28.01.13

Retseptiga rikkaks

Ei juhtu just iga päev, et Kanada nii nutikas on ja mõtleb välja tõsielusaate, mille kontseptsioon isegi väljaspoole riiki õnnestub edasi müüa. Austraalias peaks sel kevadel algama sama saatesari "Recipe to Riches", milles kutsutakse inimesi üles oma kõige paremad retseptid välja otsima ning kokkama. Kui siis arvad, et kokatud toitu sobiks müüa laiemale publikule, siis astu aga julgelt kohtunike ette, kes siis kõigist kõige paremad välja valivad. 

Võistlus käib erinevates kategooriates (magustoit, soolane jne) ning iga võitja rooga kohendatakse vastavalt nõnda, et sellest saab kohaliku suure-uhke toiduketi "Loblaws" toode. Igale tootele kujundatakse ka tore karp, millel lõbusates nootides joonistatud pilt võitjast ning loomulikult ka foto toidust. Praeguseks on siin kaks hooaega maha peetud. Ning iga saate järel ilmuvad ka võitja tooted kohe poelettidele. Esimese saatesarja peale käisime ikka poes ja ostsime prooviks neid asju. Kuid teise puhul vaatasime niisama :) Ehk kunagi ostame ka midagi, kui väga isu peale tuleb. 

Olen ka mõelnud, mida need vaesed kohtunikud peavad läbi elama, kui sajad ja sajad võib-olla tuhanded inimesed nende palge eest läbi astuvad ja oma roogasid  maitsta pakuvad. Palju nad siis õieti seda jõuavad teha. Mul on kahtlane tunne, et osa praagitakse enne juba välja. Nagu üks koduleht soovitab, tasub mõelda, mis võiks läbi lüüa. Ei ole mõtet liiga keeruliste retseptidega tulla, kuigi võiks küll nuputada intrigeeriv toidu nimi, mis tähelepanu endale tõmbab.

Saade ise on üles ehitatud nõnda, et esimeses osas näidatakse kiiresti üle kõige tähelepanuväärsemad kandidaadid, millest valitakse välja kolm. Neid kolme tutvustatakse pisut ning siis lähevad nad edasi suurde kööki, kus valmsitavad oma rooga mitmekordses koguses (sealsete töötajate abiga). Suure tootmisega lähevad nii mõnedki alt, sest ega see polegi niisama kerge lihtsalt numbreid teatud korda suurendada. Nüüd astutakse uuesti kohtunike laua ette, kus proovitakse, kui hästi kokkajatel asi välja tuli. Üks saadetakse peale seda koju. Kaks aga lähevad edasi reklaamifirmasse, kus valitakse parim toote nimi ning reklaamisuund. Mispeale minnakse suurema publiku ette. Kas tänavale, ostukeskusesse jne. kus möödakäijad võivad oma arvamust avaldada (nad täidavad küsituluslehed, kas toit maitses, kas nad ostaks seda, kas soovitaks teistele). Kusjuures need numbrid ei ole määrajaks, kumb võidab. Oluline on ka, kui hästi toodet suuremas koguses valmistada saab.

Kõik retseptid, mis omavahel võistlevad on toodud ära telekanali kodulehel ja ka Loblaws lehel. Nii et kui kellelgi huvi, siis võivad nad kodus järele proovida, mida need kanadalased oma laual pakuvad :)

Sügiseseks võitjaks oli seekord üks kanalasanje retsept. Võistlustules olid ka all pildil olevad tooted. Pean ütlema, et see lasanje jäigi ehk kõige rohkem silma. Nii et mul oli hea meel, kui see võitis.


Esimese hooaja tooted on allpoolsel pildil. Kuna maitsesin neid, siis pean ütlema, et sidrunikook ja toorjuustukook virsikutega (pildil kõige vasakpoolsemad) olid kõige maitsvamad. Võitjaks tuligi sidrunikook, kuigi sealiharoog oli ka väga maitsev. Indiaanlaste pirukas aga maitses pisut imelikult ja kanatoit oli liiga terav meie maitse jaoks. Pistaatsiapähklitega jäätis (india juurtega) oli väga huvitav, kuid pähkleid oleks võinud rohkem olla. Meil jäigi see lõpuni söömata :) Egas nüüd muud, kui ootame aga järgmist saatesarja! 

Ja ehk jõuab sama asi ka kunagi eestlaste hulka :)

3 kommentaari:

  1. Vahva idee! Inglismaal on ka igasugused kokkamise saated ja v6istlused maru popid, aga sellist saadet pole silma jaanud. Kas sa oled m6nda neist retseptidest ise katsetanud ka? Ma m6tlen, et ise teinud, mitte maitsnud valmis toodet, sest seda ma tean, et sa oled :) See kanalasanje tundub igal juhul vaga p6nev olevat. Nii palju huvitavaid ja idamaiseid maitseaineid. Ma panin igal juhul selle lehe endale lemmikuks ja kavatsen sealt midagi proovida. Aitah, et jagasid.
    Seda pean aga kyll ytlema, et nii varvilised pakendid mind toitu ostma ei paneks. No just, et kui ma ei teaks, millega tegu on (kui poleks sellest saatest kuulnud), siis sellised karbid mind ostma ei kutsuks.

    K6ike paremat,
    Eva

    VastaKustuta
  2. Nagu Eva ütles, on brittidel väga palju igasugu kokasaateid, iga nädal ikka 3-4 erinevat jookseb pidevalt. Aga neid vaadatakse vist rohkem meelelahutuseks, mitte selleks et ise keetma-küpsetama hakata. Selleks on välja valitud erinevad karismaatilised kokad, kelle kohustuseks oleks erinevatele elanikkonna gruppidele meeldida. Valiku üle kurta ei saa- ühtedele Nigella, teistele karvased motorratturid, kolmandatele šarmantsed prantslased.
    Mu meelest kasutavad telekokad liiga palju võid, koort ja soola.

    VastaKustuta
  3. Ise ei ole neist ühtegi proovinud ise teha. Õieti üks võistleja pani kokkama, kuid ma otsisin teistmoodi retsepti. Kirjutan sellest kohe :)

    Siin on neid kokasaateid samuti laias laastus ja muidugi võistlusi. Ise olen Top Chef (vist Masterchef brittidel) vaadanud. Tegelikult on ju terve toidukanal, kus võib 24 tundi ööpäevas kokkamist jälgida, lisaks muidugi muud kanalid oma kokasaadetega. Õieti oli Food Network see, mis hoidis mind ikka kaabeltelevisioonis kinni. Kuidagi ei tahtnud sellest loobuda. Õnneks on neil hulgaliselt saateid pandud oma internetilehele üles, ka see, millest kirjutan. Muidu ju ei näeks neid. Samas pole ma just mõne saate peale kööki tormanud, et siis ise sama asja valmis küpsetada. Pigem annab see inspiratsiooni ja õpetab mõningaid nippe. Ja on tõesti pigem meelelahutus.

    Võid ja koort kasutavad nad, jah, palju, minu meelest ka, kuigi eks need anna toidule selle hea maitse ;) Ma ise eelistan võid margariinile näiteks. Soola koha pealt pean ütlema, et üleliigne kasutamine jällegi maitset ei paranda. Kirke kipub aga toidu kõrvale lisasoola panema. Ei tea, mis ajab mõnda rohkem soola sööma. Tomi olen sellest õnneks suutnud ära võõrutada.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)