16.05.10

Raamaturiiul

Bill McKibben "Eaarth - Making a Life on a Tough New Planet"
Nagu pealkiri vihjab, pole elu planeedil enam sugugi nii kerge. Planeet, mille temperatuur pidevalt tõuseb, mis põhjustab hulgaliselt kliimamuutusi, pole inimestele enam varsti sugugi sõbralik ja mõnus koht elamiseks. Autor kirjutas juba kakskümmend aastat tagasi kliimasoojenemisest ning nüüd oskab ta ainult kahetseda, et omal ajal juba tõsisemalt ei hakatud tegelema selle põhjuste analüüsiga ning ei alustatud sammudega, mis kindlustaks meie lastelastele turvalise kodu tulevikuks. Nüüd oleme tegelikult nii palju halba teinud, et kella ei saa kergesti tagasi keerata... saab vaid pisutki leevendada, mis iganes tulemas on. Kahjuks pole aga ei tuule- ega päikeseenergia kasutamine sugugi väga odav... Ta värvib päris musta pildi sellest, kuidas nälg võib kustutada riikidevahelised piirid, kui inimesed toiduotsingutel kõigeks valmis on...

Tunnistan, et raamatus ei olnud eriti palju uut minu jaoks. Ainult 70ndate Carteri Ameerika oli ootamatu, kui tolle aja naftakriis pani presidendi endale kampsunit selga ajama ning soovitama elanikel temperatuuri kodudes madalamaks keerama ning Valge Maja katusele seati sisse päikeseenergia süsteem! Tema raamatus on põige USA ajalukku, mis ei tundu kuidagi teemaga ühinevat, kuid ilmselt aitab ehk ameeriklastel paremini aru saada, kus nad seisavad praegu.

McKibben nimetab samuti maailma väiksemaks muutumise vajadust, st kõik eluks vajalik peaks toodetama lähedal. Iseenda vajadused võiks samuti üle vaadata... kas luksus on enam luksus... Tema meelest on internet suureks abiks, et inimesi üksteisele lähemale tuua. Näiteks toob ta ühe pere, kelle tütar tahtis sünnipäevaks kanuusõitu korraldada, kuid kanuude üürimine oli kallis. Kui aga internetifoorumis sai üles pandud palve laenata kanuusid, kadus nende maja varsti kanuukuhja taha :) Tegelikult mitte, aga nad ei jõudnud ära imestada, kui kenad inimesed olid ja eriliselt valmid appi tulema! Ka omavaheline abivalmis suhtlemine saab väga olulise rolli meie tulevasel elul... Näiteks nõuab orgaaniline vilja kasvatamine mitu korda rohkem kätejõudu. Loodetavasti ei tähenda see seda, et lapsi hakkab jälle hulgaliselt sündima. Tegelikult lugesin selles suhtes hoopis üllatavamat statistikat, mille alusel hakkab umbes 40 aasta pärast tervel planeedil rahvaarv loomulikul viisil vähenema, sest ka arengumaad jõuavad nii kaugele, et sündivus langeb.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)