30.12.10

Vandekohtunikuks...?

Täna leidsin postkastist ametliku kirja, mis käsib mul jaanuari lõpus kohtusse ilmuda ning arvestada sellega, et mind võidaks valida vandekohtunikuks mingile kriminaalsele kuriteole. Kui tükk aega tagasi sain kirja, milles teatati, et olen üks võimalikest kandidaatidest, siis võtsin seda päris kergelt. Millegipärast jõudsin arusaamisele, et keegi mind enam sarnaste tüütute kohtustustega ei sega :) Ja nüüd siis see kirjake. Hetkel loodan, et pean vaid ühe päeva kohtus veetma (või äärmisel juhul nädal aega). Päris mitemed, keda tean, on just nii palju kogu asjaga kokku puutunud. Mulle ei sobiks ka kuidagi kohtuasjaga seotud olla, sest veebruari lõpuks on meil suusatamine Quebecis ette nähtud. Ja kohus pidavat kuni 10 nädalat koos istuma!

Hüvitust saaks ma peale kümnendat päeva $40 päevas ja peale 50ndat $100. Töökoht peab lubama oma töötajad minema, kuid pole just kohustatud palka edasi maksma (oh, kui tore!). Õnneks on enamus töökohti siiski päris kenad ning midagi ikka saad nende käest. Aga kui sul on väikesed lapsed, siis pead ise vaatama, kuidas neile lapsehoidjad leiad... jne. Kohustus on suur ning niisama kergesti viisakalt keelduda ei tule üldse küsimuse alla. Kui kohustust ei täida, siis võid ise karistada saada!


Muidugi saab kogu asjast välja vingerdada, kui väga häid põhuseid tood. Kujutan ette, et vastates mõnele eriti tähtsale küsimusele eitavalt (näiteks kas sa saad inglisekeelsest jutust aru, kas oskad lugeda inglise keelt, kas nägemine ja kõrvakuulmine on korras), siis oleks valituks saamine suure küsimärgi all :) Hetkel ei oska rohkem midagi arvata, vaatan, kas mul on küllalt ohutud vardad olemas, sest kirjas on, et kõik otsitakse läbi ning teravaid asju ei tohi kaasa võtta. Aga mida muud ma seal siis ikka teeks... kui näiteks kooks. Äkki see mõjutab valijaid nii, et nendel kaob huvi minu vastu :D

Karikatuur on võetud Funny Times lehelt. Üks teadja vandekohtunik seletab, kuidas oma kohustust täita. Kuulata tähelepanelikult ainult süüdistaja juttu ning kõrvad kinni toppida, kui kaitsja suu lahti teeb. Sest nad on täiesti erapoolikud! Ainult kurjategija poolt! Midagi kõrva taha panemiseks :)

8 kommentaari:

  1. Kudumise asemel soovitatakse heegeldada kindlasti. :)
    Aga Sa jäta prillid koju ja kurda kehva nägemise ja tee selgeks, et Sa prille ei kanna :)

    VastaKustuta
  2. Õudne elu säalpuul. Hää, et mina koskil Mikistanis vai Kanadas ei elutse. Ja ausalt öölden ei soovi sinna turistinagi sattuda. Tuttava' kõneleva' niigi õudukaid säälsest politseiriigist.

    A' kas probla lahendisess ei anna ntx innäst kohtupidämise a'al mingi rasse tõvega haigess vai viil paremb koomasse orgunnida?

    VastaKustuta
  3. Anonüümne2/1/11 05:45

    Et kui ei lähe oled ka kurjategija??? Aga kui vandekohtunikke valitakse, siis või ju omalt poolt küsida, et kas tohid kohtuistungil kasutada internetiühendusega arvutit, et kasutada sõnaraamatut, kuna sa ei pruugi võib-olla kõigest 100% täpsusega aru saada, sest inglise keel pole su emakeel ja kõrghariduse oled ka saanud teises keelesüsteemis. Kuid nii austusväärses kohas otsuse tegemine võib ju sõltuda lausa komakohast (Süüdi mõista, mitte armu anda)seega arusaamisega puusse panna oleks juba rängem viga. -K-

    VastaKustuta
  4. Soovitan vandekohtunikuks kandideerida, sest ma olin Soomes (lautamies). Meil tehti kohtureform, kus kohtukulusid tömmati kokku ja nûûd jäid meie piirkonnas ûksikud,just need, kes valdavad ka rootsi keelt.(rootsikeelne piirkond)Soomes on kohtu täiskoosseisus kolme lautamiesta ja kohtunik. Kohtuotsus arutatakse läbi kollegiaalselt, saab öelda oma arvamust,tuleb teha märkmeid, siis on parem protsessi jälgida ja löpuks hääletatakse.Kohtus oli sekretär, kes tegi lautameestele istungite graafikuid. Temalt sai paluda teist aega, kui oli puhkusereis ees.Suuremates linnades on kindlasti ka pikki protsesse, kuid ûks vöib välja vahetuda pikas protsessis. Kindlasti istungitesse valimistes on määravaks elukutse.Ise istusin ka eestlastega seotud protsessidel.Ma olen nöuka haridusega jurist.Mulle andis 4 aastat kohtus palju, laiendas tutvusringkonda ja sai vörrelda Soome seadusandlust ja nûûd Eestis kehtivat.
    Önne ja edu uuel aastal kogu perele!
    Olen väga huvitatud, milline on teil kohtusûsteem?

    VastaKustuta
  5. Kõige kindlam viis oleks vist jah koomasse end sokutada, aga see hakkaks pisut normaalset elu segama :)

    Vandekohtunike tegevusest USAs annab hea pildi John Grishami "Viimane vandekohtunik". Kuigi Kanadas ei toimi asi just täpipealt samamoodi. Vandekohtunike valimine kohale tulnud kandidaatide hulgast kohtuprotsessiks on siin pisut lihtsam protsess vist. Aga eks ma näe, mis juhtub.

    Mul ei ole ka muidugi mingit õigust ega vaba valikut end ise vandekohtunikuks pakkuma minna. Valik on juhuslik... ei tea, kas nad tõmbavad mütsist nimesid välja :)

    Kõigepealt siis teade, et oled valitud ja täida mingi paber. Siis võid või mitte saada valituks, kes kohtusse kohale peavad ilmuma. Kui kohale ilmud, siis olenevalt mingitest teguritest, pead istuma seal päeva kuni nädala. Mille jooksul sind kas valitakse või ei valita päriselt selleks, kes kohtuistungil peab otsuse tegema süü kohta.
    Kriminaalkuritegudel on enamasti vandekohtunikega kohtuasi. Kusjuures 12 vandemeest peavad kõik otsusega nõus olema. Tsiviilasjadel võib süüdistatava nõudmisel tuua sisse vandemehed - 6 tükki, kusjuures nende otsus ei pea olema ühehäälne.

    Nii palju siis siinsest kohtupidamisest. Eks jaanuari lõpus saan kogemusi juurde ;)

    VastaKustuta
  6. Hmm... Ku tuu vanduvate kohtunike otsus peab yitsmiilne olema, kas ei teki ohtu, et mõistavad kogu kambaga inemise suvaliselt syydi vai syytux, pääasi, et asjaga kähku ytele poole saass ja kotto koti pääle?
    Kesse ikke viitsib ntx nädal aiga mingis kõle-jõledas kohtumajas kykitada, ku reaalne elo taht elämista?

    VastaKustuta
  7. Kogemus puudub, kuidas asjad täpselt käivad, kuid mul on kahtlane tunne, et siinsed inimesed võtavad ikka asja väga tõsiselt! Tuleb meelde üks vana film, milles vandemehed peavad otsuse tegema, ning kõik peale ühe mõistavad kohtupingis istuja süüdi! Ainult üks on vastu ning terve film ongi sellest, kuidas ta veenab kõiki ümber mõtlema. Muidugi on süüdistatav tegelikult ka süütu - vähemalt filmi järgi :)

    VastaKustuta
  8. Aga ma arvan, et pankrotiasjad vöi maksudest körvale hiilimiste kohtuasjad pakuvad huvi. Kui tuleb ikka väärt vana härraslik raamatupidamise ekspert-kontroll ja kuidas ta esitab nii meisterlikult bilansi ûlevaadet.
    Mulle meeldib rohkem civil ja töööigus. Seal saab rohkem pead raksutada. Maaöiguse istungid olid ka väga huvitavad. Istungid loodusesse ja pärast otsuse tegemised.Kriminaalasjades jääb alati selline tûhine tunne ja see klientuur kordub. Suuremates asjades on alati ka tsiviilnöuded. Kahju, et meie uus kohtuhoone ei saanud peakohaks ja kohtuesimeeski saadeti pensionile. Olin istungil, kui Soome TV2 tegi meist klipi, kuid see ei aidanud.
    Minule oli see väga huvitav periood, vöisin löpmatult meenutada.
    Meil algas ûhise vande andmisega, ka allkiri. Mingil instruktaazis ka käisime Helsingis.
    Ju siis kaob demokraatia kohtusûsteemist! Ainuisikuline otsustamine ei kölba kuskile-Eestis 8 kohtunikku vallandatud pistise vötmise eest.
    Huviga loeks, kuidas meeldib...
    Edu!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)