27.01.09

Taignavispel


Olen juba tükk aega olnud ühe väga huvitava köögiriist omanik. Nimelt on see imeliku kujuga asjandus mõeldud leiva- või saiataigna segamiseks! Leiutasin sellele nimeks taignavispel, kuigi ega seda nii suure hooga keerutada saa nagu kergemaid vispleid! Väga sobiv raskema taignaga tegutsemiseks. Minu jaoks on sellest kujunenud asendamatu abimees leivataigna valmistamisel (kui ma leivamasinat appi pole võtnud :).

Olen nüüd hakanud endale koorikleiba küpsetama! Eriliselt rahustav ja mõnus on neid vormida ning küpsetada!

Koorikleib (originaalretsept „Ahjusoojad leivad-said”
Lisan juurde soola ja suhkrut ja päevalilleseemneid, tundus muidu kuidagi eriliselt mage; ning ainult rukkileivaga ei tulnud nii maitsev. Ilmselt pole see rukkijahu eriti hea siin.)

Ahju kuumus 220


500-600 g (11-12dl ) rukkijahu või pooleks rukkijahu & täistera nisujahu (või mitmeviljajahu) - olen erinevaid kombinatsioone kasutanud, fantaasial võib vabalt lennata lasta :)
2 tl kuivpämi (50 g presspärmi)
2 tl soola
2 spl pruuni suhkrut
5 dl vett
natuke muskaati
1 tl köömneid (kui soovid)
päevalilleseemneid (kui soovid)

Valmista nagu tavaline pärmitainast. Pärm lahustada soojas vees, lisa suhkur, sool, lisandid. Sõtku. Lase kerkida umbes 1 tund. Sõtku üks kord veel kergelt läbi. Jaga tainas umbes 15-20 osaks, millest vormi lamedad koorikleiva pätsikesed. Torka kahvliga augud sisse ning pane veel pooleks tunniks kerkima. Küpseta umbes 10-15 min.

Veel leivaretsepte, millest olen kirjutanud: laiskuri leib, polaarleib

8 kommentaari:

  1. Kui lahe vidin! Ostaksin kohe omale, aga kahjuks pole neid UK-s müügil, otsisin siit-sealt, isegi Amazon UK ei müü. Vahest 6nnestub USA reisil kusagilt osta v6i peab lausa Taani järele minema:)

    VastaKustuta
  2. Tere!
    Juhtusin Su blogi piiluma läbi Põrgukiz`i blogi ja see leivategu äratas huvi :)
    Kas Sul on kuskil retseptid ka või kas Sa üldse jagad neid?
    Terv.tristal

    VastaKustuta
  3. Võib-olla sa kasutad mingit poest ostetud segu? Meie oleme IKEAst leivasegu ostnud ja suure pätsi vorminud, aga peaks ka lapikuid teha proovima. Tainas ise on päris maitsev.

    VastaKustuta
  4. Lisasin postitusele retsepti ja selgituse :) Võib vabalt järele teha! Ja suvel kaasa toodud raamat leibadest saiadest on väga hea!

    Kahjuks siin IKEAs pole ma mingit leivasegu näinud. Ilmselt sellepärast, et nii palju poode müüvad musta leiba. Meile jääb lähedale sakslaste leivatehas Dimpflemeier, mis varustab tervet linna (sealt saab lausa ahjusooja leiba koju tuua). Õieti ei olekski suurt põhjust oma leiba küpsetada. Kuid mulle meeldib tegemiseprotsess ise ning oma leib on ikka oma leib :)

    Selle vidinaga olen väga-väga rahul! Imekerge kasutada isegi kui käemuskel nõrguke :)
    Sellega segan ka küpsisetainast!

    VastaKustuta
  5. Veel leivatehasest. Tean mitmeid eestlasi, kes ostavad sealt suuri 3-kiloseid leivapätse kaasa, kui ameeriklastele külla lähevad :)

    VastaKustuta
  6. Teie Saksa leivatehas teeb kadedaks küll. Nii suur valik!

    VastaKustuta
  7. Olen teilt nii palju head nöu saanud ja nûûd olid Soomes meil mûûgil kaks eriti head leiba. Teete ise neid kodus!
    Rainbowi Runsaskuituinen moniviljaleipä. 500g
    vesi,täistera-nisujahu, nisujahu, maisi,kaerahelbeid,linaseemneid, toiduöli, köva taimerasva, pärmi, soolasus 1,2%, rukki....(ruismallas)
    Faseri Puikula 450g Mysli (koorikleiva moodi)pealt mûsliga.
    runsaskuituinen 7,2%
    nisujahu, vesi, kuivatatud öuna, kaera...(kauraleset), maisirouhe, linaseemned, ruiskuitu, soijarouhe, ruis-ja vehnämallasjauho, hirssi, aurinkokukan siemen, kaerahelbed, siirup, öli, pärmi.Soolasus 0,7%, myslin osuus 26%

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)