29.10.09

Uudistelainel

Eile olid kohalikud ajalehed täis jutte seagripist ja kuidas see vaid mõne päevaga tappis Torontos noore 13-aastase jäähokimängija. Nädalavahetusel tõusis palavik, ta oksendas. Ema-isa kiirustasid pojaga kliinikusse, kust ta koju saadeti ning soovitati tavalist gripiravi. Ja läkski tal paremaks, vähemalt näiliselt. Esmaspäeval tahtis minna vanni, kus ta kustus imekiiresti.

Muidugi tekitab see paanikat, milleks nii väheste surmajuhtumite pärast veel üldse põhjust poleks (tavaline gripp tapab igal aastal palju rohkem igas vanuses inimesi, kuid eks ajakirjanikud peavad ka kuidagi elamist teenima ;). Samas on paljud need, kes varem arvasid, et ei vaktsineeri end, juba ümber mõelnud. Ontario provints avas planeeritust varem vaktsineerimispunktid, kus esialgu süstitakse kõige rohkem ohus olevaid elanikke. Esmajärjekorras haiglate personali ja nõrga immuunsüsteemiga inimesi (ka rasedaid). Kes med-töötajatest keeldub, ei saa tööle tulla! Nad pidid selle reegli maha panema, sest mõnda aega tagasi kuulutasid kõiketeadjad lehed, kuidas paljud õed ja arstid ei kavatsenud end süstida lasta. 99% gripijuhtudest pidid olema nüüd H1N1, kiire tõus varasemast 60%.

Raadiost kuulsin lühintervjuud ühe ülesseatud vaktsineerimispunkti juures, kus inimesed ootasid oma järjekorda 4 kuni 6 tundi! Kuid nad olid muidugi kanadalikult kannatlikud ning kiitsid õdede professionaalsust ning sõbralikkust. Ja loomulikult on kõik see tasuta meil käes!

Need, kes mures vaktsiinide pärast ja miks seal elavhõbe sees on (ja palun, see ei ole mitte sama, mis termomeetrites :), võivad natuke asja uurida. Mina uurisin :) Ja sain teada, et kala süües saan hoopis hullema elavhõbeda koguse ning variandi, mis kaob kehast palju aeglasemalt kui vaktsiiniga saadu.

Teine ootamatu uudis oli noorest 19-aastasest Torontost pärit paljulubavast folgilauljast - Taylor Mitchell'ist, keda ründasid kaks kojoti. Ta oli parasjagu esinemistuuril Nova Scotias, kui otsustas minna loodusparki jalutama. Hädahüüete peale ruttasid kohale teised samal ajal metsas olnud inimesed, kes kutsusid abi kohale. Kahjuks oli neiu juba nõnda palju viga saanud, et ta suri haiglas.

See on esimene teadaolev juhus, kui kojotid tapavad inimese. Raske öelda, mis täpselt juhtus. Igaks juhuks jagatakse õpetusi, et ükskõik millisele metsloomale ei tohi jätta muljet, nagu oleksid sa tema jaoks saak. Kindlasti ei tohi jooksu pista. Pigem karju ja vehi kätega ning näita, et oled temast üle. Kui neiu tõesti proovis eest joosta ja kukkus, siis noored kojotid võisid kergesti rünnata. Tavaliselt hoiavad nad ju inimestest eemale, kuigi Toronto mitmed kassid ja koerad on kannatada saanud või nahka pistetud!

Nii kurb on mõelda, kuidas noorte elu nõnda äkki katki lõigatakse. Poisist oleks ehk tulevikus tubli hokimängija saanud ning Taylor Mitchell'ist uus Kanada esindaja. Ta oli üks noore folkmuusiku auhinna nominantidest.

9 kommentaari:

  1. Saksamaal on gripiga selline seis, et riik ostis igavese laadungi vaktsiini, aga inimesed ei ole eriti vaktsineerimisest huvitatud. Pidevalt tehakse küsitlusi ja ikka selgub, et rahvas on rahulik. Öeldaksegi, et see gripp pole nii hull, kui möni varasem on olnud. Ja see pidi töesti nii olema. Nüüd üritatkse meedia kaudu paanikat teha, et inimesed end ikka vaktsineeriks.
    Saksamaal pidi liikuma ka kahte sorti vaktsiini. See, mis rahvale osteti, pidi olema üsna paljude körvalmöjudega. Poliitikud ja söjavägi pidid saama paremat.
    Sel nädalal lugesin ka kuskilt, et selle seagripi tüvi pidi olema juba veidi muutunud, nii et vaktsiini efektiivsus polegi enam nii suur.
    Eesti ajalehtedest on jäänud mulje, et seal ollakse ka veel üsna rahulik ja ei paanitseta.

    VastaKustuta
  2. Mina vaatasin ka eile seda seagripi vaktsineerimise paanikat, mida meediakanalitest naidati. Ja ainuke mote on, et inimesi on nii kergesti voimalik hulluks ajada.

    VastaKustuta
  3. Suurem jama on see, et nüüd ummistavad paanikatekitajad intensiivravi palateid. Uks Toronto haigla tegi kavala triki teatades, et neil on haiglas "epideemia" - kaks töötajat ja üks patsient gripis. Haiglasse soovijate arv kahanes nagu lumi kevadel:)

    VastaKustuta
  4. Anonüümne29/10/09 13:26

    Eelmisel aastal lasin end vaktsineerida gripi vastu ning olingi terve kui purikas. Aga seagripi vastu ei kavatse end küll vaktsineerida lasta. Põhjus ongi ilmselt see meediakära selle haiguse ja vaktsineerimise ümber. Selge, et ravimifirmadel, kes on vaktsiini tootnud, on huvi vaktsiini alla pandud raha kasumitega kätte saada.
    Kummaline on ka ajakirjanduse suhtumine - kõikide seagrippi surnute üle peetakse täpset arvestust. Ei mäleta, et ühegi teise gripiviiruse tõttu siurnute üle oleks riigiti arvestust peetud. -K-

    VastaKustuta
  5. Wikipedia viitab kyll veel yhele surmajuhtumile seoses koiottidega, aga see oli sylelaps.

    Igal juhul kurb. Nagu selgus, laulis tydruk tõesti hästi. :(

    VastaKustuta
  6. Kanadas oli see esmakordne koioti rünnaku tagajärjel elu kaotada. Vaatasin, et Wikipedia on juba teinud täienduse ning nägin juba ka Eesti uudistes sellekohaseid artikleid.
    Vaktsineerimishullus aga jätkub. Ema kahe väikese lapsega tunnistas, et oli 7 tundi järjekorras olnud! Midagi täiesti võõrast kohalikule rahvale...

    VastaKustuta
  7. Soomes ka sama lugu, et pidavat olema kahte vaktsiini nn. körgemasse klassi kuuluvatele ja tavainimestele.
    Meil alustati nii, et vaktsineeriti alates 65 eluaastast tavalise iga-aastase gripi puhuks. Isegi med. personalile tehti tasuta enne see tavalise gripi eest vaktsineerimine. Mul pole eluaastaid nii palju ja pidin maksma.
    Seagripi eest vaktsineerimist med. töötajatele ei ole veel meie piirkonnas alustatud. Räägitakse körvalmöjudest. Rovaniemist tuli seagripp kiiremini Helsingi alla kui oli planeeritud. Meist 60 km kaugusel on koolilaste pered seagripis: Salos 90 peret ja Espoos 60 peret. ûks 25a. naine suri ja nûûd veel 5a, poiss. Need ei ole nendest peredest.
    See on selge, et viirus moondub, vist seetöttu tehti nii, et tahetakse teha kahekordset vaktsineerimist.
    Riigi poolt tasuta vaktsiini saavad:rasedad, alla 3.a. 3a kuni 24 a.Siis söjaväes olevad ja löpuks yle 65 a. Kuidas kujuneb, eks näe!
    Ise ka ei oska seisukohta vötta. Väga hea oleks kui saaks teistelt eestlastelt teateid.

    VastaKustuta
  8. Sveits peatas seagripi vatsineerimise vanuritele, lastele ja rasedatele. Ei tahtvat körvalmöjude vastutust enda peale vötta. Mis tüsistusi see vaktsiin töepoolest tekitab, pole üldsegi veel pöhjalikult uuritud.
    Saksamaa tervishoiuminister teatas, et tema end seagripi vastu ei vaktsineeri, aga tavalise sügisgripi vastu küll. Ja sai selle teate eest kohe noomida, et rahvas niigi loid vaktsineerimise suhtes.

    VastaKustuta
  9. Tüsistusi võib iga vaktsiiniga tekkida, kuid nagu ma olen aru saanud, sureks haigusesse mitu korda hulgem inimesi, kui vaktsiini tagajärjel. Kanada on üldiselt väga range uute vaktsiinide ja ravimite suhtes. Oodatakse ning tehakse hulga teste enne kui rahva ette tuuakse.
    Tunnistan, et pole kordagi gripi vastu süsti saanud, kuigi lapsed on ja Tomgi.
    Seekord olen äraootaval seisukohal. Ehk kui asjad natuke maha rahunevad ja kõik riskigrupi inimesed vaktsineeritud ning järjekorrad otsas, võtan endki kokku ning lähen esimest korda süstima, pere muidugi ka. Samas, kes teab, ehk oleme me juba selle haiguse läbi põdenud?! Olime kevadel haiged ja nüüdki...

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)