28.11.08

Veel leivamasinatest

Eelmine postitus tõi ühe praktilise küsimuse ja kui ma vastust kirjutama asusin, kujunes sellest nõnda pikk jutt, et panen hoopis selle siia kirja :).

Tean juba kahte, kes ei ole mitte oma saiaga sugugi rahul, mis leivamasin valmis küpsetab. Mul oli mõni suvi tagasi suvel külas noor neiu Soomest ning talle hakkas väga meeldima meie sai. koju minnes ostis pere tema pealekäimisel leivamasina, kuid millegipärast ei tulnud saiad sugugi sama head välja... kas ei kerkinud korralikult või maitse polnud kiita. Tunnistan kohe, et uus masin, mille peale esimese katki minemist sain, ei olnud võrreldav eelmisega - küpsetab liiga kõva kooriku. Nii leidsin interneti kaudu täpselt samasuguse, milline mul varem oli, ning käisin sellel ise järel. Üks soome juurtega neiu, kellel nimeks Tiina, müüs enda oma ära, sest oli vaid korra peale pulmi kasutanud (väga suure hulga leivamasinate saatus on sarnane...).

Mäletan, et masinat ostes, uurisin päris põhjalikult, mis on nende kohta kirjutatud. Paistab, et igat sorti asjad võivad mõjutada lõpptulemust, isegi kui retsepti järgi kõiki aineid sisse paned (täpne koguste jälgimine on väga oluline!). Näiteks mängib rolli, kui kõrgel sinu maja merepinnast asub, kui suur on niiskuse hulk õhus ja jahus, kui vana pärm on jne. Ainuke viis õige tulemuseni jõuda on proovida näiteks jahu koguse suurendamist või vedelikku vähendada (või mängida teiste ainetega). Muidugi on see tüütu, kuid kindlasti on rõõm suur, kui viimaks hea sai välja tuleb.

Teisalt ei tohi unustada leivamasina teist funktsiooni (kui see ikka kaasa tuleb :) - kasutan oma masinat väga palju pärmitaigna valmistamiseks! Nii ei pea ise sõtkumise ja kergitamisega vaeva nägema! Tunnistan, et viimase puhul olin tükk aega skeptiline, arvasin, et parima tulemuse annab ikkagi ise tunnetamine, kuidas tainas käe all on (Rootsis elades küpsetasin vähemalt kaks korda nädalas ise saia, nii et päriselt enam ei pidanud retsepti järgi midagi tegema). Laupäeviti olen juba eelmisest aastast alates teinud ise pizzat, sest enamasti olen päeval tööl ja saan hommikul jahu ja muu leivamasinasse panna, et siis vastavalt kojutulekuks oleks tainas valmis!

Nii et kui sai isegi peale katsetusi hästi välja ei tule, siis soovitan seda taigna valmistamiseks! Masinas valmiskergitatud saia- või leivataigna võib hiljem ise ahju panna, kui soov on. Tavaliselt teen leiva puhul nii, sest puhtalt rukkileiba ei saa masinas küpsetada. Kuigi gluteeni lisamine ehk tõesti aitaks sedagi probleemi lahendada. Ise teen enamasti pärmitaignast kaneelikukleid, mida õnneks siiski ainult Tom kõige rohkem sööb, muidu oleksin vist varsti sama ümmargune nagu kuklid :). Tegelikult meeldibki mulle rohkem midagi valmis meisterdada kui neid hiljem süüa. Vahel võtan vaid paar lusikatäit kooki Tomi taldrikult, et maitset üle kontrollida.
Viimaks üks saia retsept, kaalusin kenasti ära, kui palju mida, sest klaasimõõt võib ainult segadust tekitada. Oluline on, et pärm vedelikuga kohe kokku ei puutuks - peab just sellises järjekorras anumasse panema. (Muutsin eelmises postituses kogused ka grammide ja millimeetrite peale).

300ml vett
10g / 1¼ tl soola
12g / 1spl suhkrut
500 g valget jahu
7 g / 1½ tl kuivpärmi

(Pilt on sellest ajast, kui Tom paar aastat tagasi omaette kodus olles ise saia küpsetas ning unustas laba sisse panna. Kui aeg täis sai, ei saanud ta aru, miks mingi nätakas ilusa saia asemel talle vastu vaatab. Ega midagi, kahju ju teist ära visata... natuke sõtkumist ning tavalisse ahju küpsema!)

8 kommentaari:

  1. Anonüümne29/11/08 04:01

    Ma siiralt loodan, et sa vähemalt leiba ei tee pärmiga nagu tööstustes ja mugavates kodudes see kombeks on saanud.

    Mina sain oma isevalmistet juuretise käima 1,5 päevaga. Ja esimene isetehtud leib oli oivaline.

    VastaKustuta
  2. olen leiba (ja isegi saia!) nii juuretise kui pärmiga teinud, kuigi pean tunnistama, et enamasti oleme seda minu eelmises postituses nimetatud mitmevilja saia küpsetanud, kuna selle valmistamiseks kulub mul ainult viis minutit :) - leiba ei saa samamoodi minu masinas teha, et näiteks hommikuks on mul soe leib laual. ilmselt tänu sellele, kui vähe see aega tegelikult võtab olen nii kaua aega vastu pidanud.

    VastaKustuta
  3. Natuke aega tagasi sai just sai valmis. Esimest korda ei kukkunud see kokku vaid jäi pealt mõnusalt ümar. Kindlasti parim sai, mis masinaga tehtud ... siiamaani :)
    Aitäh retsepti eest!
    Raine ja Manuel

    VastaKustuta
  4. Seletage lollile, mis on leivamasin?
    Mina küpsetan kõik oma leivad saiad ahjus, peksan käsitsi kokku ja leiva teen leivaastjas.
    Küpsetan tavalises elektriahjus.
    Seega, andke palun vihje, kust seda leivamasinat saada...

    VastaKustuta
  5. Leivamasin on üks selline tore abimees, mis perenaise elu väga lihtsaks teeb :). Pane aga vedelik ning kõik muud vajalikud ained anumasse, tõsta see masinasse, vajuta nupukestele ning kahe kuni nelja tunni pärast on terve maja mõnusat värske sai lõhna täis. Eriti tore on, kui näiteks paned hommikul masina käima ning töölt koju tulles võtab mind vastu justkui eriti sõbralik pererahvas, st küpsetuslõhnad ulatuvad lausa ukse tahagi :)

    Kaalusin põhjalikult, kas seda osta või mitte (kuigi mõte hakkas kiiresti meeldima), kuid arvestades, et mul kahe aktiivse tüdruku ja töö kõrvalt aega palju ole, et igapäevane sai ise küpsetada, nagu Rootsis tegin, siis see oli parim lahendus. Tegelikult nägingi just seal esimest korda taolist imemasinat! Päris paljud kasutasid seda, sest poest ostes olid saiatooted tunduvalt kallimad.

    Ja nagu nimetasin, võttis pisut aega, enne kui usaldasin masinale isegi sõtkumisetöö :). Kui kunagi aega jälle ainult minu jaoks jätkub, võin taas rõõmsalt käsitsi tainast sõtkuda, senini on mul üks masinast abimees kodus; ning soovitan soojalt kõigile :). Ainult hing peab selleks valmis olema, muidu jääb see väga kergesti kuhugi tolmu koguma...
    Ei julge öelda, kus Eesti seda müüdaks. Turg ei tarvitse nii suur olla, kui paljud ise kodus küpsetavad ning poed imemaitsvaid pagaritooteid täis.

    VastaKustuta
  6. Kirjutasin pika jutu ja unustasin ütlemast Rainele ja Manuelile, et mul on hea meel õnnestunud saia üle :)
    Nüüd on vähemalt maitse suus ning hea algus tehtud!!!

    VastaKustuta
  7. Sarnased masinad Eestis: otsingusõna leivaküpsetusmasin toob muidugi hulga rohkem vasteid, klõpsa ning oled ühel nendest.

    VastaKustuta
  8. Aitähh Killuke :)
    Kuid tundub, et ma pean vist ka ise ennem nö. saama näha, mida see masin teeb. Siis ehk julgen sinna leivajuuretise sisse panna. Saiaga ehk saab hakkama :) Sellele saab pärmi sisse pista.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)