27.03.11

Tuled kustu

Eile õhtul toimus neljandat korda Autstraaliast alguse saanud Earth Hour, mis kutsub inimesi tunniks ajaks elektrit mitte kasutama. Olime seekord külas lausa Toronto kesklinnas, kust kena vaade CN-tornile (millest sai tunniks ajaks vaid tume vari taeva taustal, pilt on enne seda võetud). Loomulikult said tuled kustu panud. Isegi Kirke, kes vannitoas oli, tekitas endale täieliku pimeduse :)

Toronto elektirkasutus langes umbes 5%, mis on palju vähem eelmise aasta 10% ja üle-eelmise 15% kõrval (vaata videot). Kuid ära toodi fakt, et võrreldes eelnevatega, oli meil siin väga külm! Ja kui tuled kustutatigi, siis vaevalt et paljud mõtlesid ka kütte mahalülitamise peale. Mõnede meelest on ka asi oma aja ära elanud... millest on kahju.

Kurb on ka see, et lugedes siinses "intelligentses" ajalehes Earth Houri kohta jäetud kommentaare, siis tekkis tahtmine inimesi pisut raputada. Mõni olevat meelega nii palju elektrit kasutanud, kui veel said, mõni pahandas, et kogu asi on ainult suur kära ei millegi üle. Mulle tuli kohe meelde tuttav proua, väga kõrgelt haritud ja väga tasuva koha peal (koristajad ja aednikud on tema kodus loomulik osa). Tema oli see, kes põlglikult ajalehe prügikasti viskas ja teatas: Mul pole aega mingi sorteerimisega tegeleda... Kust tuleb küll see mentaliteet - mul on raha ja maksan kõik sellega kinni! Kas ka tulevase puhta maakera? Kuid millegipärast olen seda just "kõrgema" seltskonna vahel kohanud... umbes nii, et las massid teevad, kui tahavad. Meie rahkotid on niigi pungil.

Tegelikult polegi ju kõige tähtsam, kui palju elektrit tunni ajal kokku hoiti! See ei ole üldse eesmärk!!! Palju tähtsam on see, et me endale teadvustame, kuidas läbi aasta mitte ainult oma rahakotile mõeldes elektrit kokku hoida, vaid oluline on ka aegajalt endale aru anda, millise planeedi me oma lastele elamiseks jätame. Ja mulle meeldib väga see hetkeks peatumine, ning aja maha võtmine
(mis ei tähenda, et ma ootan kõiki osalema või samamoodi mõtlema, eriti veel neid, kelle jaoks säästlik suhtumine loodusesse on tavaline elu osa :). Ja ka minu tüdrukutele meeldib see. Mul on tunne, et laste jaoks on see jõulude kõrval teiseks aasta kõrghetkeks saanud :) Kui jõulude ajal oleme perega koos ja mõtleme perele, siis Earth Houril oleme ka perega koos, aga mõtleme oma koduplaneedi peale.

Kirke koolis muide räägiti asjast ning tunniks pandi kõik tuled kinni keset reedet! Paljud jagavad oma kogemusi, kuidas koos näiteks õhtul maha istuti, mängiti laumänge või aeti niisama jutuut ja kuidas tunnist sai näiteks märkamatult viis tundi! Nii et mure, kuidas elektrijaamad peavad äkki toime tulema suurema elektrikasutusega, kui kõik tuled jälle peale lülitavad, ei tarvitse Earth Houri puhul tõsi olla, kuid teisalt on tõsi see, et küünalde tootmine nõuab elektrit ja nende põletamine pole ka sugugi hea :) Aga vaata uuesti eelmise lõigu algust :)


Meie kodu elektriarved on muide pidevalt nii madalad, et mõni ei saa aru, kuidas see võimalik on! Oleme muidugi hõõglambid igal pool ära vahetanud. Köögis kasutame tavaliselt vaid väikest kapialust valgust. Ainult vajadusel läheb suurem tuli peale. Millegipärast meeldib mul ka hommikusi toimetusi pimedas teha, välja arvatud juuste kammimine ja silmade pähe tegemine :) Ma vahetasin lastel ju isegi öösel pimedas nende mähkmeid :) Telekat ei vaata me ka palju. Muide järgmisest kuust ütlesime selle lausa ära! Eks püüa mõne kanali antenniga kinni, kui väga tahtmine on, kuid peale Kirke oleme me kõik suuremad raamatulugejad kui telekavaatajad. Siiski on Kirkegi valmis oma väikese ohvri tooma :) Interneti kaudu saab palju paremini reguleerida, mida vaatad ja millal vaatad. Niisama teleka ees aja surnuks löömist jääb ehk meie peres nüüd hulga vähemaks.


Lisaks veel on Torontos mõnda aega olnud elektril erinevatel aegadel erinev hind, mis reguleerib pisut, et tipptundidel (nädala sees keset päeva) poleks kasutus liiga suur ja elektrijaamade koormus oleks väiksem. Meie õhujahutajal on ka üks linna poolt juurde pandud vidin küljes, mis lubab elektrijaamal vajadusel temperatuuri tõsta, millega see käima läheb. Samas on meil muidugi see niikuinii soovitatavast palju kõrgemale pandud. Ning külmal ajal on kodus olles küte 20 kraadi peal, ja kodust ära minnes ja öösel on see 16. Oleme vist üsna eeskujulikud torontolased, kuid me pole sugugi ainukesed. Hiljutise uuringu tulemusel Kanada linnade kohta, millised nendest kõige rohkem on teinud ära keskkonnasäästlikkuse suhtes, oli Vancouver kõige tublim ja Toronto kohe tema järel teisel kohal!

Kokkuvõttes ütleks, et mina küll ei leia, et Earth Hour oma aja ära elanud on! Ehk olen idealist, kuid minu meelest on vaja sellist meeldetuletamist päris paljudele! Sattusin ka blogi peale, milles üks läbi kolme aasta oma arvamust asjast on jaganud. Kui ta esimesel aastal väga skeptiline on ja mõtleb ainult sellest, kui vähe elektrit sellega kokku hoitakse, siis viimasel aastal on ta lõpuks jõudnud arusaamisele, mis on kogu asja mõte, ja lõpuks kiidab temagi selle heaks :)

4 kommentaari:

  1. Sinuga igati nõus, ainult et telekast ma loobuda ei suuda, liiga palju on häid saateid. Kasvõi hiljutine taani sari Killing ja BBC dokumentaalsaated. Uudiseid pean ka nägema. Teinekord mõni hea film sekka.
    Elektri osas on liiga palju raiskamist igal pool. Mõnel tuled põlevad igas toas ja õues prožektorid üles pandud.

    VastaKustuta
  2. Olen Sinuga nõus. Tahtsin ka osaleda selgi aastal...aga unustasin täitsa ära. Ma ei tea kuidas ma selline pudrupea olin. Aga telekast loobumist olen ka mõeldnud, aga samas mulle meeldib ikka õhtuti sarju vaadata ja uudiseid kuulata (muidugi saab seda ka arvutist teha).

    VastaKustuta
  3. Mul oli mõni sari, mida vaatasin, kuid olen pikapeale enam-vähem kõigest loobunud :) Pigem juba vaatan midagi läbi interneti. Just seda, mis meeldib. Kanadasse on jõudnud ka Netflix, mis lubab hulgaliselt sarju ja filme vaadata, ainult 8 dollari eest kuus. See on 60 dollari kõrval, mis peame teleka eest maksma tühiasi :)
    Ja uudiseid saab vaadata vähemalt paarilt kanalilt, mille õhust kinni püüame. Samas, eks näe, kuidas meil see kõik õnnestub :D

    VastaKustuta
  4. Olen sinuga nii nous. Me oleme juba antenni peal umbes aasta ja siiani pole kull tunnet olnud, et millegist ilma oleksime jaanud. Interneti kaudu vaatan neid seriaale, mille storyline on koitev, kuid sedagi on vahemaks jaanud. CTV ja Global ja CBC saateid saab just interneti vahendusel vaadata endale sobival ajal ja me oleme uhendanud kaabli abil arvuti ja teleka, et pilt ikka suur oleks :).

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)