10.11.07

Arktiline kiwi

Kümme aastat tagasi kolisime oma majja ning järgmisel kevadel istutasime aeda huvitava taime, mis aianduspoest leidsime - arktiline kiwi (arctic kiwi). Ei osanud palju arvata, mis sellest kasvab, kuid oli põnev kasvatada midagi, millest polnud varem midagi kuulnud.

Kõigepealt sai meile üllatuseks, et kiwi on ronitaim (ma ei ole kindel, kas ka päris kiwi). Kuna olime samal ajal istutanud mõned viinamarjataimed, siis suure kasvutuhinaga läksid kasvud kõik sassi.
Otsustasime kõik ümber kaevata ning tekitada maja taha lehtla, kus ühelt poolt pakuvad varju viinamarjad, teiselt poolt kiwid (pildil paremal, kuigi väga raske on aru saada, kus mis on). Selline ümberkaevamine ei meeldinud kiwitaimedele ning alles viis aastat hiljem saime esimesi vilju maitsta. Et midagi ka suhu pista saaks peab kindlasti olema olemas nais- ja meessoost taim.

Esimese pilguga ei oska kunagi arvata, et marjadel mingit pistmist kiwidega oleks. Nad on sileda nahaga, üldsegi mitte karvased, pöidlaotsa (tikri) suurused. Kui lõikad pooleks, siis on ta täpselt kiwi nägu. Esialgu arvasin, et peaks ikka neid koorima, kuid tegelikult pole seda üldse vaja teha! Koor on väga õhuke. Maitsevad imehead! (Olen kuulnud ka nimetust: lõunamaa tikrid). Sellisesse väikesesse marja on juskui kontsentreeritud parimad kiwi maitseomadused (sama kui proovida mini-banaani). Eestis oleks vist kasvatamisega probleeme. Praegugi on okstel veel marju, mida saame korjata (aga need on ka viimased). Tegelik valmimine on kusagil oktoobrikuus. Samas on Eesti kliima soojenenud. Lugesin kusagilt, et isegi viinamarju kasvatakse päris edukalt mõnel pool.

Siin need marjad sügiseselt kollaste lehtede vahel on:


Tahan proovida kiwiseemnetest kasvatada veel taimi. Minu idee on kõik viinamarjad viia väikese põõsa suuruseks ning panna maha rohkem kiwisid. Viinamarjad on head, kuid nende valmissaamise ajal peab Toomas sõda pesukarudega, kes samuti arvavad, et viinamarjad on head. Nad on sellised tüütud loomad, kes ainult mahla välja imevad ning kestad maha viskavad. Kui taimed on väiksemad (nagu istandustes) on lihtsam neid võrguga katta. Kiwidest pole üksi elukas muide huvitatud (välja arvatud meie).

2 kommentaari:

  1. Anonüümne14/11/07 04:56

    Arktiline kiwi? huvitav, kas neid Eestis ka kasvatada saaks? Näiteks kasvuhoones.
    Viinamarjad meil juba kasvavad. Kolm erinevat sorti lahtise taeva all. Kartulivõtuks on nad igal aastal valmis saanud. Kui nüüd simas pidada neid lõunamaiseid viinamarju, mis poes müügil on, siis välimuselt jäävad nad kõvasti maha. On sellised näpuotsa suurused, aga maitselt täiesti mõnusad. Isegi paremad kui poe omad, mis on lihtsaalt mahlased ja magusad.
    Teie võitlete viinamarjade pärase pesukarudega.Meil panevad kährikud tikrid nahka. Ega sellele polekski varem jälile saanud, kuid tänavu suvel sai meie taks ühe kährikukutsika tikripõõsast kätte, kuhu see oli maiustama tulnud. Sinna see vaeseke oma hinge siis jättiski. Ma ei ole elus kokku puutunud peukarudega, aga see kui võikalt see kährik haises oli litsalt kohutav.

    VastaKustuta
  2. Mul on sama küsimus, kas need Eestis kasvaksid. Kui mul seemnetest taime kasvatamine õnnestub võib seda Eestiski proovida. Lugesin, et mõnel on õnnestunud tavalise kiwi taime seemnetest välja võluda. Väga võimalik, et kasvuhoones annaks nad ka vilju. Toronto ilmad on suhteliselt samaks läinud kui Eestis (õieti kui vastupidi - Eesti suved on palju kuumemad ja talved soojemad), välja arvatud ehk pikemalt soojem sügis. Aga kui kusagil tuulevarjus päikese käes arktilise kiwi taimed maha panna, võiks ehk need Eestiski vilja kanda.
    Pesukarud ei ole õnneks just mustad loomad (skunks on see, kes oma lõhnaga kõik ära hirmutab). Nad on lihtsalt väga tüütud. Väga osavad oma käppadega prügikasti kaasi lahti kangutama ja siis seal oma tööd tegema.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)