21.04.11

Koolikatsed...

Lugesin Eesti Päevalehest paari artiklit Eesti koolisüsteemi katsete kohta ning vihastasin end umbes tuhat ja seitse korda siniseks (OK, liialdan, paar korda vast vähem :) Millal ometi jõutakse arusaamisele, et kõige tähtsam on muuta kõik koolid "eliitkoolideks". See tähendab, et igalt poolt saab hea hariduse heade õpetajate käe all. Kuidas saavad soomlased hakkama ilma testideta ja samal ajal hiilata PISA tulemustega. Sama võiks Kanada kohta öelda.

Mul on südamest hea meel, et me ei ole pidanud mingit katsetetralli läbi tegema ja lapsed on saanud elukoha lähedal kooli minna. Kole küll, kui nad oleks pidanud ei tea kuhu busside ja trammidega sõitma hakkama, ükskõik, kas siis mingisse "paremasse" kooli või siis lihtsalt sellepärast, et elukoha lähedal on koolid, kuhu katsetega sisse ei saanud. Õieti küll oleks meie pidanud neid kuidagi kohale toimetama, sest väikeseid lapsi ei saa ju siin üksi kuhugi lasta (koolitee algab 4-aastaselt ning kuni 12neni peab ikka silma peal hoidma). Tore, kui lapsed saavad olla lapsed ning neid ei panda juba varases nooruses enda koha eest "võitlema" (pildil ei hüppa laps mul küll katsetele minemise üle vaid ikka, et ta sellisest imelikust asjast ilma jääb ja võib rahumeeli oma vaba aja mängimisele pühendada :D. Meie kooliminek piirdus vaid tulevase õpetajaga maha istumisega, mil ta sai mingi pildi laste võimetest ja kooliküpsusest.

Ma tean, et mu kaasa ei ole minuga nõus, aga ta on ju ühe eliitkooli kasvandik ;) Ja ega me alati kõiges ühel meelel ka pole :)




11 kommentaari:

  1. Võistlevas ühiskonnas tuleb sobiv lahterdamine lihtsalt võimalikult varases eas ära teha.

    VastaKustuta
  2. Ei ole jah samal arvamusel, minu arust peavad lapsed tegelikku elu (olelusvõitlust) veidi enne 25 eluaastat tundma õppima, muidu jäävadki elu lõpuni emme seelikusabast kinni hoidma. Aga teadagi, et emmed tahavad lapsi nii kaua kui võimalik tiiva all hoida, iseasi kui kasulik see lastele on.

    Kodurahu huvides pikemalt ei kommenteeri:) aga kes minu arvamusest huvitatud võib mu vana blogipostitust lugeda http://ttlogi2.blogspot.com/2009/12/eliitkoolid.html

    VastaKustuta
  3. ma olen ka üsna tänulik, et sain ilma koolikatseta ja muu sellise trallita hakkama, lihtsalt käia tavalises koolis ja olla laps, vanemad ka ei võistelnud oma vahel, noh vähemalt koolide kohapealt;)
    Käisin Tartus ühes täiesti tavalises koolis, isegi vaata, et ühes nõrgemas ehk ja guesswhat, minust tuli täiesti normaalne inimene, isegi mõnele eliitkooli lõpetanule teen võib-olla silmad ette:D
    Olen sama meelt, et me peaksime jõudma nii kaugele, et igas koolis saaks hea hariduse hedae õpetajate käe all - see oleks palju olulisem. Ja kui aus olla, siis on üsna valus vaadata, kuidas vanemad oma tillukesi lapsi hullunult mööda huviringe ja eraõpetajaid veavad, et laps ikka "õigesse" kooli saaks, sest muidu ei ole ju häbil otsa...

    VastaKustuta
  4. Täna olen Killukesega nöus. See eliitkooliralli tundub nii jabur ja töusiklik ja noore ühinskonna puberteedivalu. Okei, olen Toomasega nöus, et ühiksond on karm ja ette tuleb oma järgalsi valmistada, aga milleks neid juba 7selt hulluks ajada? Olen paari söbra ja nende laste tömblemisi körvalt jälginud ja kahju hakkab. See ongi ju punnitamine!
    Küll on hea, et mina veel rahulikult koolis sain käia ja täiesti eluvöimeliseks nooreks inimeseks sain kasvada, ilma tömblemiseta kusjuures.
    Rääkimata eliitkooli kalduvusest lastesse endisse mingit dopingut süstida - a la mina olengi siis tuleviku eliit - täitsa Prantsusmaa-kompleks juba.

    VastaKustuta
  5. Pooleldi nõus ja pooleldi vastu. Põhikool võiks olla eliitkoolivaba, aga gümnaasiumi/keskkooli osas peaks olemas olema eliitkoolid. Miks peaks andeka õpilase areng kannatama? Selleks ajaks on see võimekus juba üsna selge.

    Mina näiteks olin see, kes täiesti tavalise põhikooli lõpusirgel läks vanematele mainimata (eliit)gümnaasiumi katsetele ning teatas ühel kenal maikuu päeval kodus vanematele, et ma nüüd sügisest hakkan teises linna otsas koolis käima, sest ma tahan õppida.

    Kas ma oma tavalise põhikooli keskkooli osa lõpetanuna oleksin ülikooli läinud - kahtlen ikka väga sügavalt. Esimene aasta selles eliitgümnaasiumis oli ikka hullult raske muuseas (õppeedukus kukkus viitelt kolmedele).

    VastaKustuta
  6. Ohh! Ja nüüd käisin Su kaasa kirjutist lugemas ja avastasin, et me sama (kesk)kooli kasvandikud :)

    VastaKustuta
  7. Sooh, mina avastasin kah, et koolivennaga tegu :)
    Aga koolikatsete karussell oli meil ka sel kevadel... Suhtuda võib nii ja naa, sest mõne teatud kallakuga (muusika näiteks) klassi ju niisama ikka võtta pole mõtet. Aga kui kodulähedasse kooli peab ka sellepärast katsed tegema, et tänu uuele korrale on seal tahtjate uputus (igaks juhuks tuleb ju koht reserveerida), siis on asi kurjast. No meie Tupsu on seal maksimumpunktidega sees õnneks, aga me tegelikult ootame ühe teise kooli vastust, sest see mitmel põhjusel sobiks lapsele paremini. Häbematult kaua marineerivad, teised koolid tahavad ju vastust saada juba, et vabanevaid kohti järgmistele pakkuda, kui juba eelkoolis kinnitada tuleb, on koht kooli jaoks kadunud ning selle täidab haridusamet suvalise lapsega...

    VastaKustuta
  8. Päevalehe artikkel oli tegelikult päris ok. Ekspress klopib rohkem vahtu üles. Mind häirib tegelikult 4 asja
    1. Arusaamine, et "õige õppimine " algab alles gümnaasiumis. Ja täna teatas Aaviksoo, et isegi gümna on vara, ikka ülikoolis selgub alles, kes tark ja tubli. Ehk siis minu seisukoht- süvaõppe peab alles jääma
    2. meedia poolt tekitatud mull ja sõnavara "eliitkoolid". Kogu see paanika on tekitatud meedia poolt ning selmet, et tegeleda tegeliku probleemiga- MIKS mõned koolid pole konkurentsivõimelised, tegeleme pseudoteemaga- kuidas vaene laps peab näitama oma lugemisoskust.
    3. hariduse alavääristamine. See on lihtsalt kurb, kuidas inimesed, kelle jaoks õppimine ja haridus on olulised on sattunud kuidagi häbiposti?!
    4. Tallinna LV poolt korraldatud supp on muidugi täielik jama. Kui paremat ideed polnud, oleks võinud jätta süsteemi nagu oli. u 6 kooli ülelinnalise vastuvõtuga ja ülejäänud kodukoolid. Toimis ju.

    VastaKustuta
  9. Vaata aga vaata, tore lugeda, et Gustav Adolfi kasvandikud on päris agarad blogipidajad. Ja suures osas jagavad minu arusaamisi, kamba värk mis muud:)

    Kordan üle lühidalt oma seisukohad:
    1. Pooldan katsetega erikoole
    2. Alates 6 - 9 klassist, mitte 1.

    VastaKustuta
  10. Tegelikult polnud üks neist EP arvamustest sugugi nii hull, olin väga nõus arvamistega, kuid iseenesest et üldse sellisel teemal peab kirjutama, ajab kurjaks, vähemalt minu :)

    Kukkusin nüüd kirjutama, panen uue postituse :)

    VastaKustuta
  11. väga lahe arutelu. lugesin huviga ning olen väga õnnelik, et laps läks kooli paar aastat tagasi juba. ma teadsin, et ei pane teda ühtegi nn eliitkooli, aga hiljem nüüd, kui kodukoolis on suht kerge tal olnud, olen mõlenud, et katsetada ju oleks võinud, lihtsalt suht sportlikust huvist, et mis tasemega ta siis tegelikult oli.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)