14.10.08

Järv või meri

Olen mitmel korral kirjutanud Suurjärvistust, millised lahmakad maad järved enda alla haaravad. Kuid sõnades on vahel raske seda edasi anda. Nii laenasin Google kaarti ning kleepisin Ontario järve Soome lahe kõrvale säilitades kaardimõõdu. Vasakule poole jääb Toronto linn (kus kaks kõrget maja panin). Nüüd on ehk selgem pilt, miks ma ei saa kuidagi järvekohinast rääkida, kui selline veekogu meie kõrval on :). Lake Superior põhja pool on kuulus oma ägedate tormide poolest. Selle põhjas on nii mõnigi kaubalaev oma lõpu leidnud!

Ontario järve vesi on väga külm, isegi suvel ei soojene see õieti üles. Olen vist vaid korra seal ujumas käinud. Lisaks pole vesi alati puhas, kuigi viimastel aastatel on siiski ujumiseks luba antud.

4 kommentaari:

  1. See kaarditrikk on väga nutikas!
    Suurjärvistu… tuli meelde üks tegelane J. F.Cooperi Nahksuka juttudest – meremees, kes, respekteerides küll Suurjärvistu torme, ei jätnud kunagi mainimata, et see polevat siiski ookeani värk :)

    Aga, - kui juba jutt vete pääle läks - millised on muljed Niagarast?

    VastaKustuta
  2. Ookeani ei anna muidugi sellega võrrelda. Olen ise Kanada idarannikul ookeani ääres olnud ning tuulise ilmaga on see tõesti võimas.
    Niagara on selline kahe otsaga… paljudele valmistab pettumuse, et Kanada poolel asub juga lausa suure tee ääres ning muidugi võtab see muljet loodusimest maha. USA poolel on suur park ning minu meelest selles suhtes palju looduslikum/loomulikum. Samas muidugi kui kõndida jõe ääres ning seista ja imetleda seda meeletut jõudu just seal, kus vesi üle serva alla kohiseb, siis paneb ikka imetlema küll. Kindlasti tasub käia ära all platformil. Sinna saab liftiga. Pakutakse ka paadisõitu kose alla (mitte täpselt joa alla, aga lähedale :).
    Kirjutasin pisut Niagarast, kui ma ühel seminaril käisin. Päris ilus on muidugi värvidemäng koskedel.

    VastaKustuta
  3. Nüüd on asi selge! Ma ei osanud ette kujutada, et see järv niiii suur on. No pole siis ime, et tekib tunne, et oled mere ääres. See oli väga hea näide. Kui on ikka puust ja punane, siis saadakse aru :)))

    VastaKustuta
  4. Killuke, aitäh Niagara info ja viite eest. Sain sealt hulga toredaid kose pilte, olemasolevatele lisaks. Mul on nad eraldi kaustikusse kogutud. Ühe sõnaga, ma olen veidi Niagara-huviline... esialgu distantsilt.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)