11.02.10

Numbrite algus

Sain hiljuti huvitava kokkuvõtte araabia numbrite tekkest. Iga numbri kuju peidab endas nurkade arvu. 0 on muidugi märk, millel pole ühtegi nurka. Joonistasin need numbrid siia kõrvale nii kenasti kui oskasin :)

Tüüpilise 'skeptikuna' hakkasin kohe uurima, kas sellel teoorial on ka tõepõhi all, kuigi tunnistan, et ülaltoodud põhjendus tundus väga tõepärane. Loomulikult selgus, et nutikad pead ongi oma ajurakud usinalt tööle pannud ning sarnase ideega välja tulnud, kuigi tegelikkusega pole sel midagi ühist. Wikipedia toob ära päris põhjaliku seletuse ning seal on üles riputatud pilte numbrite arengust.

Hoolimata teooria ümberlükkamisest ja müüdiks kuulutamisest, meeldib mulle see väga. Kui meeles on ja paras juhus käes, seletan kõigile, kes kuulata tahavad :)

Araabia numbrid on tegelikult hindu-araabia omad, pärinedes India matemaatikutelt. Omal ajal asusid Indias väga kuulsad ülikoolid, kuhu tuldi õppima üle ilma. Pärsia matemaatikut võtsid numbrite idee üle ja nende käest liikus see edasi araablastele. Numbrite kuju muutus ajapikku ning Põhja-Aafrikasse jõudes poleks meil neid sugugi enam raske ära tunda. Kesajal jõudsidki needsamad numbrid mustalt mandrilt Euroopasse. Sealt edasi aitas kaubavahetus, raamatud ja kolonialiseerimine numbrite levikule kaasa. Tänapäeval on see vist pea ainukeseks sümboliks, millest igal pool ilma raskusteta aru saadakse!

'Araabia numbri' nimi tuleneb muidugi sellest, et araablaste käest jõudsid numbrid eurooplasteni. Kuid araablased ise kutsuvad neid hindu numbriteks, nende tegeliku pärinemise alusel (ülilühike kokkuvõte Wikipediast.)

2 kommentaari:

  1. ma pole kunagi mõelnudki numbrite peale :)

    VastaKustuta
  2. minu araablasest mees on ka mulle seletanud neid araabia numbrite nurkasid. Paris ponev. Ja araablased ise kasutavad igapaevases elus ju teisi numbreid, mis on vist tulnud Indiast.٠.١.٢.٣.٤.٥.٦.٧.٨.٩ - nii naevad valja.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)