27.05.10

Krimilood Prantsusmaalt

"Detective stories are like legends and fairy tales. Big stories, animal stories, not intellectual stories, never. They are about the danger of life. I want to tell a story that identifies and deals with the dangers we face. It's no longer wild animals, but the fears are just as real, so I make a journey with the reader, confront the horror of humanity, and deliver them safely home. Instinctively we feel better and can sleep soundly. Then, in the morning when the sun comes up, we can again face the world and move forward." Fred Vargas

Fred Vargas "Seeking Whom He May Devour"

Väikese Prantsuse küla elanikud on mures. Päev päeva järel leiavad nad oma lambaid lõhki kistud kaelga. Itaalia mägedest küla lähedale sisse seadnud hundid viivad elanike mõtte libahundi peale. Kas äkki see pole süüdi. Kui aga tapetakse sõnakas Suzanne, siis kahtlus langeb Massarti peale, kes ilma karvadeta, suure koeraga ning alati teistest eemale hoiab. Kui siis mees veel jäljetult kaob, asuvad Suzanne lapsendatud poeg ja tema lammaste järelvaataja vana Le Veilleur meest jälitama. Kuna neil aga puudub autojuht, meelitatakse kaasa külas suhteliselt uuem elanik Camille, kes kirjutab muusikat ning parandab torusid.

Muidugi pole kerge meest jälitada, kui oled kogu aeg samm taga ning see sinust eespool jätkab lammaste tapmist ning vahelduseks kaotavad elu veel kolm meest. Camille palub appi komissar Adamsbergi, keda ta pole pea kümme aastat näinud, kuid kelle puhul on ta kindel, et neid usutaks. Adamsberg lahendab muidugi mõistatuse.

Mis mulle aga kõige rohkem meeldis, oli nende kolme jälitaja omavaheline suhtlemine. Ma tõeliselt nautisin nendevahelist kõnet, kuidas autor oli osanud igale anda niivõrd omanäolise keelemaneeri ning selle kaudu edasi andnud igaühe loomust.

Fred Vargas "This Night's Foul Work"
Kui kaks varem karistatud narkodiilerit leitakse katkilõigatud kõridega, siis pole komissar Adamsberg sugugi kindel, et see on äririvaalide töö. Küünte alt leitud muld viib ta mõtted teistele radadele. Mõrvatud mehed vaatab üle patoloog, keda ta pole aastaid näinud, ja kes on saanud kuulsaks oma töödega isiku kahestumisest. Kas ta on aga unustanud kunagise Adamsbergi vahelesegamise, mille tõttu naise karjääriredel seiskus mõneks aastaks.

Adamsbergi uurimistöö viib ta Pariisist välja külla, kus on tapetud mitu hirve ning jäetud vedelema. Adamsberg ühendab mitme noore naise-neitsi tapmise sarimõrvariga, kelle eesmärgiks on elueliksiiri valmis teha. Kes on aga süüdi... Taas kord ootamatute keerdkäikudega lugu ning veelgi ootamatum lahendus
.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)