20.05.07

Raamaturiiul


Bob Sterling „Vodka”

Väga päevakohane - vodka, mis võtab mõistuse ning ajab inimesi tegema asju, mida muidu ehk nii kergesti toime ei panda. Nägin raamatut riiulil ning uudishimu ajas seda kätte võtma. Lugu on kirjutatud 1991/1992, kui Venemaal toimuvad samasugused poliitilise suuna muutused nagu igal pool mujal Ida-Euroopas. Ma ei saa ütelda, kas kõike seda tausta on küllalt tõepäraselt kirjeldatud, sest autor ise on Inglismaalt, kuigi ilmselt uurinud põhjalikult Venemaal toimunut. Ta kirjutab sellest, kuidas vene ja tshetsheeni maffia omavahel jõudu katsuvad, kuidas läänest kohale tulnud spetsid püüavad privatiseerimste juures abiks olla ning samas toob sisse mõrvalood, mis alguses paistavad maffia süü olevat, kuid mille eestlasest uurija Juku Irk lõpuks lahendab!

Kui olin jõudnud leheküljeni, kus toodi sisse Juku, läks seni pisut aeglaselt liikuv jutulõng palju põnevamaks. Raamatus on vihjeid Balti ketile, Eestis toimunule - kuigi venelase pilgu läbi - võid lugeda sellest, kuidas Juku Eesti Viina edukalt altkäemaksudeks kasutab. Samas on autori suhtumine eestlasesse äärmiselt positiivne. Teda kujutatakse kui politseinikku, keda ei ole võimalik ära osta. Mind muidugi pani mõtlema, miks üks eestlane, kes oli laulva revolutsiooni juures, otsustas Moskvasse kolida. Lõpu poole saan sellegi kohta seletuse - isiklikel põhjustel (naise ja parima sõbra kaotus) - palus ta veel sel ajal, kui ühtne Nõukogude Liit eksisteeris, enda ümbersuunamist mujale. Ma arvan, et kirjanik jätabki Juku Moskvasse, kuigi ma tahaks eestlasena uskuda vastupidist.

Mõtlesin ka miks ta kasutab eestlast ja lääne spetse. Ma arvan, lääs on alati olnud mingis kerges segaduses venelaste suhtes. Venelased näevad välja täpselt sellised nagu nemad, kuid mõttemaailm ning arusaamad on absoluutselt erinevad. Siin ta püüabki ilmselt mingil määral selgeks teha, miks ja kuidas see täpselt nii on. Juku rõhutab mitmel pool, et ta pole venelane, kuid teisalt on venelaste kõrval elamine andnud talle parema arusaamise, kuidas nendega käituda.

Väga huvitav raamat, millel vene romaanidele omane õnnetu lõpp.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)