13.06.08

Kõrilaulikud


Minu pisem laps pinnis eile, kuidas ikka see hääl kurgust tuleb. Esialgu olin nõutu, milles küsimus. Siis hakkas asi selgemaks saama. Kõigepealt muidugi see, et nad õpivad hingamisteid koolis, kuid teiseks oli neile antud kodune ülesanne kõrilaulu teha ning sellest kogemusest kirjutada.

Kõrilaul on midagi, mida sain esimest korda elusast peast näha ja nautida 2000 Esto ajal Torontos, kui kaks kõrilaulikut inuitide (eskimote) maalt seda ühe programmi ajal esitasid. Tunnistan, et mul polnud aimugi, milline huvitav traditsioon neil olemas oli ja kuulasin neid peaaegu lummatult. Eriti tore oli samasuguseid lauljaid näha kord hiljem ühel siinsel vabaõhukontserdil. Nad laulsid ja seletasid vahele, millest just. Näiteks võib neid kuulates ette kujutada, kuidas sääsed pinisevad või linnud lendavad või jahimees küttimas on või hoopis midagi muud. Huvitav, kas neil on kombeks justkui mõistatusi lauluga esitada, mis laulu teemaks on...

Meie Kirkega proovisime siis esimest korda elus ise kõrilaulu teha. Tähtis on, et heli tuleks kurgust ja häälepaelu ei tohi tavalisel viisil kasutada. Siin on üks minu video inuitide esinemisest. (Link veel ühest, mis on päris pikk).



Kui otsida throat singers Youtube'is, siis tuleb ette suur valik. Need, kes on huvitatud ise samasugusest karjäärist, võivad vaadata seda õppevideot :)

Ääremärkusena: Kanadas ei ole mitte väga viisakas kasutada sõna „eskimo”, (mis pidi tähendama toore liha sööja, kuigi ma ei tea, kui palju sellel tõepõhja all on). Mäletan, kuidas üks küsimustest kodakondsuse saamiseks oli just sellest, kuidas nimetada siinseid põhjarahvaid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)