27.08.11

Ameerika kabjalised


Mina ikka siin Marinelandis, kus võib silmitsi seista Põhja-Ameerika suurima kabjalise - piisoniga (Toronto loomaaias on Kanada metspiison). Niimoodi lähedalt vaadates paistsid nad väga rahumeelsed ja natuke lihtsameelsed. Aga piisoniga pole nalja. Ta võib ootamatult silmnähtava põhjuseta rünnata (hea, et meil aed ikka vahel oli). Ja jookseb see suur mürakas päris kiiresti, nii umbes 55km/h. Sellise kiirusega ja umbes tonnise raskusega kokku põrgata pole naljaasi. Kunagi peeti neid üheks ohtlikumaks Ameerika metsloomaks. Nüüd on neid nii vähe alles jäänud, et pole eriti muret nendega kokku saamiseks. Praeguseks on küll piisoneid hulga rohkem vabalt looduses ringi kõndimas. Veel eelmisel sajandil oli nende arv nõnda väike, et neid ohustas väljasuremine. Kanada metspiisonit on aga ikkagi märkimisväärselt vähe ja ta kuulub väljasuremisohus liikide hulka.


Mulle tuleb meelde mingi Eesti TV saade, kus käidi külas piisonifarmis. Aga mitte sellises, mis siin mandril asub, vaid hoopis Eestimaa enda omas Lääne-Virumaal. Siin on link nende lehküljele. Tundub, et sinna võib kohale minna ja toredatest üritustest osa saada. Järgmine on 30.oktoobril - kõrvitsafestival. Iga pühapäev on perepühapäev.



Kohe piisonite kõrval on suured aedikud siinsete hirvede jaoks. Enamus küll peesitas kaugel aia ääres ning ei andud näole. Aga need, kes meid uudistama tulid, nurusid süüa. Andsime siis rohukõrrekesi ja võilillelehti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)