23.11.08

Fotojaht - käsitöö

Alustan pildiga minu esiemesest „päris” õmblustööst - põllest, mille ma umbes kümne/üheteist-aastaselt valmis tegin (ikka kooli käsitunni raames). Mäletan selgelt, kui täpselt ja aeglaselt ma kõiki õmblusi õmblesin ning kui uhke ma oma põlle üle olin. Hiljem, kui oli vaja tikkimistöö esitada, siis tikkisin põllele selle kassi. Pidin ikka mitu korda nii mõndagi kolmnurgakest lahti harutama, kui liiga tugevalt niiti tõmbasin. Ma ei arva, et olen ühegi teise tööga niiiiii rahul olnud kui just sellega... ja ilmselt sellepärast ongi see mul ära pandud ning mitte sugugi igapäevaselt kasutusel.


Need järgmised kaks pilti on minu uuemast hobist, milleks on paberist kujundite tegemine (inglise keeles nimetatakse seda quilling - vaata videot), ja mille ajalugu ulatub tegelikult sajandite taha. Kui nüüd kasutan peenikest naasklit, mille ümber paberiribasid rulli keerata, siis omal ajal hoiti käes sulge (quill), kust muidugi tuleb inglisekeelne nimetus. Ise avastasin selle ühes suures kästitööpoes. Niipea kui seda nägin, pidin asja lähemalt uurima ja loomulikult kõik vajaliku kohe muretsema.

Kunagi tegin hästi palju sarnaseid lumehelbeid, kui Eesti Lasteaia toetuseks enne jõule piparkoogitainast müügiks valmistasin ning igale taignapakikesele sarnase helbe juurde panin. Ma ei teagi, mis ostjaid rohkem meelitas, kas taigen või lumehelves, aga paljud võtsid vaevaks valida just seda kõige ilusamat... Sama tehnikaga olen ka õnnitluskaarte teinud, tegelikult tehakse ka suuri pilte sarnaselt. Tunnistan, et see on eriliselt rahustav tegevus, vähemalt minu jaoks :).



Korgist alusele on kerge nööpnõeltega kinnitada valmis paberrullid, et need kenasti ära kuivaksid.


9 kommentaari:

  1. kas sa lõikad ise need ribad või on need poes müüdavad?
    paregu just mõtlesin, et paberipurusaja või selle masina, noh selle lõikuri, mul ei tule õige eesti keelne nimi pähe, ribad, oleks väga hea vahend nende kaunistuste tegemiseks. väga vahva! :)

    ma olin ka kooli ajal uhke oma öösärgi üle, mis ise sai õmmeldud ja mis tänaseks on ribadeks magatud. ei ei, mitte et mul särtsakad ööd oleks olnud :D, vaid materjalil oli oma eluiga.

    VastaKustuta
  2. Kas põllekass sõi linnud ära :)
    Ilus põll ja kindlasti väga väärtuslik.
    See paberiribatehnika on vahva! Proovin sellega mõned jõulukaardid teha. Aitäh!

    VastaKustuta
  3. siin müüakse selliseid valmis paberribasid, kuigi kui ma alustasin, siis ei olnud neid nii kergesti saada. lõikasin ise ribasid, mis oli omamoodi samuti teraapiline :). mõõtsin ja joonistasin ning siis lõikasin. mõned entusiastid teevadki just nii ning kasutavad isegi näiteks lehti vanadest ajakirjadest!
    paberihundi puhul oleneb, kui head terad on, sest mõned võivad jätta servad liiga krobeliseks. muidu täiesti teostatav!
    ja kui ei ole head peenikest naasklit, siis võib võtta pudelikorgi ning sellesse torgata nõel. ka selline on mul kodus olemas.
    'quilling' otsingusõna annab päris mitmeid näidiseid ning nüüd avastasin ka videosid. toredat meisterdamist!

    VastaKustuta
  4. Jälle on Sul midagi lahedat! See paberivärk mulle täitsa meeldib ja usun, et Tupsu oleks vaimustuses.
    Põllesid sai koolis isegi õmmeldud, minul oli tibu-aplikatsioon peal.

    VastaKustuta
  5. minu käsitöö katsetused kooli ajal jäid enamasti olemata, sest neid tegi mulle ema (piinlik küll). olin kooliajal käsitöö suhtes tõsine kobakäpp.
    nüüd teen oma tüdrukule kudumistööd. õnneks ta oskab ise ka ja teebki enamasti ise, aga mina siis aitan "igavamat" osa kududa näiteks soki säärt või jalalaba osa. õpetaja pole siini aru (vist) saanud. kuna olen ise ka algaja, siis on meie katsetused üsna sarnased.

    aga vahva on vaadata kui osavad teised on. :)

    VastaKustuta
  6. Anonüümne24/11/08 04:31

    See 'quilling'u idee põnev. Lähen kohe vaatan, kuidas sekretäri juures paberihunt töötab:)
    Imetlesime tütrega kaubamajas heegeldatud-tärgeldatud jõuluehteid (kuulid, põhjapõdrad, jne) mida tasuks ka järgi teha. Oleks ainult aega nikerdamiseks.
    Kahjuks on just see aastalõpp kiire-kiire, kuna üks mu tuttav peab kohe uue aasta alguses piiri taha sõitma ja tema olematu inglise keele oskus vajab turgutamist, et teda mitte esimses lennujaamas rajalt maha ei võetaks ega turule müügiks ei pandaks. Nii me siis töötame õhtuti ja üritame kiiruga-kiiruga kõike vajalikku pähe ajada.
    Kuid kõigle kiirusele vaatamata on tekkinud selline mõnus jõulutunne. Eile tuiskas päev otsa nii et ma pidin jala maalt linnakorterisse vantsima, sest tee oli nii umbes kui umbes. vahva oli see lume ja tuule möll. Mina sain seda nautida, sest tuul oli selja tagant - ei kujuta ette, mis siis oleks saanud, kui oleksin pidanud minema vastutuult... Vahva on ka see, et täna on koolimajaesine autodest tühi. Ja üks meie õpetaja on Tartus lumevangis. Seega naudime toas ilusat talveilma ja teeme käsitööd. -K-

    VastaKustuta
  7. Viimane on superkompa, mulle vàga meeldib selline abstraknte fotokunst. Muuhulgas, natuke meenutab seda kunsti, mida Reggio Emilia lasteaedades tehakse.

    VastaKustuta
  8. See põll on hästi armas.
    Paberiribatehnika on vahva. Sul on nii osavad käed, et saaksid vist selle peruu kaardi eeskujul, mis mu blogis on, ka väga toredaid eestiainelisi kaarte teha.

    VastaKustuta
  9. aitäh kõigile, ehk proovingi kunagi midagi peruu-sarnast teha :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)