19.11.09

Kasesiirup!

Samal põllumajandusmessil jäi mulle silma laud, mille kohal oli suur silt - Boreal Birch Syrup! Loomulikult pidin kohe ligi kiirustama, sest siiani olen ainult vahtrasiirupist teadlik olnud ning mul polnud aimugi, et Kanadas ka kasemahla korjatakse.

Lahke noormees vaatas mulle küsivalt otsa: "Kas soovid siirupit proovida?" Loomulikult ei lasknud ma kahte korda paluda ning juba ulatas ta mulle kõrrekese, millel parasjagu siirupit, et aru saada, millise maitsega tegu. Siirup ise on selline tume peaaegu tõrvakarva, kuigi maitse poolest loomulikult palju parem :)

Kui vahtrasiirup on magus ning oma kerge vahtrase tooniga, siis kase omal on pisut mõrkjam maitse juures. Aga see ei ole halb, hoopis huvitav ja põnev. Kindlasti ei sobiks ta magusate toitudega, kui just väikeseks lisandiks. Nad müüvad ka vahtrasiirupiga segatud kasesiirupit, mida saaks pannkookidele panna. Boreal kodulehel on olemas mitmeid põnevaid retsepte. Nagu sama noormees mulle seletas, kasutatakse siirupit peamiselt soolaste toitude jaoks - kala, liha marineerimiseks, juurviljade hautamiseks.

Tunnistasin, et olin väga üllatunud kasesiirupi üle, sest olen ju ainult mahla siiani proovinud. "Kus sa seda proovinud siis oled?" - "Eestis, Rootsis..." - "Jah, muidugi! Soomes kogutakse seda ju ka. Meie kodu ongi hoopis Thunder Bay's. Seal on hulgaliselt soomlasi!" Tunnistasin, et poleks kunagi arvanud, et kasesiirup just nii maitseks, tegelikult poleks mul kunagi pähe tulnud siirupit sellest keetma hakatagi :)

Messil oli iseenesestmõista ka väljapanekuid vahtrasiirupist. Siin on võrdlus, kui palju on vaja vahtramahla, et pisikene pudel siirupit kätte saada. Ja vahtramahla suhkrusisaldus on ju palju-palju kõrgem kase omast!

See läbilõige 200-aastasest vahtrapuust on hästi põnev, sest siin on näha, kuidas läbi aastakümnete on sellest vahtrast mahla saadud! Ikka ainult nii palju, et puu ei sureks.
Võistlesid ka erinevad vahtrasiirupid omavahel ja muud vahtrasiirupised tooted :)


Viimaks lühike video kasemahla korjamisest ja siirupi keetmisest. Tehke järele :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)