29.09.08

Õppetund looduses

Niisiis, Toomakooli esimene „ametlik” õppetund väljas - jalutuskäik parki. Kõik (st. tüdrukud ehk õpilased) said kätte märkmikud ning algas usin sügiseste sõnade üleskirjutamine!

Igaüks leidis kõige mugavama asendi ja koha ning eestikeelsed sõnad said kenasti kirja! Huvitav, kuidas kõik olid pealehakkamist täis (isegi õpetaja ja direktor) ning mingit protestikisa ei tõusnud. Pigem prooviti ise vaikselt leida sõnu, mida teised ei märka. Muidugi näitas taoline hands on ehk praktiline keele kasutamine ära, kui palju me eeldame, et laste sõnavara on suurem... Tihtipeale ei osata lihtsalt eset tuntud sõnaga kokku viia (mis tähendab, et neil on hoopis kummaline arusaam mõnest sõnast).

Et asi lõbusam oleks, meisterdati laste algatusel väikesed laevukesed. Isegi õpetaja võttis sellest osa, ainult direktor leidis mõnusa koha pargipingil, et tegevust eemalt jälgida ja täiesti asjakohatuid juhtnööre jagada :).



Kaks ülemist laevukest on laste tehtud, alumine õpetaja oma. Rahakoti vahelt leidsime kohaliku poe (Canadian Tire ehk Kanada Kumm, nagu me omavahel seda kutsume) paberist viiesendise, millest sai uhke lipu.

Siin me jalutame juba tagasi mööda jõekallast. Vahel vaatan neid kenasid jõekäänakuid ning kujutan ette, kuidas siin kunagi palju metsikum oli ning kuidas indiaanlased oma kanuudega sellel ringi liikusid... Teisel pildil nagistab orav puu otsas oma toidu kallal ning ei lase laste naerust ja kilkeist end segada!

Kõigi ühine otsus oli uuesti taoline tund ette võtta! Isegi see ei häirinud neid, et olime pidevalt manitsemas neid eesti keeles rääkima. Mari seletas, kuidas nad Eesti Koolis pidevalt omavahel inglise keeles lobisesid, sest keegi ei öelnud, et peaks ikka eesti keele laine peal hoidma. Ega ma seda päriselt usu, kuigi eks vahetundide ajal on õpetajana väga raske kõigil silma peal hoida või sabas käia, kontrollides, mis keeles täpselt räägitakse! Ikkagi tore pühapäev oli! Järgmine kord leiame ehk mõne veel põnevama koha, kuhu minna!

3 kommentaari:

  1. Tule või ise teie kooli :)

    VastaKustuta
  2. Nii tore ettevõtmine! Lapsed arenevad ka muude külgede pealt! Nagu "reede" juba ütles...selline kool tundub tõeliselt lahe!

    Natuke teisest teemast ja kuna selle "sünnipäeva" blogilehekülje link ei töödanud, siis ei saanud "õigesse kohta" jätta kommentaari: käisin vaatamas neid sünnipäevafotosid! Sain paar lahedat ideed, näiteks see kookide kaunistamine! Ma kavatsen kindlasti järgmisel aastal ära kasutada need mõtted! Aitäh vahvate vihjete eest ja muidugi ka õnnesoovide eest! Tundub, et Teil seal Kanadas loomingulisusest puudust ei ole! Kadestamist väärt! Pikka, pikka iga ka Toomakoolile!

    Ise olen Kanadas käinud ainult korra - Vancouveris... aga see jättis kustumatud mälestused!

    VastaKustuta
  3. Loodame jah, et kool ikka vastu peab :). Hetkel on kõigil tuhin suur!

    Proovin siia panna lingi suvesünnipäevast.
    Ega seal muud olnud, kui et igaüks tegi enda pizza. Mul oli tainas selle jaoks enne valmis tehtud (taignatükk sai küpsetuspaberile, mille nurgale tuli ka nimi kirjutada). Ja peale seda mõned mängud. Oleme pidudel kasutanud ka ühekordseid paber- või plasttopse, - kuigi mulle eriti taoline raiskamine ei meeldi (õnneks saab need siiski taaskasutuseks kokku korjatud) - mille peal on samuti iga lapse nimi kirjas.

    Läänerannikule pole ma ise jõudnud, kuigi kõik kiidavad, kui kena see on. Nii mõnigi tuttav Torontost on peale külaskäiku sinna kolinudki!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)