22.12.10

Sült

Tunnistan, et pole ammu-ammu sülti teinud. Kui aga suurema lapsega hiljuti poodi sattusime, kus jäid silma seajalad ja -koodid, otsustasin hetke ajel ning hiljuti loetud sülditegemise mõjul, mõne endale koju kaasa osta.

Seekord kasutasin soovitust vesi lihaga keema ajada (liha kupatada), mispeale vedelik leidis tee kraanikausist alla ning mina panin aga
liha uue veega potti. Mul oli kolm seajalga ja kolm seakooti. Lisasin kolm koorega sibulat (avastasin mõnda aega tagasi soovituse just koorega sibul keema panna, kui supipuljongit keetsin, nii saab toit kena värvi). Suur porgand ka, mille hiljem ära viskasin (lõpus lisasin puljongile lõigutud porgandeid, ikka soovituste järgi). Muidugi veel pipart ja loorberilehti. Ei lugenud täpselt, kui palju sisse läks :)  Soola ka. Podises siis see mul eriti vaiksel tulel päris hea mitu tundi (tegelikult oli mu tegemine jäänud nii õhtu peale, et lasin sel hommikuni välja podiseda, pole kindel, kas see asja hullemaks tegi).

Mul olid sellised väikesed parajad portsjoni suurused topsid, millel isegi kaaned olmas on (kunagi oli selles mingi jäätisene magustoit). Hea, et pole neid ära visanud, sain neid kasutada. Aga võiks siiski mingid väiksemad klaasist kaanega anumad muretseda. Võib süldi kohe kuumast peast ära kallata. Ehk hakkan natuke tihedamalt sülti keetma, näiteks vähemalt kord kuus :) Kuigi ega vist ei tohi lubadusi niisama tuulde loopida :D


Olen ka leidnud õpetusi, mis soovitavad alles viimastel tundidel maitseained lisada. Või näiteks ka seda, kui liha välja võetud ja puhastatud, siis kondid veel korraks vedelikku panna, et ikka kallerduks paremini. Tegelikult polnud mul väga usku, kas ikka kallerdub, ning lisasin puljongisse viimaks supilusika zhelatiini (huvi pärast jätsin osa siiski puhtaks... kallerdus küll ilma zhelatiinitagi :). Kokkuvõttes tuli päris hea sült! Kuigi järgmisel korral paneks vist loomaliha ka juurde. Vähemalt alguses arvasin nii. Sest sealiha maitse lõi väga tugevalt läbi. Millegipärast see ei istunud mulle sugugi. Hiljem juba nii enam ei arvanud ja sõin hea isuga. Tom ka, lapsed mitte. Eks näe, millal nemad selliseid imamaitsvaid palasid nautima hakkavad :)


3 kommentaari:

  1. Imeilus selge sült. Kõik tehtud just nii nagu peab, vanaema õpetused tulevad meelde Sinu juttu lugedes :)

    VastaKustuta
  2. Ilusat värvi kah veel...
    Ma pole tükk aega ise sülti keetnud enam, ei viitsi sinna puupliidile kogu aeg halgusid alla toppida...

    VastaKustuta
  3. Einoh, väga maitsev oli, ainult kipub kiirelt otsa saama:)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)