20.01.13

Uus vidin köögis


Umbes viis aastat tagasi kurtsin, kuidas mu leivamasin katki läks. Nüüd pean jälle sama tegema, metallijublakad, mis ajavad segajat ringi, lihtsalt väsivad ära ning painduvad :(  Nii et leivamasinad peavad mul ainult viis aastat vastu. Tegelikult pole imestada midagi, sest kasutan seda nädalas vähemalt kaks korda, mõnikord rohkemgi. Saia pole ma kogu selle aja jooksul poest õieti ostnud. 

Seekord ei olnud ma samamoodi meeleheitel, mida teha, sest tegelikult on mul kodus üks teine leivamasin, mille hästi odavalt kunagi Goodwilli kauplusest ostsin (inimesed annetavad oma kasutu vara sinna), ja mida peamiselt taigna tegemiseks kasutan. Küpsetada võiks ka, aga sealt ei tule nii head saiad välja. Esimene mõte oli mul uus leivamasin osta, kuid seekord ehk natuke uhkem, mis muidugi tähendanuks ka suuremat kulu. See suurem kulu viis aga hoopis järgmisele mõttele, et äkki muretseks endale köögikombaini, mis mõeldud esmalt taigana segamiseks. Küpsetan päris palju (viimasel ajal ühe saia variandina kooriksaiu) ning nüüd teen ka oma leiva, mis tähendab, et kasutan palju rohkem ahju. Mis see saigi sinna kõrvale küpsema panna on. Olen küll siiani hoidnud eemale sellistest elektrilistest abimeestest, ikka mõelnud, et eks kätejõuga saa ka asjad aetud, kuid eks need masinad tee elu natuke lihtsamaks ;)

Tegin pisut uurimistööd ning lõpuks langes otsus KitchenAid Artisan Stand Mixeri kasuks. Amazon pakkus seda üsna soodsalt, nii sai ka tellimus sisse pandud. Imekiiresti jõudis masin koju ning sai ka kohe ära proovitud. Kõik tundus hästi minevat, kuni see hakkas imelikku kriuksuvat häält tegema, ise usinalt tainast edasi segades. Kirke soovitas mul kõrvaklapid muusikaga peale panna :) Mari uuris internetist võimalikek põhjusi. Mis iganes see ka ei olnud, tõenäoliselt kruvid lahti, nagu keegi kirjutas, otsustasin masina tagasi saata ning uue nõuda. Ekstra super kiiresti oli juba kaks päeva hiljem uus masin kodus! Tellisin ka kohe lisaks klaasist kausi, originaalkarbis oli metallist kauss kaasas. Kaks kaussi on aga mõne taigna puhul päris hea omada. Õnneks on masin päris paraja suurusega, tegelikult väiksem kui ma arvasin. Mahub isegi mu väiksesse kööki lauanurka seisma. Kuna tõenäoliselt kasutan seda nädalas samamoodi vähemalt kaks korda, siis on hea, kui ta kogu aeg käepärast on. Liiga raske oleks seda kusagilt kapist pidevalt välja ja sisse tõsta.

Nüüd olen seda mitu korda kasutanud ning väga rahul (täna tegin lausa saia-, kukli- ja pelmeenitaigna). Mõne minutiga on tainas kokku segatud. Eks ma pea natuke neid saia retsepte üle vaatama ja katsetama. Kõige suurem vahe võrreldes leivamasinga on pärmi lisamine. Kuna siin on enamasti ainult kuivpärm kasutusel, siis leivamasina puhul tuleb see kõige viimasena jahu peale panna, kuid mixeriga pean alustama pärmiga, mis vaja soojas vees lahustada. Tegelikult olen ka mõelnud, et saia võiks samuti juuretisega tegema hakata, täpselt samamoodi kui leiba. Siiani on see küll mõtteks jäänud, aga ehk varsti. Eks siis annan teada.

9 kommentaari:

  1. Oo, milline iludus! Palju õnne selle puhul. Kindlasti tulevad head kohevad küpsetised. Ma segan oma hapurukkileivatainast käsimiksri taignaotsikutega ja ajab asja hädaga ära, vahel tuleb hea, vahel ei kerki nii hästi kui tahaksin. Nisujahuga juuretise panen samuti hakkama, mulle maitseb kangesti see SF moodi haputaignasai ja poest ostes kallis.
    Siinjuures link ühele leheküljele, kust leidsin hea mooduse juuretist teha ja tuli välja väga hea.
    http://www.weekendbakery.com/posts/rye-sourdough-starter-in-easy-steps/

    VastaKustuta
  2. Palju õnne uue vidina puhul! tegelikult vidinaks Kitchen Aidi mikserit nimetada on vähe. See on absoluutselt asendamatu köögimasin. Mul on see 4-5 aastat olnud. enam ei kujuta ettegi elu ilma punase tööka kaunitarita. lisaks taignasegamisele on ta super vahustaja, erinevate koogitainaste segaja. olen päris palju lisajuppe ka juurde ostnud: riivid, hakklihamasin, jäätisesegamise kauss. pastarullijad, no enam vähem aastatega kogu kataloog :). kui mul kunagi käsimikser ja köögikombain suhteliselt korraga saba heitsid, siis ma analüüsisin pikalt, mida mul tegelikult vaja läheb. Põhiliselt ju segan ja vahustan. natuke nagu hoidis tagasi et ainult kolm laba kaasas. aga rohkem ei olegi ju vaja! Ja asemele tuligi KA Standmixer. suur osa oli muidugi ka blogide lugemisel, aitäh Nami-NAmi Pillele, kellelt ma viimase tõuke sain, et kindlasti KA. valikus oli veel Cuisinarti kombain, tundus tegelikutl nagu vingem, aga seda Eestist ja euroopast kergelt ei leidnud. Kusjuures kui ameerikas poes cuisinarti mikserit päriselt nägin, siis olin padurahul, et KA kasuks otsustasin. Ta on lihtsalt nii stiilse disainiga! Nii ongi välja kujunenud, et vähemalt kord nädalas mikser käib, kas siis pannkoogitaignaks, muidu koogiks, salati riivimiseks, mida iganes. Sa kindlasti leiad sellele kogu aeg kasutust! (ohh ma lähen Kitchen Aidiga väga leili :) )

    VastaKustuta
  3. Aitäh lingi eest. Uurisin natuke seda valge saia juuretise tegemist. Paistab, et on hea alustada jämeda nisujahuga (whole wheat) või isegi lisada rukkijahu. Äkki kasutaks oma leivajuuretist ja siis lisan hoopis valget jahu. Võiks proovida :)

    Cuisinart oli mul ka üks, mida vaatasin, mitmed kiitsid, kuid tunnistan, et mulle meeldis, kuidas KA välja näeb :) Minu omal pole just sama palju võimsust, kuid ma pole mingi proff, kes 24 tundi ööpäevas leivatainast segab ja suurtes kogustes. Eks aeg näita, kas ja mida ma juurde ostan. Praegu pühendun ainult tainastele :)

    VastaKustuta
  4. See on hea mõte rukkileivajuuretisega saiategu üritada. Muidu peab hakkama uue juuretisega mässama.

    VastaKustuta
  5. Aga milline leivamasin sul on?
    Tundub olevat, et sa äärmiselt rahul sellega. KA peale hammas mul veel ei hakka, aga leivamasinaid küll piilun.

    VastaKustuta
  6. Eks annan teada, kuidas mul see juuretisega sai õnnestub.

    Kuna valisin ja tellisin Tomi emale ühe mikseri Eestisse, siis jäi pilk peale ka KA hinnale seal. Oh, sa taevas, seda ei jõuaks mina ka endale muretseda. Siin sain vähemalt kolm korda odavamalt selle kätte.

    Leivamasinad on mul olnud Black and Decker'i omad. Tegelikult see, mis katki läks (juba teine täpselt samasugune), oli üks vanem toode. See, mis mul ikka alles on, küpsetab pika püstise saia, ning mulle see eriti ei meeldi.
    Soovitan natuke uurimistööd teha. Lugeda, mida inimsed arvavad erienvate masinate kohta. Sest tundub, et nii mõnedki küpsetavad liiga tugeva kooriku. Siis on neid, milles saab ka raskemat saia-leiba küpsetada. Ühtepidi on päris mugav, et masin kõik ise valmis teeb, sinu mure on lõpuks sai nahka pista, teistpidi võib negatiivseks olla saia kuju ja suur auk, mis segaja labast keskele jääb. Leidsin küll ka ühe masina, mille juures see laba segamsie lõpul end pikali keerab ja ei jäta nii suurt auku. On ka neid masinaid, mis annavad märku, kui viimane segamini läbi, siis võid laba ära võtta.

    Ise jäi mul pilk peale sellel masinal, mis tegelikult isegi pisut kallim kui mu KA. Nii kalduski mu valik mikseri poole.

    VastaKustuta
  7. Leiba tahaks. Selline isu tuli peale, et anan või otsas. Kolm kuud pole söönud. Sellest ajast kui Eestist ära tulime ja siiani pole poes terakestki leiba leidnud. Tegelt olen ise ka küpsetanud kunagi Eestis ja oli isegi enamvähem...esimese leiva kohta :D Vist tuleb hakata taas sellele mõtlema, et kui mujalt ei saa, siis tuleb ise küpsetada.
    Kena kokkamist!

    VastaKustuta
  8. Sorry vigade pärast, see prantsuse klaviatuur sõidab sisse kuna ise tahab ja vahetab keeli kuna soovib.

    VastaKustuta
  9. Eks häda ajab härja kaevu :) Minagi poleks kunagi arvanud, et leiba ise küpsetan. Eriti kui arvestada, et me siin siiski saksa ja vene musta leiba võime poest osta. Hiljuti isegi Eestist toodud leiba! Aga nagu Tom väidab mul, on see koduleib ikka üle kõige :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)