02.11.11

Maitsvad koprasabad


Olen ammu tahtnud enda tehtud koprasabade pilte üles riputada. Koprasabad ehk beavertails  on Kanadas päris tuntud. Need, kes näiteks Ottawasse uisutama satuvad, teavad kindlasti, milline hea maiuspala see on. Koprasabade ajalugu läheb kaugetesse aegadesse, kui siinsed pioneerid Ameerika mandril ringi seiklesid. Ahju ju kaasas ei saanud kanda ja kui leib otsa sai, tuli leida viis, kuidas jahust ning veest midagi toidu kõrvale küpsetada (ma lisan tavalise jahu kõrval ka mitmeviljajahu, sellepärast paistab tainas pisut täpiline). Õli potti ning pikaks venitatud taignatükk sisse ja oligi "võileiva" alus valmis. Maitselt on see sõõriku sarnane, nii nagu õlis küpsetatud pärmitainas ikka. Ainult peale riputan ma kaneeli suhkruga, kuigi sama hästi võib selle katta ka mingi soolasema palaga! Minu omad on väiksemad kui siin ostes saab. Aga hoolimata suurusest maitseb imehästi nii soojalt kui minu meelest ka külmast peast, eriti tühja kõhuga ;)  

 
 
 

Keegi maias on ühe ampsu kätte saanud :D

8 kommentaari:

  1. Ja tehaksegi ainult jahust ja veest? Liiga head näevad välja, suu hakkas vett jooksma :)

    VastaKustuta
  2. Palun retsepti! :)

    Terv,
    Eva

    VastaKustuta
  3. Oehh.. ma mõtlesingi, et on päris kopra sabad sinna sisse peidetud. Lugesin hinge kinni pidades, et millal sabadeni jõuan :D

    VastaKustuta
  4. Koprasabade nimi tuleb muidugi sellest, et küpsetiste kuju on sabade sarnane.
    Retseptiks võib olla mõni tavaline pärmitainas piimast/veest, pisut soola, suhkrut, õli/võid, pärmi. Lased kerkida ja siis vormid sellised päris õhukesed "sabad". Mul pole retsepti käepärast - otsin kohe-kohe üles - aga üks peaks olema "Minu kokaraamatus" :D

    VastaKustuta
  5. ½ kl leiget vett
    5 tl kuivpärmi
    ½ tl suhkrut
    1 kl leiget piima
    1/3 kl suhkrut
    1 ½ tl soola
    1 tl vanilli
    2 muna
    1/3 kl õli
    u 5 kl täisterajahu (whole wheat) või valget jahu
    õli küpsetamiseks
    Sega suures nõus kokku pärm, leige vesi ja suhkur. Lase seista kuni segu hakkab vahutama. Tegelikult võiks ju ka „päris“ pärmi kasutada, kuid Kanadas on seda väga raske saada! Ma ei oska öelda, kui palju seda vaja oleks...
    Lisa 1/3 kl suhkrut, piim, vanill, õli ja sool. Sega omavahel ning lisa umbes pool jahust, jätkates segamist. Lisa vähehaaval ülejäänud jahu. Sõtku kuni saad ühtlase läikiva taigna. Lase kaetult kerkida, kuni taigna kogus kahekordistub (umbes 45 minutit). Sõtku kergelt veel kord läbi ning võta umbes golfipallisuurune tükk tainast, millele anna ovaalne kuju. Võid kasutada taignarulli. Lase neil pisut kerkida.
    Kuumuta õli (umbes 10 cm jagu) paksupõhjalises sügavas keedunõus umbes 180 kraadini. Enne õlisse pistmist, anna taignatükkidele koprasaba kuju, venitades neid pisut õhemaks ja pikemaks. Küseta kummaltki poolt umbes 1 kuni 2 minutit. Tõsta ettevaatlikult välja ning aseta köögipaberile, mis imab rasva endasse.
    Serveeri soojalt kaneelisuhkruseguga, Nutellaga, moosiga, küüslauguga, juustuga või singiga. Just nii nagu sööjale parasjagu meeldib!

    VastaKustuta
  6. Aitähh retsepti eest :)

    VastaKustuta
  7. He-he...ma nagu mermaid ;-) mötlesin ka, et päris kopra sabad.

    VastaKustuta
  8. Aitah retsepti eest! :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)