17.05.11

Toronto Eesti Kooli lõpuaktus

Esmaspäeva õhtul olin üle tüki aja jälle taas kord esmaspäevasel kooliõhtul Eesti Majas. Mari otsustas sügisel uuesti Toronto Eesti Koolis käima hakata ning eks ta siis proovis "päris" kooli ja karate kõrvalt sellegagi hakkama saada. Kunagisest suurest lasteaia klassist on ikka mõned keskkooli lõpuni vastu pidanud. Poistest vaid üks! Eks näe, kui paljud neist viimasesse, gümnaasiumiklassi, edasi lähevad. Mari oli küll veendunud, et ta ei jõua seda enam teha, kuid peale aktust oli tal juba hoopis teine jutt suus :)

Kolm sõbrannat - Kati, Katariina, Mari - kes aegajalt ka muul ajal kokku saavad. Ikka sellepärast, et lapsevanemad läbi käivad :) Mari ja Kati on pisikesest peast juba koos olnud, kui me kõrvaltänavatel elasime ning Tomi ema neid hoidis. Nüüd elame aga hoopis Katariinale lähemal. Nende eesti keel on kindlasti üks parimaid koolis. Millegipärast on mõnel ekslik arvamine, et nad on Eestis sündinud ja sellepärast ka keel nii hea! Kõik algab siiski kodust, kui järjepidevad seal eesti keele rääkimisega ollakse! Tean kahte väikest poissi, kes on juba neljandat põlve Kanada-eestlased ja kelle eesti keel annab silmad ette nii mõnelegi päriselt Eestis sündinule, kes siin mõnda aega elanud :) Ja seda tänu vanaemale, kes on järjepidevalt nendega koos olnud! Juhtumisi on ema-isa ka eesti juurtega, kes siiani eestlust tähtsaks pidanud. Vahel ma ei suuda ära imestada seda entusiasmi ja oma juurtest kinni hoidmist, eriti veel nende taustal, kes pole just väga kaua aega Eestist ära olnud, kuid kes täielikult eestlusele selja keeranud... Meie ise pole just selga keeranud, räägime eesti keeles ja käime Eesti vahet, kuid mul on tunne, et jääme mõnele kohalikule kanada-eestlasele kõvasti alla!

Mari keskkooli kolmanda ja seega viimase klassi õpetajaga Erika Kessaga. Erika oli väga kannatlik minu neiuga, kes päris palju karate, suusatamise ja õppimiste pärast puudus. Teisel pildil on Mari koos teise hiiu juurtega neiuga, kes lõpetas gümnaasiumi.

Videos on Kati ja Kristjani kõned, keskkooli ja gümnaasiumi lõpetajate poolt. Torkasin vahele fotosid lasteaiast ja kooli ajast. Muidugi enamasti kõik Mari kesksed :) Lõpus on katkend palast, mis on kooli vilistlase Riho Maimetsa poolt loodud. Ta õppis ja lõpetas Tallinna Muusikaakadeemia ning esineb siin koos õe Kailiga. Mul on kahju, et tema peetud kõnet linti ei võtnud. Muide tema on just see, kes mulle väga intrigeerivaid küsimusi esitas, kui ma veel õpetasin koolis (kaasa arvatud "Minu Kanadasse" lükitud pärimine, mis ma Türgist ja EÜst arvan :)


4 kommentaari:

  1. Järjest enam tundub mulle, et partioot olemiseks, juurtest kinni hoidmiseks või üldse eestlane olemises plusside nägemiseks peaks kuni pensionini Kanadas elama :)

    VastaKustuta
  2. Erika Kessa- kas ta on elu aeg Kanadas olnud? Kas on võimalik, et ta on minu õpetaja ka olnud.. Eestis siis?

    VastaKustuta
  3. Kodumaast kaugel elades muutub kõik kättesaamatu eriti kalliks-kauniks :) Samas nimetas Riho oma kõnes, kuidas ta arvas alati, et eestlased Eestis pole eriti Eesti-patriooodid ja vaatavad ainult lääne poole, ning oli väga üllatunud, kui avastas sinna õppima minnes, kuidas temavanused noored hindavad oma pärandit.

    Erika Kessa on siin olnud 90ndatest, millal ta ka Toronto Eesti koolis õpetama hakkas, ja tõenäoliselt ka Sinu õpetaja olnud, mermaid :) Nii väike see maailm ongi!

    VastaKustuta
  4. Väike tõesti!
    Tore äratundmine igaljuhul.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)