27.11.09

Õudusfilm "Orb"

Umbes-täpselt kaks aastat tagasi oli mul huvitav ja omapärane kogemus, kui pidin oma inglise keelega, millel kerge eesti aktsent on, aitama ühte filmimeest, kes tavaliselt tegeles näitlejatele diktsiooni õpetamisega. Ja minust sai üks "õppevahend". Ta lindistas mu kõnet ning hiljem lugesin linti ka mõned laused eesti keeles. Enne seda istusin ju veel maha ühe noormehega, kes vajas sama filmi jaoks eesti keele aktsendiga abi (lühike kõrvalosa) ja kes Eesti Majja 'õpetajat' otsima tuli.

Vaatasin ja ootasin, kas film tuleb välja, ning siis unustasin.

Ja nüüd teatas töökaaslane: "Mu sõber nägi just õudukat - Orphan - kus üks peategelane on Eestiga seotud!" Minul muidugi klõpsas kõik paika! See peab olema just film, mille valmimisel on minulgi ime-pisi-pisike osa mängida :)
Isabelle Fuhrman räägib siin, kuidas ta eesti keele aktsenti õppis. Saan aru, et ta on hea õpilane olnud, kuid eestlast ta ikka ära ei peta. Ning veel üks aps jäi silma - instituut on suurelt kirjas 'instituute'! Kes küll seal teadmisi jagas...

Filmitud on seda osaliselt Torontos, tundsin mõned kohad ära. Eriti muidugi meie laste lemmikkoha High Pargis - uhke loss-mänguväljak , kus me päris palju käinud oleme (umbes 40 minutil filmis ja allpool lõigus on see ka näha).

Minu arvamine? Mulle ei meeldi õudusfilmid ega pingelised/psühholoogilised trillerid, kuid samas vaadates seda filmi, leidsin, et tegevus haaras kaasa ning polnud ainult hirmuefektidel üles ehitatud! Eestis peaks see vist just nüüd jooksma.


Kuhu minna koduleht
annab sellise kokkuvõtte:
Veel sündimata lapse traagiline kaotus on mõjunud laastavalt Kate’ile (Vera Farmiga) ja Johnile (Peter Sarsgaard), pannes proovile nende abielu ning Kate’i hapra vaimse tervise. Naist vaevavad pidevalt luupainajad ning deemonid ta minevikust. Üritades kodust elu normaliseerida, otsustab paar lapsendada tütre. Kohalikus lastekodus jääb neile kohe silma väike Esther, 10-aastane andekas tüdruk, kes armastab mängida omaette. Ent peaaegu kohe, kui nad on tüdruku perekonda vastu võtnud, leiab aset rida murettekitavaid ja seletamatuid sündmusi, mis paneb Kate’i mõtlema, et Estheriga ei ole kõik korras. Et see pealtnäha ingellik tüdrukutirts pole see, kellena paistab. Olles mures oma pere turvalisuse pärast, püüab Kate panna Johni ja kõiki teisi vaatama Estheri armsa maski taha. Aga keegi ei võta ta hoiatusi kuulda, kuni võib olla juba liiga hilja... kõigi jaoks.

4 kommentaari:

  1. Väga huvitav, tahaks täitsa näha filmi! Millegipärast on võõramaistes filmides eestlased või eesti taustaga tegelased ikka pahad ja kiiksuga :D vähemalt ei tule mul ühtegi vastupidist näidet pähe. Võibolla eestlased tunduvaki muu maailma jaoks kummalise nõiarahvana...

    VastaKustuta
  2. Seal filmis ei ole see üldse oluline, et ta on võõramaalane. Eestist pärit lihtsalt selle pärast, et saaks jälgede ajamise võimalikult keeruliseks teha (tüdruk ise ju väidab üldse, et ta on Venemaalt ja siis pärast hakkavad asjad selguma). See on ilmne, et Eestiga eriti kontakte ei ole (väike riik ju).

    Instituute asi jäi mulle ka silma ja eestikeelne telefonivastuvõtja rääkis täiesti ebausutavalt deklameerides (aga väga viisakalt oli pandud suhtlema, heh, vastaks siis keegi nii telefonile, aga keegi ei saa sellest nagunii aru).

    Aga muidu oli klassikaline psühholoogiline õudukas, kõigi reeglite järgi tehtud, kaasahaarav ning meeldiv. Noh, ja mõtlemapanev ka, kui tüdrukul oleks algusest peale lastud vabalt joonistada, mitte kuhugi instituutesse (:D) kinni pandud, siis ei olekski midagi seesugust juhtunud. Rohkem ei saa ütelda, muidu läheb spoileriks.

    Ühesõnaga: soovitan soojalt. Ilus muide on ka.

    VastaKustuta
  3. Sellest saan veel aru, et eesti keelt voi aktsenti ei suudeta filmides jargi teha. Aga tosiselt hairib kui isegi mitmekumne miljoniliste eelarvetega filmides vene keelt raakivad naitlejad seda vaga nigelalt esitavad (hiljuti telekast nahtud "The sum of all fears"). Eriti naljakas kui siis paar korvaltegelast perfektset vene keelt panevad. Praeguse aja tehnikaga peaks ikka kuidagi suutma ehtsalt kolavat keelt naitleja suhu istutada. Aga noh ameeriklased kellele see film tehtud niikuinii aru ei saa.

    VastaKustuta
  4. Mulle jäi ka alguses mulje, et eestlastest jääb halb arvamine, kuid nagu Tatsutahime nimetas, see on täiesti ebaoluline fakt. Ta oleks võinud ükskõik kust pärit olla.
    Hea film ja julgen ka soovitada, nendele, kes nõrganärvilised pole :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)