08.11.08

Raamaturiiul

Jonas Gardell „En komikers uppväxt”
Alati pole kerge siin raamatukogus leida rootsikeelset kirjandust, eriti kaasaegsemate autorite oma. Selleks on loomulikult vaja teada nende nimesid ning siis loota, et keegi on raamtuid sisse ostnud.

See raamat on ühe poisi suureks kasvamise lugu. Lugesin seda ning elasin kaasa kõigile tegelastele, kes ühte või teistpidi proovisid koolis olla võimalikult tähelepanematud, et mitte mõne populaarsema kamba hamba alla sattuda. Mõtlesin oma kooli ajale ning kuigi ma ei mäleta vähemalt oma klassikaaslaste seas kellegi kiusamist.

Olin ise väga kohusetundlik ja korralik; ning kõigile kasulik, sest ei keeldunud kunagi neid aitamast, kel kodutöö tegemata. Sain kõigiga läbi, kuid ei proovinud kunagi mingi trendiga kaasa minna. Kõige raskem oli keskkoolis, kui läksin tülli oma sõbrannaga, kui ta midagi halvustavat minu noorema õe kohta ütles... ja ei suhelnud peale seda õieti. Tegelikult ei olegi ma ühegagi oma koolikaaslastest kokku saanud ning pean tunnistama, et hilisemas elus olen kohanud inimesi, kes mulle palju lähedamsemaks ja olulisemaks on osutunud.

Aga mida ikkagi tähendab see meile, mis me koolist omavaheliste suhete poolest kaasa oleme saanud... Kas suureks kasvades kasvame välja arvamusest teise kohta... Kahjuks alati mitte...


Ted Kerasote „Merle's Door”
Aitäh Merlele hea raamatusoovituse eest! Kui olin alati koertest väga kõrgel arvamusel, siis seda lugu lugedes süvenes see tunne veelgi. Avastasin end tänaval peaaegu seisma jäämas ning poe ukse juures ootavatele koertele silma vaatamas, proovides mõista, mis nende mõtetes on...

Loo autor on palju kirjutanud loodusest ning loomadest. Ta elab üsna Yellowstone'i külje all ning veedab palju aega vabas õhus. Merle on koer, kes ühel ta parvetamisereisil tee peale satub ning autor otsustab peale lühikest kõhklust koera kaasa võtta.

Läbisegamini koerte ja inimsuhete kirjeldamisega läbi aegade, avaneb mehe ja koera elu koos. Kui palju me tegelikult saame aru, mis koera hinges toimub. Kas nad on lihtsalt kergelt käskude ja korralduste täitjad või on neil oma iseloom, arvamised ja sügavamad arusaamised. Hästi tore lugu, mida soovitan kõigile praegustele ja tulevastele koeraomanikele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)