22.01.09

Gripp

Pealkiri ei tähenda küll seda, et meist keegi haige on. Hoopis leidsin huvitava lingi, milles viimaste uurimuste põhjal seletatakse, miks viirused just külmal ajal kõige meelsamini inimesi ründavad. Nimelt on talv kõige soodsam oma niiskuse ning madalate temperatuuride poolest! Väiksema niiskuse korral kaotavad välja aevastatud aerosoolid kiiresti vett, muutuvad kergemaks ning lendavad sellepärast õhus kauem ringi (otsides oma ohvrit). Niiskemas keskkonnas imavad nad õhus oleva vee enda sisse, muutuvad raskemaks ning kukuvad maha. Miks aga soojemas kliimas ikka gripp levib - mitte nii palju õhus kanduvate pisikute kaudu vaid otsekontaktis! Peske käsi!

Palun mitte naerda minu eriti „teadusliku” seletuse üle :).

Kanadas on hetkel tavaline gripihooaeg. Kindlasti on mõni uuem gripitüvi end siin sisse seadnud, kuid Eesti uudistes läbi jooksnud teade, koledast gripist, mis pärit siit, pani imestusest kulme kergitama. Praeguse raporti järgi (küll 10 päeva vanune) on riik üsna madalseisus oma grippidega. Meie pere järgi just mitte nii madalseisus, sest peale minu olid kõik suurmal või vähemal määral pühade ajal haiged! Samas palutakse siin alati just vanematel inimestel ja lastel teha gripivastane süst, sest neile võib ükskõik milline selle haiguse variant halvasti (ka surmavalt) mõjuda. Mina muidugi ei tee mingit süsti, aga eks mõne aasta pärast, kui ma ka vanema inimesena end tunnen :).

Proovisin mõnda kurba haiguse pilti leida - siin siis illustratsiooniks Mari nutvat Kirket lohutamas... või hoopis teaduslikku uuringut tegemas, kuidas see nutmise täpne protseduur käib :)

5 kommentaari:

  1. Tere, ja ootan sind teele:
    http://naine.wordpress.com/2009/01/23/reede-23-jaanuar-vol2-teile-mu-teekaaslased/

    VastaKustuta
  2. Mõtlesin algul, et nukku hoiab süles :) On ju nagu nukuke.

    VastaKustuta
  3. Jah, niisama lihtne see ongi, et suur osa haigusi ongi "pesemata käte haigused".
    Mina olen juba aastaid harjunud sularahaautomaatide, liftide, valgusfooride jm üldkasutatavaid nuppe sõrmeotsa asemel sõrmenukiga vajutama. Sõrmenukke pistad ju väiksema tõesnäosusega silma ja suhu.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne23/1/09 14:56

    :) mulle eelmine sõrmenuki jutt meeldis väga! Miks? Sest meenus filmidest nähtu - kuidas kirurgid peale käte pesemist omaenese küünarnukkidega, opi-ruumi minekul, uksi avavad...
    a4

    VastaKustuta
  5. Sõrmenuki idee on päris hea! Või peaks hoopis kindaid alati kaasas kandma, kui ilmad soojemaks lähevad :)

    Ja pisike laps on tõesti nagu nuku, ma ei ole osanud seda sellise pilguga vaadatagi!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)