. Enjoy the simple things.
5. Laugh often, long and loud. Laugh until you gasp for breath.
6. The tears happen. Endure, grieve, and move on. The only person, who is with us our entire life, is ourselves. Be ALIVE while you are alive.
7. Surround yourself with what you love, whether it’s family, pets, keepsakes, music, plants, hobbies, whatever. Your home is your refuge.
8. Cherish your health: If it is good, preserve it. If it is unstable, improve it. If it is beyond what you can improve, get help.
9. Don’t take guilt trips. Take a trip to the mall, even to the next county; to a foreign country but NOT to where the guilt is.
10. Tell the people you love that you love them, at every opportunity.
AND ALWAYS REMEMBER:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.

3 kommentaari:

  1. Väga hea lugemine. Eriti kui oled just äsja uude kümnesse sisenenud... :D

    VastaKustuta
  2. ei tea, jàrjejordne nòmedus!

    See on see, mida meedia ùtleb, mitte see, mida inimesed ise arvavad.
    Tegelikult oleneb kiòik inimesest, kas teda lòòb mingi arv vòi mitte.
    Mulle see 3 mingit emotsiooni ei tekitanud, ainus objektiiv oli enne 30 laps saada ja napilt sain ka, seega oli kòik nagu peab.
    Mees saab mul varsti 50 ja ei lòò ette vòi ei jòua kàtte see arv vaid lihtsalt hetkel on 48. Ma olin kohal ka tookord kui 40 sai ja oli sùnnipàev. punkt.

    See ketikiri on jàrjekordne "carpe diem" jama, mida saadetakse.

    Anita pea 60 aastased vanaemad ùtlevad, et nad pole elus nii ònnelikud olnud ja rahul eluga. Naudivad iga hetke ja iga pàeva ka ilma mòtlemata kuidas 70 neile nùùd pihta lòòb :)

    VastaKustuta
  3. Enamasti ei hooli minagi nendest kettkirjadest ning pean tunnistama, et eestikeelne tõlge on üsna kohmakas, sest ega keegi minu meelest just nii ei räägi. Inglise keeles on aga see päris tavaline just nõnda teatada järgmisesse kümnendisse jõudmist. Sellepärast lisasin ka inglise keelse, mis kõlab palju loomulikumalt. Miks aga üldse see mu tähelepanu endale tõmbas ja pani otsima, kust need mõtted tulevad, olid just need viimased soovitused. Mina jõuan ju ka juba 48ni sel aastal ning see, et 50 nõnda lähedal on, ei ole küll mind teistmoodi asjale vaatama pannud :) Olen ikka seesama, kes ma alati olen olnud, ehk kogemusi on pisut rohkem, kuid lollusi oskan ikka samamoodi teha :) Ja ma ei ole kordagi tundnud, et tahaksin oma "kaotatud noorust" tagasi :D Pigem ootan juba vanaema põlve.

    Ja miks need soovitused väga meeldisid on just sellepärast, et puutun väga palju vanemate inimestega kokku! Nemad on ju tänapäeval pea ainsad, kes ikka veel panka isiklikult kohale tulevad; samuti käime eestlaste vanadekodus kord kuus. Ning kahjuks pean ütlema, et neid, kes antud soovituste järgi elavad (mitte et nad näpuga järge veaksid, vaid lihtsalt nende olemus on selline) on vähemuses, kahjuks! Tean ka, et ühegi inimese olemust pole sugugi lihtsalt niisama kerge muuta, ükskõik mida ka keegi ei soovitaks ja nimekirju ei koostaks, eriti kui veel juba kõrges vanuses oled. Sellepärast ehk ongi hea, kui juba noorest peast midagi kõrva taha panna oleks :) Ja liiga tõsiselt ei tasu midagi võtta. Ehk ainult seda mõrvalugu, millele oleksin võinud vandekohtunikuks sattuda.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)