01.05.09

Gripp


Maailmas käib taas kord hull haigus ringi. Toronto oli mõni aasta tagasi tulipunktiks, kui võitles SARSi vastu. Mäletan, kuidas ei julenud metroos õieti köhatadagi, sest inimesed pöörasid väga kahtlustavad pilgud sinu poole. Haiglate ja arstikabinettide uste ees olid pudelid antiseptilise käte puhastamisvedelikuga ning kõva kontroll, kas ikka teed seda. Juhtusin ise sel ajal ühele arstlikule ülevaatusele. Mõned käisid ringi maskid ees. Kuid mingit üldist paanikat ma ei kohanud. Siiani on ka kõik üsna rahulik ja Toronto asjamehed kinnitavad, et ollakse palju paremini valmis tänu eelmisele kogemusele.

Samal teemal muust kandist. Hiljuti sattusin artiklile, kus nõuti seagripi ümbernimetamist mehhiko gripiks, sest juutide ja moslemite usus ei olda seast mitte just väga kõrgel arvamusel. Irooniliselt mõjust samas kõrval olev suur pealkiri seagripi levikust.

Meie peaminister kasutaski eilses kõnes mehhiko gripi nime, kuid mitte nimetatud põhjuse pärasta. Vähemalt tuli nõnda jutust välja. Paljud inimesed on paanikas, et gripp levib sealiha söömisega, mis muidugi ei mõju soodsalt farmerite seakasvatusele. Kuid kahtlustan, kas taoline pealesunnitud nimemuutus nõnda kergesti kasutusele võetakse, kui rahvasuus ühega harjutud on. Ja lõpuks, mis tähtsust sel on, kuidas seda nimetatakse. Kõige olulisem on haiguse leviku piiramine! Selleks soovitatakse: pese käsi ja köhi varrukasse!!!

4 kommentaari:

  1. Kurk on veidi valus ja ajab kohima, sober hakkas kaastundest kohe nuuskama. Aga notsudega ma New Yorgis kull kokku ei puutunud.

    VastaKustuta
  2. Järjekordne mull!
    Linnugripiga said ravimifirmad ilusasti gripivaktsiinist lahti, paljud tegid igaks juhuks ( parem ju karta kui kahteseda).
    Eks nüüd ole ka viis kuidas kriisist natuke jagu saada.
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/04/29/Swine-Flu.aspx
    siin on ka sellest juttu.

    VastaKustuta
  3. Anonüümne4/5/09 01:59

    Sel talvel vaktsineerisin end esmakordselt gripi vastu. Katseliselt. Ümberringi küll mitmed rääkisid, et kelle tuttav oli pärast vaktsineerimist niiiiiii haige ja kes oli kogu gripiperioodi olnud täiesti terve ja alles siis haigeks jäänud, kui suur suvi väljas. Nüüd siis on see koht, kus kõik eestlased kolm korda üle õla sülitavad - mul pole peale vaktsineerimist korralikku nohugi olnud, aga jah suur suvi ka alles tulekul... -K-

    VastaKustuta
  4. Pean tunnistama, et ma ei ole ise kunagi lasknud end gripi vastu vaktsineerida. Tom on töö juures teinud ja lapsed paar korda, kuid lõpuks olen mina ikka kõige tervem :)

    Sel talvel ei vaevanud isegi kordagi ei nohu ega köha!
    Eks ikkagi ole tõsi, mida paremas üldfüüsilises seisus oled, seda kergemini võitled haiguste vastu (kahjuks muidugi mitte kõigi...).
    Muidugi pesen oma käsi tihti - iga kord kui raha puudutan, tunnen, kui must see on.

    Vaktsineerimiste kohta veel, et teatud töökohad lausa nõuavad seda, näiteks vanadekodud. Meie siiani pole pidanud õnneks seda sunniviisiliselt tegema, kuigi oleme palju inimestega koos.

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)