01.05.10

Marihuaana rongkäik

Torontos peeti 1.mail huvitav rongkäik - nendele, kes pooldavad marihuaana legaliseerimist. Tegelikult on see juba kaheteistkümnes aasta, kui üle maailma tullakse selle nimel tänavatele. Rahvusvahelisest marihuana rongkäigust võtab osa hulgaliselt USA linnu, Euroopast märkasin muuhulgas Helsingit ja Moskvat, Kanada oli esindatud üle kümne linnaga, kuigi väidetavalt on Toronto oma kõige arvukam.

Kanadas on tegelikult meditsiiniline marihuana valuvaigistina lubatud (klõpsa pildile). Enamasti nendele, kellel näiteks vähiga seoses väga tugevad valud. Kuid ametlikuks kasvatamiseks on vaja valitsuse käest luba, luba on ka vaja suitsetamiseks.

Mis mina arvan... mina olen igat sorti suitsetamise vastu, kuigi annan vabad käed oma otsuste tegemiseks. Samas ilmus hiljuti huvitav statistika, mille alusel on vähenenud umbes ühe kolmandiku võrra südame- ja hingamisteede haigustega haiglasse sattumised peale seda, kui Torontos umbes kümme aastat tagasi keelati suitsetamine igat sorti kinnistes ruumides (kaasa arvatud baarid ja restoranid... prooviti ka eraldi ruumide sisse seadmist suitsetajatele, kuid sellest ei tulnud midagi välja). Sellega "päästeti" need mitte-suitsetajad, kes töö tõttu ikkagi suitsupilves pidid olema. Sama uurimus väidab, et suitsetamine on esmapõhjuseks surmale, mida oleks võinud kergesti ära hoida. Ning ennustab, et sel sajandil sureb umbes miljard inimest just suitsetamise või suitsu hingamise tõttu tekkinud haigustesse. Torontos ei tohi ka enam suitsetada avalikes parkides ja mänguväljakutel ning autos, kui seal istuvad alla 16-aastased lapsed.

Teisalt... marihuaana juurde. Mul on vahel tunne, et valitsused peaksid
igal pool legaliseerima nii kanepi kui muud uimastusvahendid. Kunagi prooviti ju USAs alkoholi keelustada. Mis sellest sai... Soomegi tuleb samas olukorras meelde. Ikka leitakse vahendeid ja võimalusi, aga tihtipeale palju julmematel meetoditel. Muidugi pole ma mingi spets ning ilmselt istuvad kusagil kõrgetel ametkohtadel ametnikud ja asjatundjad, kes minu mõtte kiiresti ja põhjalikult põrmustaksid. Kindlasti on neil hulgaliselt meetodeid, kuidas narkootikumiäri vastu võidelda, aga kas neil on ka ideid, kuidas seda hoopistükkis ära kaotada? Siiani on minu meelest Toronto kogemus näidanud, kuidas teadlikkuse tõstmine ja eeskujude vähendamine noorte hulgas suitsetamist märkimisväärselt vähendanud! Ja nemad on ju meie tulevik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)