22.06.08

Fotojaht - jaan

Jaanist ei saa ilma jaanituleta ei üle ega mööda... ning tuld võiks lõpmatuseni pildistada - iga pilt tuleb oma nägu!



Mõnikord jääb jaanipäev vaid perekeskseks...


... aga tavaliselt on ikka toredam seda koos sõpradega veeta ning olla rõõmus, et isegi kodumaalt kaugel on olemas need, kellega ühisest traditsioonist kinni hoida, isegi kui tuli selline nadivõitu on!


Tegelikult peab ütlema, et Toronto ümbruse eestlased peavad jaanipäeva pidustusi üheks tähtsamaks. Alati kogunetakse Seedriorule, küll mitte õigel päeval, kuid enamvähem samal ajal - seekord järgmisel nädalavahetusel (enamasti on see pikk nädalalõpp ning hea mitmeks päevaks loodusesse minna; kuna ameeriklastel on samuti mingi tähtis püha sel ajal, siis väga paljud saabuvad sealtki Kanadasse meie peole).

Olen üllatunud, kui palju noori sinna välja tuleb. Muud üritused jäävad nendest puutamata, kuid sinna tullakse kohale. Pannakse telk püsti, tehakse lõket, tantsitakse, mängitakse võrkpalli ning kuulatakse laulu ja näitemängu. Paar aastat tagasi oli Eestist Meie Mees laulmas, mis väga hästi sinna lahtise taeva alla sobis. Sel korral ootame Kukerpille peole.

Ise oleme sattunud paaril korral soomlaste jaanipäevale, kus lõkketuli küll palju vägevam oli. Muidugi võib see praeguseks sama pisikeseks kuivanud olla, sest igal pool pannakse tulekeelde üles.

6 kommentaari:

  1. eestlased Soomes ei korralda oma jaanituld, ikka ühinetakse höimurahvaga või minnakse omahõimlaste juurde.
    Jaanipäev on nii vinge traditsioon, et seda kerge käega ei lükka kõrvale, õnneks. Puhkusigi arvutatakse -enne jaanipäeva ja peale jaanipäeva. Keegi ei küsi millal selline päev on. :)

    pilt, ku tuli katlas on, on vahva :) tuleb natuke nõiasupi keetmise tunne peale :)

    VastaKustuta
  2. meil on oma aias ka jaanituli vanas katlas, ega linnas lubata ju lahtist tuld teha enam. aga saab hunniku sütt, mille peal siis vorstikesi küpsetada

    VastaKustuta
  3. Õigus, et ilma tuleta polegi Jaani!

    VastaKustuta
  4. Jaanilaupäeval oleme ikka proovinud ise tuld teha, isegi kui pidustused kusagil mujal hiljem toimuvad. Ning loomulikult ei tule siingi kõne alla mingi suure lõkke tegemine. Aga eestlane on nutikas ning leiab muud viisid tule ääres istuda!
    Siin on soomlased ja eestlased ilmselt ainukesed, kes taolisest traditsioonist kõvasti kinni hoiavad.

    VastaKustuta
  5. nõiasupiga võrdlus on hästi tore! ma ei osanud selle peale ise mõeldagi :)

    VastaKustuta
  6. tegelt vahva et komme ka eestist eemal elab. paljud rahvad kesksuve ei tähista - meil olid seekord saaremaal saksalsed külas ja need polnd jaanipäevast midagi kuulnud, ja seda enam kaiffisid - valget ööd ja vihma ja kõike seda mis lõkke ääres toimus ja üldse - kaiffisid ka hulle eestlasi, mo meelest...

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)